A nyolcéves Máté példaértékű 112-es telefonhívásával mentette meg édesanyja életét

2022. április 22. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem meglepő, hogy mennyi mindennel tisztában vannak a nyolcéves gyerekek, az mégis megdöbbentő, hogy ha baj van, nem veszítik el a lélekjelenlétüket, sőt nyugodtan számíthatunk rájuk” – írja friss posztjában a rendőrség.

Tavaly Elena és Noel, most Máté mentette meg az édesanyja életét. Nagyon nehéz egy ilyen helyzetben tárgyilagosan, összeszedetten beszélni, Máté mégis higgadtan elmondta, hogy hívják, utca házszámra azt, hogy hol lakik, mi történt, hogy van az anyukája, milyen gyógyszert szed a szívére. A kisfiú nem ijedt meg akkor sem, amikor hallhatóan nagyon rosszul volt édesanyja. A hívásfogadó központ munkatársa, a mentős és a kisfiú beszélgetését itt tudja meghallgatni:

„Máté egy igazi hős, mindennel tisztában volt, egy belevaló kissrác. Az anyukája neki köszönheti az életét” – idézik az egyik munkatársat, és hozzáteszik, Máté, a 8 éves kisfiú iskolapéldája, hogy mit kell tenni ilyen helyzetben:

  • „mondd a neved,
  • honnan telefonálsz (település, utca, házszám, esetleg irányítószám),
  • milyen baj történt vagy milyen segítségre szorulsz!”

A rendőrség azt kéri, csak akkor hívják egyébként a 112-t, ha rendőrre, tűzoltóra vagy mentőre van szükség; ha úgy érzi valaki, hogy a problémája nem a rendőrök, tűzoltók, mentők feladata, akkor kérjen segítséget a tudakozótól ezen a számon: 11800.

Ezt egyébként nem véletlenül hangsúlyozza a rendőrség, mert ahogy ez alatt a poszt alatt is írják kommentben: „bár egyre kevesebb, de évről évre közel 2 millió olyan hívás érkezik a központokba, amelyek finoman szólva is nagyon távol állnak a segélyhívástól”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!