Roham a benzinkutakon: kényszerbezárás készlethiány miatt, tömött sorok a működő helyeken

Legfontosabb

2022. március 9. – 18:43

Roham a benzinkutakon: kényszerbezárás készlethiány miatt, tömött sorok a működő helyeken
Sor a lajosmizsei benzinkútnál – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden és szerdán több, főleg kisebb magánbenzinkút kényszerült bezárni, vagy jelentősen csökkenteni a kiadott üzemanyag mennyiségét ellátási problémák miatt. Van olyan kút, ahol csak 5 litert lehetett tankolni, van olyan is, amely legközelebb csak március 24-re vár üzemanyagot. Sok nyitva tartó kúton hosszú sorok alakultak ki az ellátási hiánytól való félelem miatt. A nyugati és északi országrészben az osztrák és szlovák üzemanyag-turisták is rontanak a helyzeten. Közben újra emelkednek az árak, péntekről a benzin 640, a dízel 717 forint lenne, ha nem lenne az árstop – a különbözetet pedig valakinek le kell nyelnie.

A hír igaz, a kis kutaknál nincs benzin a környéken” – mondta lapunknak az örkényi benzinkút vezetője. Az örkényi benzinkútnak ezért be kellett zárnia. Mint a kút munkatársa elmondta: megrohamozták őket, egyszerűen kifogytak. Most várják a tankert, nem tudnak mit tenni.

Olvasóink információi szerint a főváros déli agglomerációjában – de nem csak ott, mint később erre visszatérünk – sok helyen elfogytak az üzemanyagok. Egy olvasónk azt írta: „30 perc alatt sikerül sorra kerülni Lajosmizsén. Itt továbbra is 100 litert adnak maximum”, egy másik szerint egy dabasi benzinkúton is korlátozták a megvehető mennyiséget.

Egy olvasónk szerint nemrég egy táborfalvai és egy újhartyáni kúton is elfogyott a 95-ös, ezért olvasónk szerint az a kút is bezárt átmenetileg. (Ezeket a benzinkutakat sem telefonon, sem cseten nem sikerült elérnünk.) A működő kutaknál Budapesten többfelé, és az agglomerációban is sok helyen hosszú sorok alakultak ki olvasóink fotói, tapasztalatai szerint.

Fejenként 5 liter, hogy tovább tudj menni

Elértünk viszont egy vállalkozót, aki egy-egy dabasi és ócsai magánkutat üzemeltet. Azt közölte lapunkkal, hogy két benzinkútjuk van, az egyik teljesen lefogyott, a másik (Ócsán) már csak 5 litert tud fejenként kiadni, hogy az autós még el tudjon menni a következő benzinkútig. Arra a kérdésre, hogy mi lehet a hiány oka, az üzemeltető közölte: egyértelműen a maximált forintos ár. „A nagykereskedők, így az ÖMV és a Shell már nem hoz be üzemanyagot, mert nem éri meg nekik, a Mol pedig nem fogja bírni” – mondta, hozzátéve: szerinte több száz magánbenzinkút be fog zárni hétvégén.

Frissítés 2022. 03. 10-én: A Shell cáfolta a rá vonatkozó állítást, hozzánk eljuttatott közleményükben azt írták: “a Shell Hungary zRt. továbbra is importál üzemanyagot európai uniós országokból”. Ezzel párhuzamosan, 10-étől, csütörtöktől tranzakciónként legfeljebb 25 ezer forint értékben lehet tankolni a Shell magyarországi, kisnyomású kútoszlopokkal felszerelt töltőállomásain.

Nemcsak a főváros környékén jelent problémát az üzemanyaghiány. A Győr-Moson-Sopron megyei Mosonmagyaróváron is ilyen táblával szembesültek az Oranges Oil kútjára – pontosabban mindkét benzinkútjára – érkezők:

Az Orange-benzinkutak kedd este jelezték, hogy készlethiány miatt bezártak. „Nem kapunk üzemanyagot, mivel veszteséggel nem adnak a nagykerek” – indokolták egy kommentben. Sokan kérdezték tőlük, meddig lesznek zárva? „Nem tudjuk, de ha nem lesz döntés, akkor ilyen veszteséggel nem fognak eladni nekünk” – idézi a válaszukat helyi tudósítónk.

