A benzinárstop marad, de azért küldhetnek konstruktív javaslatokat a kis kutak képviselői

2022. február 21. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány február 15-től további három hónapra meghosszabbította a benzinárstopot – azaz a kutak továbbra sem adhatják 480 forintnál drágábban a 95-ös benzin és a dízel literjét –, ami a benzinkutasok körében hatalmas csalódást okozott; olyannyira, hogy volt, aki Facebook-üzenetben kérte a törzsvásárlóit: kíméletből ne vásároljanak nála azért, hogy ne kelljen több veszteséget termelnie. Van, ahol egyenesen korlátozzák is a vásárolható mennyiséget.

Azokat a kutakat, amelyek nem tudnának így üzemelni, az erre bejelentkező nagy piaci szereplők, például a Mol tudná átmenetileg átvenni, bár azt nem tudni, hogy ez hogyan zajlana. A kormány a kisebb kutak segélykiáltásai ellenére kitart a benzinárstop mellett, de azért készen állnak az egyeztetésre a kis kutak képviselőivel – erről György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára beszélt hétfőn, miután egyeztetett a Vállalkozók Országos Szövetségével (VOSZ), valamint a Mobil Petrollal.

Az MTI beszámolója szerint György László tisztességes szónokként, a választás előtt egy hónappal elmondta, hogy az elszabaduló energiaárak miatt egész Európában emelkedik az üzemanyagok ára, a rendkívüli helyzetben pedig rendkívüli intézkedésekre van szükség. A kormány – ahogy eddig is – a magyar családok oldalán áll, ezért vezették be a benzinárstopot, a kamatstopot, az élelmiszerárstopot, és tartják fenn a rezsicsökkentést.

Viszont mivel nyitottak arra, hogy meghallgassák a kisvállalkozások szempontjait, hétfő délelőtt egyeztetéseket tartottak a VOSZ-szal és a legtöbb, minden méretű településen kis benzinkutakat működtető Mobil Petrollal. Úgy fogalmazott: előremutató tárgyalásokat folytattak, megállapodtak abban, hogy a kialakult helyzetet konstruktívan kezelik, és közös céljuk az infláció féken tartása, a magyar családok védelme a külföldről begyűrűző áremelkedéssel szemben.

Az államtitkár előrevetítette: a tárgyalások ezután is a VOSZ és a Mobil Petrol benzinkúthálózat részvételével zajlanak „abban a konstruktív mederben, ahogyan a koronavírus-válság kitörése óta az elmúlt két évben minden lényeges kérdésben meg tudtunk állapodni”. A Mobil Petroltól egyébként azt mondták neki, nem vesznek részt az autós demonstráción, és a petíciót sem írják alá.

A sajtótájékoztatón rákérdeztek, hogy tudnak-e olyan kútról, ami szüneteltetné a tevékenységét, mire György nemmel válaszolt, és azt mondta, nem volt szükség arra, hogy üzemszünet miatt átmenetileg nyilvántartott szolgáltatót jelöljenek ki benzinkút működtetésére. Hozzátette, a hét második felére várják a kis benzinkutak képviselőinek konstruktív javaslatait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!