Nagykereskedelmi benzinárstopot vezet be a kormány

2022. február 28. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

„A kormány mai naptól 480 forintban maximalizálja az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is, hozzájárulva ezzel a kiskereskedelmi benzinkutak versenyképesebb működéséhez” – közölte az Információs és Technológiai Minisztérium.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében február 28-tól a benzinárstop már a benzin és gázolaj nagykereskedelmi árára is vonatkozik, azaz a kormány legfeljebb 480 forintban határozza meg a benzin és gázolaj literenkénti árát. Azt írták, hogy az intézkedés célja, hogy a kiskereskedelmi egységek ne kényszerüljenek a beszerzési ár alatt értékesíteni az üzemanyagokat.

A kormány először november 15-én rögzítette 480 forintban a 95-ös benzin és a dízel literenkénti árát a magas infláció miatt, majd február 15-től további három hónapra hosszabbította meg a benzinárstopot. A kutak tehát továbbra sem adhatják 480 forintnál drágábban a 95-ös benzin és a dízel literjét, ami a benzinkutasok körében hatalmas csalódást okozott; olyannyira, hogy volt, aki Facebook-üzenetben kérte a törzsvásárlóit: kíméletből ne vásároljanak nála azért, hogy ne kelljen több veszteséget termelnie. Van, ahol egyenesen korlátozzák is a vásárolható mennyiséget.

Azokat a kutakat, amelyek nem tudnának így üzemelni, az erre bejelentkező nagy piaci szereplők, például a Mol tudná átmenetileg átvenni, bár azt nem tudni, hogy ez hogyan zajlana. A benzinárstop hatásairól ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!