Mosonmagyaróváron ma a helyiek és környékbeliek megrohamozták a nyitva maradt benzinkutakat, több helyen az utcán állt a sor, a mosoni városrészben egészen a körforgalomig ért. Győrben is kitörni látszik a „benzinláz”: szerda délután a Galántai úti Mol-kúton hat tankoló és 22 várakozó autót számoltunk össze, a sor vége a kanyarodósávban állt. Az üzemanyagra várók között három szlovák rendszámú autót is láttunk.

„A kormány intézkedése felfoghatatlan és vállalhatatlan”

Az osztrák határszéli Jánossomorján február 25-én zárt be egy kis benzinkút. „Bennünket megfojt az üzemanyagárstop. Nem bírjuk finanszírozni azt, hogy drágábban vesszük az üzemanyagot, mint eladjuk, immár hetek óta. A kormány intézkedése felfoghatatlan és vállalhatatlan. Ami a legborzasztóbb, hogy nem tudni, meddig tart mindez… Mi megállunk. Talán csak rövid időre. Meglátjuk” – így búcsúztak közösségi oldalukon.

Győrben is kitörni látszik a benzinláz: szerda délután a Galántai úti Mol-kúton hat tankoló és 22 várakozó autót számoltunk össze, a sor vége a kanyarodósávban állt – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Győrben is kitörni látszik a benzinláz: szerda délután a Galántai úti Mol-kúton hat tankoló és 22 várakozó autót számoltunk össze, a sor vége a kanyarodósávban állt – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Úgy tudjuk, több más magyarországi benzinkút is leállni kényszerült, mert kifogytak az üzemanyagból. Olvasónk, Zsófi szerda délután Szombathelyen az ötödik kúton, egy belvárosi Molon tudott tankolni. A kutakon mindenhol látott kiragasztva „fehér papírokat, miszerint csak adalékanyaggal dúsított gázolaj van, a sima elfogyott (...) Sok helyen kannába nem engednek tankolni, hiába, hogy gépekbe vinnénk, fűrészbe, fűnyíró traktorba, kerti gépekbe is kellene üzemanyag”. Sárváron, Csornán és Kőszegen is ellátási nehézségek vannak, egy olvasónknak egy sárvári kúton azt mondták, éjszaka érkezik új szállítmány.

A probléma nem csak nyugat-magyarországi, olvasónk, Péter a Heves megyei Besenyőtelek benzinkútját találta átmenetileg zárva már kedden. Ennek a kútnak az üzemeltetője többek között azt írta a Facebookon, hogy „amikor elmondtam pár hete, hogy össze fog omlani az üzemanyagrendszer, sokan kiröhögtek… csak mikor most kapom a 20. kutat, hogy lefogyott a gázolaj, az már majd lehet elgondolkodtató lesz... a mostani 700 Ft árnál nem az lesz a lényeg, hogy milyen színű benzinkútra mész be, hanem hogy kapni fogsz-e üzemanyagot”.

Egy olvasónk szerdán a váci benzinkutaknál kígyózó sorokról számolt be, a Budapest és Vác között lévő M2-esen egy olvasónk fotója szerint több üzemanyagból átmeneti készlethiány alakult ki.

Következő szállítás: március 24.

A nyugati határon lévő Őriszentpéteren a benzinkút azt a tájékoztatást adta ki: „Jelenleg üzemanyagkészleteink kifogytak! Legfrissebb információk alapján előreláthatóan a következő üzemanyag-szállítás várható időpontja: 2022. március 24.”, illetve azt is írják, hogy ők mindent megtesznek „az ellátás biztosítása érdekében, de lehetőségeink és mozgásterünk korlátozott”.

