Telex Neked #59: Háború húsvét után, alakul a kormány, Máté, a hős

2022. április 29. – 16:05

Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele az április 21. és április 28. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Ma sok újságíró áll több lábon, de az újságírás vagy a fő lábat jelenti, vagy semmit. Egy jó másfél évig az én lábamat is ugyanazok a görcsök gyötörték, amik több száz kollégáét, akik a függetlenség hiányát betegségként élték meg. A lap, ahol szinte felnőttem, a KESMA égisze alá került, többen az elválás mellett döntöttünk, s most hárman is a Telex győri tudósítói vagyunk a távozók közül. A hobbimban már nem lesz metafora, nagyon szeretem a dallamokat előcsalni a zongorából, és elindulni olyan erdei túrákra, amik 9-kor kezdődnek, és legkésőbb fél 4-kor végük van.

Bírósági tudósításokat írok, szeretem azt a szabályt, hogy alapból ne legyünk vádpártiak, főleg az erkölcsi túlerőtől tartsuk távol magunkat. Ezt a szabályt túl könnyű megszegni, biztos, hogy már meg is szegtem.

Feleségemmel, a telexes Sudár Ágival a szakmában ismerkedtem meg, fél szóból értjük egymást. Kislányunkból, Liliből – aki már nem is olyan kicsi, 11 éves – jó újságíró lenne, mert a lényeglátásával pici korától lenyűgöz. Ha viszont látja a lényeget, nem akar most újságíró lenni Magyarországon, ez a paradoxon.

Ez pedig a héten történt:

1. Háború húsvét után

Mariupol, Odessza, Bucsa, képek és személyes vallomások – barbár, középkort idéző erőszakról szólva – tették a héten emberközelibbé a háborút, nem hagyva, hogy görgetés közben a lényeget veszítsük szem elől. Putyin gratulált Mariupol „felszabadításához”, és delegációk indultak az elfoglalt városba, hogy mentsék, akit lehet.

Az orosz gyűjtőtábort egy evakuált pár koncentrációs táborhoz hasonlította, ahonnan a város vezetése szerint százakat hurcoltak el a 9000 kilométerre lévő Vlagyivosztokba, ez az orosz vezetés szerint nem igaz.

A világ képet próbál kapni arról is, hogy mennyien vesztek oda a bucsai mészárlásban, 50 ártatlan ember törvénytelen meggyilkolását dokumentálta háborús bűnként az ENSZ. Ukrajna-szerte már 300 törvénytelen gyilkosságot vizsgálnak ezen a héten.

Aki túlélte, az gyászol, a tömegsírokat folyamatosan igyekeztek feltárni, szombatra 412 holttestet találtak a Telex tudósítói által is megjárt területen.

Érzékletes volt a Partizánnak interjút adó ukrán nagykövet Ljubov Nepop mondata, amelyet idéztünk:

„Bucsa olyan elővárosa volt Kijevnek, mint Budaörs vagy Budakeszi a magyar fővárosnak”.

Szombaton Odesszát érte rakétatámadás, aminek jelképe lett a nem egészen három hónaposan elhunyt kisgyermek és édesanyja is.

2. Alakul kormány és ellenzék

A Facebookon jött szembe még április 3-án ez a szöveg: „Ellenzékváltó hangulatban van az ország.” Ujhelyi István azt javasolta, hogy az MSZP-t teljesen alakítsák át, helyezzék új alapokra (rá sem fogunk ismerni), változtassák meg a nevét, alakuljon szociáldemokrata közösséggé. Ezt most az ATV Start műsorának mondta el, korábban a Telex is írt róla.

A hat párt osztozik a bizottsági helyek maradékán, de azóta sem tudnak a Fidesszel és a Mi Hazánkkal megegyezni, hogy hat frakciónak vagy egy közös listának számítanak-e. Hétfőn átvette utólag megbízólevelét többek között az ünnepségtől távol maradt Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter.

3. Kétórás kormányinfó, mennyi lesz a liszt?

Két óra marad a tájékoztatásra, jól lehet, így is sok idő megy el azzal, hogy a kormány befolyása alatt álló médiumok munkatársai az ellenzékről beszéltetik Gulyás Gergelyt. Belebegtették, nem cáfolták, hogy az egészségügy a „belügybe olvad, Kásler megy, viszont több visszatérő is lehet. Nem lesz önálló oktatási és egészségügyi minisztérium, hiába kérte utóbbit a Magyar Orvosi Kamara, előbbivel kapcsolatban pedig még e héten is levelet írt Orbánnak a pedagógus-szakszervezet.

