Külföldiek, kamionok megregulázása, adócsökkentés: itt vannak a benzinpánikra válaszul jött rendelet részletei

Legfontosabb

2022. március 10. – 23:39

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtök esti, tankolási kérdésekről szervezett Kormányinfó után rögtön megjelent a bejelentett intézkedések részletszabályait tartalmazó rendelet a Magyar Közlönyben.

Az alaphelyzet az, hogy az elmúlt napok lakossági pániktankolása miatt sem változtat a kormány a stratégiáján, egyelőre marad a benzinárstop. A kormány és a Mol szerint nincsen üzemanyag-ellátási válság Magyarországon, csak a kereslet fokozódott extrém mértékben, ami logisztikai kihívást jelent. Ezt a csütörtök esti, rögtönzött sajtótájékoztatón Hernádi Zsolt Mol-vezér is megerősítette, mint mondta, az ellátási zavarokat az okozza, hogy megháromszorozódott a napi kereslet az árstoppal való visszaélés, az üzemanyagturizmus és a pániktankolás miatt. A kormány a jelenségek megfékezésére néhány új intézkedésről döntött.

A 7,5 tonna feletti gépjárművek csak kijelölt üzemanyagkutakon (nagynyomású, 80 liter/perc feletti átfolyási sebességű kútfejen) tankolhatnak csütörtök este 10-től, ezeken az üzemanyag piaci áron lesz kapható. Ez egyaránt érvényes a magyar és a külföldi kamionokra, sőt, a külföldi járművekre ennél még szigorúbb szabály vonatkozik, ezekből már a 3,5 tonnát meghaladók sem tankolhatnak a hatósági áras (480 forintos) benzinből. Külföldi személyautókat ugyanakkor nem tilt el a rendelet ettől, a kisléptékű, határ menti benzinturizmust nem próbálja meggátolni a kormány. A mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra nem vonatkozik a 7,5 tonnás rendelkezés, a gazdák továbbra is tankolhatják járműveiket az olcsó üzemanyagból.

Érdekesség, hogy míg Gulyás Gergely arról beszélt, céges székhely alapján dől el, külföldinek számít-e egy jármű, a kormányrendeletben már magyar, illetve külföldi rendszám szerepel. A jogszabályszöveg alapján tehát mégiscsak az fog számítani, melyik országban van regisztrálva az adott jármű.

A rendeletből kiderül az is, hogy szigorítják azon benzinkutak büntetését, amelyek nem tartják be az árstopot. Ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az ellenőrzés során megállapítja, hogy drágábban adják az üzemanyagot, 6–15 millió forintos bírságot szabhat ki, és egy nap többször is lehet büntetni egy céget (korábban 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedt az összeg).

A kormány emellett 20 forinttal csökkenti az üzemanyag literenkénti jövedéki adóját. A benziné 115 000 Ft/ezer liter helyett 95 000 Ft/ezer liter lesz, a gázolajé 105 350 Ft/ezer liter helyett 85 350 Ft/ezer liter. (Ezt február végén egy körben már csökkentették.)

A rendeletben nem szerepel, de a Kormányinfón elhangzott, hogy a kormány utasította a rendőrséget: minden esetben, amikor „rémhírterjesztés gyanúja áll fenn”, indítsanak eljárást azokkal szemben, akik a benzin elérhetőségét érintő nehézségekről adnak hírt. Emellett bejelentették, hogy a kormány a március 15-i négynapos hosszú hétvégére kamionstopot rendelt el.

A kormány először november 15-én rögzítette 480 forintban a 95-ös benzin és a dízel literenkénti árát a magas infláció miatt, majd február 15-től további három hónapra hosszabbította meg a benzinárstopot. A kutak tehát továbbra sem adhatják 480 forintnál drágábban a 95-ös benzin és a gázolaj literjét. Február 28-án az üzemanyagok nagykereskedelmi árait is befagyasztották. A pániktankolás és a masszív üzemanyagturizmus jelensége ezután kezdett problémákat okozni országszerte, a napokban már mi is beszámoltunk róla, hogy sok benzinkúton sorok kígyóznak, illetve korlátozzák az egy kocsiba tankolható mennyiséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!