Hatezren döngetnek végig a Harley-Davidson büszkeség menetén

2023. június 24. – 00:05

Hatezren döngetnek végig a Harley-Davidson büszkeség menetén
Fotó: Zách Dániel / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a Harley-Davidson 120 éves fennállása alkalmából szervezett budapesti motoros fesztivál távolról sem tartozik a legnagyobb tömegrendezvények közé, a résztvevők a hét közepe óta a hangos kipufogóikkal gondoskodnak arról, hogy annak tűnjön. A június 22-től 25-ig zajló márkatalálkozó programjainak jelentős része a Papp László Budapest Sportarénában és a Puskás Ferenc Stadion környékén zajlik, ahol az ott élőket azzal vigasztalják, hogy lakcímkártyájuk ellenében ingyen engedik be őket a rendezvényre, de a szervezők több vidéki túrával is készültek.

Motoros csoportok indulnak Dobogókőre, a Cserhát vidékére, az Alföldre, a Vértesbe és a Dunakanyarba, az viszont biztos, hogy a program házirendjének tizenhetedik pontja elsősorban a főváros lakosságának szól:

„A Rendezvényen részt vevők tudomásul veszik, hogy ez egy hangos Rendezvény, egyrészt a motorok, másrészt a zenekarok miatt.”

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a négynapos fesztivál miatt nagyobb forgalomra kell számítani az M0-s és M2-es autóúton, az M5-ös, M6-os, M1-M7-es autópályák bevezető szakaszain, a 2-es, 3-as, 4-es, 10-es és 11-es főút, valamint a Dunakanyar és a Pilis-hegység közútjain. Ezeken a helyeken fokozott figyelmet kérnek a többi közlekedőtől.

Astoria péntek délután – Fotó: Zách Dániel / Telex
Astoria péntek délután – Fotó: Zách Dániel / Telex

Olyannyira nem lábjegyzet ez a csapatosan vonuló motorosokkal kapcsolatban, hogy a fesztivál kezdetét megelőző napon egy 62 éves férfi meghalt egy balesetben, amikor motorjával az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 98. kilométernél hátulról egy autónak ütközött.

Ezután nem sokkal egy másik súlyos baleset is történt. A motorbaleset miatt feltorlódtak a várakozó autók és motorok a sztrádán. Egy érkező furgon vezetője félrerántotta a kormányt az előtte feltorlódó kocsisor miatt, a mögötte haladó motoros csapat tagjai pedig nekiütköztek. Az egyik motoros becsúszott a furgon alá, három másik pedig nekiütközött.

A TV2 Tények című hírműsorában az Országos Mentőszolgálat munkatársa azt mondta, hogy egy középkorú nőt súlyos, életveszélyes mellkasi-, koponya- és végtagsérülésekkel, három középkorú férfit agyrázkódás gyanújával és gerincsérülésekkel szállítottak kórházba.

Pénteken délután újabb baleset történt: tűzcsapnak ütközött egy motoros, aki a helyszínen életét vesztette. A képek tanúsága szerint ez a baleset is egy Harley-Davidson motorral történt.

A Harley-Davidson parádénak nevezett fővárosi felvonulás szombaton, 10 órakor a gyülekezővel kezdődik a Dózsa György úton, a Puskás Aréna parkban. A motorosok a Városliget és a Hősök tere érintésével haladnak a Rákóczi út felé, majd a Múzeum körút után a Szabadság hídon kelnek át a Dunán, hogy a budai alsó rakpartról üzenjék a közlekedési hatóságnak és néhány százezer budapestinek: lehet zaklatottabb hétvégéjük, mint amikor a Red Bull Air Race bitorolta a légteret, továbbá létezik legális típusengedély a brutálisan hangos motorkerékpárokra, ha egy gyártó olyan ügyesen szlalomozik a jogszabályok közt, mint a Harley.

A június 24-i, budapesti Harley-Davidson parádé útvonala Fotó: a Harley-Davidson 120 fesztivál honlapja
A június 24-i, budapesti Harley-Davidson parádé útvonala Fotó: a Harley-Davidson 120 fesztivál honlapja

Indokolatlan, bár érthető, hogy többen alkalmi klímaszorongást és fortyogó haragot éreznek, amikor befutnak a Harley-Davidson büszkeség menetének, Ausztriából, Németországból, Svájcból és máshonnan érkező résztvevői. A hangos motorozás és autózás a legkevésbé sem élmény annak, aki nem csinálja, hanem elszenvedi, ugyanakkor a nagyvárosi életformához szorosan kapcsolódnak a hasonló események, ez is egyfajta turizmus, és ezt sem lehet a négy fal közé szorítani. A nemzetközi Harley-találkozó betiltása ostobaság volna, tenni ellene nem lehet, aki utálja, az elkerülheti, akit érdekel, az megnézheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!