Pedagógus-szakszervezet nyílt levele Orbánnak: önálló oktatási minisztériumra van szükség

2022. április 26. – 00:17

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt levelet írt „Magyarország következő miniszterelnökének”, azaz Orbán Viktornak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), melyben egyebek mellett jelzik: önálló oktatási minisztériumra van szükség.

„A választásokon győztes pártszövetség több tagja is nyilvánosan hangot adott annak a véleménynek, hogy valóban szükséges és nem tűr halasztást a pedagógusok helyzetének, életkörülményeinek javítása, beleértve az anyagi megbecsülést, a munkaterhek csökkentését, a független értelmiségi lét feltételeinek megteremtését” – írták.

Szerintük „az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kormány eddigi struktúrájában nem volt igazán gazdája az oktatásnak”. Úgy vélik, nem vált be az a megoldás sem, hogy különböző minisztériumok fennhatósága alá kerültek az oktatás különböző területei.

„Mindezekért szükségesnek tartjuk önálló Oktatási Minisztérium létrehozását, mely az oktatás minden területét – az óvodától a felsőoktatásig – összehangoltan tudja képviselni”

– olvasható a közleményben. Felhívják a figyelmet arra, hogy „jelentős béremelés és a munkaterhelés csökkentése nélkül nem orvosolható a tantestületek elöregedése és a létszámok drámai csökkenése”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!