Hajdú-Bihar megyében több, a 4-es útnál lévő hajdúhadházi kúton nincs gázolaj, de van olyan kút is, ahol korlátozottan, csak készpénzért adnak. Egy hajdúböszörményi Shell-kút zárva volt szerdán, egy olvasónk azt írja, az indoklás szerint kasszahiba miatt. A hajdúdorogi Mol-kúton „csak extra gázolaj 600-ért, mezőgazdasági kút zárva, nem kapnak a traktoroknak gázolajat”.

A mezőkövesdi benzinkúthelyzetről ebben a Facebook-posztban számoltak be, itt azt írták: “Dízelt a mezőkövesdi Shell kúton nem is kapni, a Hunpetrol pedig jelenleg (ottjártamkor, fél hat körül) nem üzemel. A Lukoilon és a Mol-nál is legfeljebb száz liter üzemanyagot lehet tankolni. A kutak környékén torlódásra kell számítani." Mezőkövesd ugyebár Tállai András PM-államtitkár „városa”, a politikus pár éve szóvá tette, hogy a város kútjain túl magasak az árak.

A kutak kényszerű bezárása, illetve az ellátási zavarokról kialakult hírek miatt azokon a helyeken, amelyek még nyitva vannak, sokfelé tumultus alakult ki. Számos olvasónk küldött erről fotót az ország különböző részeiből a Dunántúltól az Alföldig, egy olvasónk, Krisztián pedig videót is készített egy kaposvári kútnál kialakult sorról.

A határ közelében lévő kutakon a helyzetet rontja, hogy az osztrák és szlovák autósok is tömegesen járnak át tankolni a jelentős árkülönbség miatt – egy határ közeli, találomra kiválasztott ausztriai OMV-kúton 1,919 euró, vagyis nagyjából 730 forint egy liter 95-ös és 2,039 euró, tehát 770 forint egy liter dízel –, ami azt eredményezheti, hogy ezeken a kutakon is hamar kifogynak a készletből.

Kerestük a Molt az ügyben, ahol azt mondták, hamarosan közleményt adnak ki. Emellett Hernádi Zsolt szerdán este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége lesz, nyilván erről a témáról is beszélni fognak. (A tévéinterjúról külön cikkben is olvashat majd.)

Péntektől 640–717 forint lenne a literenkénti ár

A holtankoljak.hu szerint péntektől tovább emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára azoknak a végfelhasználóknak, akik direktben vásárolnak nagykereskedőktől. A benzinkutak továbbra is 480 forintért vásárolhatnak (ha tudnak) benzint és gázolajat.

A benzin ára bruttó 46 forinttal emelkedik, a gázolaj ára pedig bruttó 77 forinttal változik. Ha nem lennének hatósági árak, akkor az üzemanyag-átlagárak az alábbiak szerint alakulnának a benzinkutakon: a 95-ös benzin: 640 Ft/liter, a gázolaj: 717 Ft/liter. Ezzel márciusban a benzin ára bruttó 120 forinttal, a gázolaj ára pedig 182 forinttal emelkedett eddig.

A kormány még november közepén döntött úgy, hogy a 95-ös benzin és a dízel literenkénti árát három hónapra 480 forintban maximálja, majd az intézkedés február közepi lejáratkor az árstopot meghosszabbították még három hónappal. Február végén nagykereskedelmi szinten is befagyasztották az árakat, hogy a kiskereskedők ne kényszerüljenek a beszerzési ár alatt értékesíteni az üzemanyagokat. Ez viszont ahhoz vezetett, hogy a nagykereskedelem kénytelen az egyre brutálisabbá váló, most már literenként 180-237 forintos veszteséget lenyelni.

A Mol emiatt már korábban döntött különböző, az ártorzítás nyomán különös korlátozásokról, amik számos benzinkutas életét hónapok óta teszik bizonytalanná. Több kis kút már korábban mennyiségi korlátozást vezetett be egy-egy tankolásra, vagy arra kérte a vevőit, hogy ne vásároljanak nála, de a kialakult helyzet egyes tömegközlekedési társaságokat is szokatlan lépésekre sarkallt vagy sarkallhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!