Már vagy száz benzinkúton korlátozzák, hogy mennyit lehet tankolni

2022. február 16. – 07:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Országszerte mintegy száz benzinkúton korlátozzák a kiadható üzemanyag mennyiségét – írja a Népszava.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint ez annak a következménye, hogy a kormány február 15-től további három hónapra meghosszabbította a benzinárstopot, aminek értelmében a kutak 480 forintos literenkénti árnál nem adhatják drágábban a 95-ös oktánszámú benzint, ahogy a dízelt sem.

A térségi fuvarozók, ha csak tehetik, ma már Magyarországon tankolnak, valamint a szlovák és az osztrák határ túloldalán élők is kannákban hordják innen haza az olcsóbb üzemanyagot. A 480 forintos kiskereskedelmi árkorlát hatására azok a nagy igényű fogyasztók is megjelentek a kutakon, akik eddig közvetlenül a nagykereskedőktől szerezték be az üzemanyagot.

A hazai kutak egy része ezért már korlátozza, hogy mennyit lehet tankolni. Van olyan hely, ahol legfeljebb 10 liter gázolajat adnak el egy autósnak, és olyan is, ahol csak hatan tölthetik tele a kocsijukat egy nap alatt.

Arra már az állam is felkészült, hogy a benzinkutak nagy számban fogják ideiglenesen szüneteltetni a tevékenységüket – erre utal legalábbis, hogy a NAV honlapjának nyitóoldalára kikerült hétfő délután egy „Tájékoztatás üzemanyagtöltő állomás üzemszünetének bejelentéséről” menüpont.

Frissítés 13:09: Péntektől jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj beszerzési ára, ami literenként átlépi a 480 forintos szintet. Vagyis drágább lesz a benzin a kutasoknak, mint amennyiért eladhatják az üzemanyagot – írja a Holtankoljak.hu.

A 95-ös benzin beszerzési ára bruttó 8 forinttal emelkedik péntektől, míg a gázolaj esetében az emelés mértéke bruttó 5 forint lesz. A hatósági ár nélkül a 95-ös benzin literenkénti ára 520, a gázolajé pedig 535 forint körül alakulna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!