Több száz ukránt deportálhattak erőszakkal Mariupolból Oroszországba

2022. április 23. – 19:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

300 ukránt, köztük 90 gyereket deportáltak erőszakkal Oroszországba, állítja Mariupol polgármesterének tanácsadója, Petro Andrjuscsenko. Az embereket április 21-én szállították el a Mariupoltól 9000 kilométerre lévő Vlagyivosztokba.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov tagadta a vádakat, és hazugságnak nevezte az állításokat. Az orosz hatóságok szerint 420 ezer embert evakuáltak a harcok sújtotta ukrán területekről, mind önként távoztak Oroszországba.

Azonban két ukrán nő beszámolója alátámasztani látszik az erőszakos deportálásokról szóló híreket. Elmondásuk szerint előbb buszokkal egy „szűrőtáborba” vitték őket, 200-300 másik emberrel együtt. Csak pár percük volt, hogy összeszedjék a holmijukat. A tábort az orosz-ukrán határ közelében található Bezimenne nevű faluban alakították ki. Az amerikai Maxar Technologies nevű cég műholdfelvételein is látszik a 30 sátorból álló, 450 fő befogadására alkalmas létesítmény.

Az egyik orosz állami lap szerint eddig 5000 ukránt világítottak át a táborban annak érdekében, nehogy „ukrán nacionalisták menekültnek álcázva beszivárogjanak Oroszországba, hogy elkerüljék a büntetést.”

A nőktől ujjlenyomatot vettek, fénykép készült róluk, majd alaposan kikérdezték őket az oroszok. Még a mobiljukat is átnézték, és arról kérdezgették őket, hogy mit tudnak az ukrán hadseregről, vannak-e ismerőseik a hadseregben. A kérdezők azt állították magukról, hogy az FSZB, a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei.

A több órás procedúra után a határtól 130 kilométerre lévő Rosztov városába vitték őket, ahol azt mondták nekik, hogy a Moszkvától 160 kilométerre található Vladimir lesz a végső úticél. Rosztovban elengedték őket az oroszok, miután azt mondták nekik, hogy vannak a városban rokonaik.

Csak becslések vannak, hányan járhattak hozzájuk hasonlóan. A Helping to Leave Fund nevű szervezet szerint eddig több mint 200, Ukrajnából Oroszországba deportált ember fordult hozzájuk segítségért. Az előbb említett Vladimir nevű város kormányzója korábban azt közölte, hogy több mint 1000 „menekültet” fogadtak „az oroszok által felszabadított” Mariupolból. Ugyanakkor olyanok is vannak, akik örülnek, hogy Oroszországba kerültek, mert ott végre biztonságban vannak, másrészt sokaknak vannak rokonaik a határ orosz oldalán. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!