Vélhetően ki akarják terjeszteni a veszélyhelyzetet a háború idejére, ami a kormány szerint évekig húzódhat.

A lakosság jó részét a liszt, a hús és az üzemanyag ára érdekelte, annak hírére azonban még egy hetet kellett várni, Orbán Viktor szerdán bejelentette: júliusig marad az élelmiszer- és a benzinárstop is.

4. Választás után

Előkerülnek a csontvázak, most válaszolt a kormányhivatal Hadházy Ákos országgyűlési képviselő februári adatigénylésére: Rogán Cecília tényleg engedély nélkül építkezik a Balaton-felvidéken.

A nagyobb csontváz a pénzügyminisztériumi vesztegetés, 18 embert hallgattak ki, Gulyás Gergely szerint viszont ez a magángazdasági szereplők és minisztériumi dolgozók ügye, nincs benne politika.

És megindult a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben, ennek részleteit és következményeit angolul is megírtuk.

5. Bűn az élet

Egy hete vettek őrizetbe egy 44 éves férfit a New York-i magyar nő, G. Orsolya meggyilkolása miatt, a karbantartó másnapra elismerte az 59 késszúrást.

Tudósítottunk az országszerte brutális károkat okozó bombariadókról, és ott voltunk a tárgyalóteremben is hétfőn, hogy elrendezhessük a győri villanyszerelős gyilkosság újabb szövevényeit. Itt két villanyszerelő tűnt el nyomtalanul, akiknek a holttestét nem találták meg, és az ügyészség azt állítja, gyilkosság áldozatai lettek. Az elkövető a vád szerint egy őket megbízó építési vállalkozó, aki a tartozásait ilyen módon akarta rendezni.

6. Béke, büszkeség, bosszúság

Kevés derűlátásra volt okunk, ezért legyen a hét egyik híre a 8 éves kisfiúé, Mátéé, aki felnőttes lélekjelenléttel hívott mentőt, amivel megmentette édesanyja életét.

A hét másik híre a Telex számára, hogy átvehették oklevelüket a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjai, a Kertész Nagydíjat Bődey János érdemelte ki a Covidban meghalt édesanya családját bemutató emberközpontú fotósorozatával. Barakonyi Szabolcs alkotótársaival közösen az elmúlt öt év legszebb fotóalbumáért járó Gera Mihály-díjat kapta. És díjazták kollégánk, Ajpek Orsi fotósorozatát, aki Pintér Lucával együtt hosszabb időn át követte egy olyan ikerpár cseperedését, akiket egy meleg pár fogadott örökbe. Az Apukák projekt fotói a szivárványcsaládok mindennapjaiba engednek bepillantást.

7. Tömeg és kultúra

Negyvenéves a ZX Spectrum számítógép, amire a Vaslady is büszke volt.

Győrben egyébként működött ’84-ben egy számítógépes klub, értelmiségiekből állt: többek között orvos, főiskolai tanár, bíró és ügyvéd csillagozta be naptárjában a hétfőt. Kiszálltak délután a klub előtt autójukból a Spectrummal, a magnóval és a medvék elejtésére gyártott tévével, aztán késő estig pittyegtek és játékokat csereberéltek egymással.

Tömeg és kultúra nem jár mindig együtt. Most már tudod, hogy ha Mike Tyson előtted ül a repülőn, szelfizett veled egyet, percekig szemtelenkedtél vele, végül nincs mit tenni, hozzá kell vágnod egy vízzel teli poharat, akkor ne a fejére célozz!

8. A hét képe

Fotó: Steve Helber / REUTERS
Fotó: Steve Helber / REUTERS

Johnny Depp néha napszemüvegben, néha szemüveg nélkül, lófarokba fogott hajjal, öltönyben beszél egy mikrofonba – az utóbbi napokban folyton ilyen képekbe és videókba lehetett belefutni az interneten. Ha valaki esetleg nem követné a világsztárok magánéletének amúgy a külvilágra nemigen tartozó, de azt jelentősen érdeklő eseményeit, akkor le is maradhatott róla: Depp és egykori felesége, Amber Heard színésznő (Aquaman) a válásuk utáni sokadik bírósági tárgyaláson vesznek részt a Virginia állambeli Fairfaxben.

8. A hét legolvasottabb cikke

A múlt hét legolvasottabb cikke a Elszabadult a pokol L. Simon László Facebook-oldalán, miután arról írt, hogy nem érhető el a háziorvos című anyagunk volt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!