Orbán: Július 1-ig marad a benzin- és élelmiszerárstop

2022. április 27. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány július 1-ig meghosszabbítja az árkorlátozó intézkedéseket, tehát mind az üzemanyag ára, mind a kiválasztott élelmiszerek ára július 1-ig változatlan marad

– jelentette be Orbán Viktor a Facebook-oldalán a szerdai kormányülés után.

Hozzátette, az üzemanyagárak és benzinárak egész Európában nőnek, aminek oka a háború. Amíg tart a háború, nőni fognak az árak, a magyar kormány azonban mindkettőnél árkorlátozással él, mondta.

Semjén Zsolt már kedden arról beszélt, hogy a szerdai kormányülésen fogják megnézni az inflációs számokat, a nemzetközi gazdasági trendeket, és döntést hoznak az árstop kérdésében is, és hozzátette, hogy a szociális szempontok alapján hívei ennek a szabályozásnak.

Orbán január 12-én jelentette be, hogy a magas infláció miatt február 1-jétől korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A kijelölt termékek árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Egy nappal később, a kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy a csirke far-hát árát is befagyasztják.

Az élelmiszerárstopról szóló kormányrendelet még azt is részletezi, hogy a csirke far-hát milyen feldolgozásaira vonatkozik az árstop. Az indoklás szerint „a piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében” van szükség erre a lépésre. Az eredeti rendelet arról szólt, az árstop 2022. február 1. és 2022. május 1. között lesz érvényben. A rendeletben szerepel az is, hogy az érintett termékeket kötelező készleten tartani. Az élelmiszerárstop első napján körbejártunk több üzletet is, a tapasztalatokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A portfolio.hu korábban úgy számolt, hogy ha megszűnne az árstop, akkor egy liter napraforgóolaj 720 forint helyett akár 1000 forintba is kerülhet. A csirkemell ára 1600 forintról 2000 forintra, a sertéscomb a mostani 1400 forintról kilónként 1600 forint közelébe emelkedhet. Míg az UHT-tej ára 274 forintról 330 forintra ugrana.​

A kormány március 10-én jelentette be legutóbbi határozatait a benzinárstop ügyében, miután előző nap roham alakult ki a kutakon. Csökkentették a benzin jövedéki adóját, a 7,5 tonna feletti gépjárművek csak kijelölt üzemanyagkutakon (nagynyomású, 80 liter/perc feletti átfolyási sebességű kútfejen) tankolhatnak.

A kormány először november 15-én rögzítette 480 forintban a 95-ös benzin és a dízel literenkénti árát a magas infláció miatt, majd február 15-től további három hónapra, tehát május közepéig hosszabbította meg a benzinárstopot. A kutak tehát továbbra sem adhatják 480 forintnál drágábban a 95-ös benzin és a gázolaj literjét. Február 28-án az üzemanyagok nagykereskedelmi árait is befagyasztották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!