Minden, amit az élelmiszerárak befagyasztásáról tudni lehet

2022. január 13. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán jelentette be Orbán Viktor a Facebookon, hogy február 1-jétől korlátozzák Magyarországon a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A miniszterelnök videójából az derült ki, hogy a kijelölt termékek árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt.

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a 2022. január 13-i kormányinfón – Fotó: Bődey János / Telex
Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a 2022. január 13-i kormányinfón – Fotó: Bődey János / Telex

A pontos részletszabályok egyelőre nem ismertek, de a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely elárult néhány további információt az árstopról. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a részletes rendelet tervezete már megvan, a végleges verzió még a héten megjelenik. Emellett az alábbiak derültek ki a kormányinfón:

  • A kormány nem tárgyalt és nem egyeztetett a kereskedőkkel az élelmiszerárstopról.
  • A kormány első körben három hónaposra tervezi a bejelentett élelmiszerek árának befagyasztását, de szükség esetén lehet, hogy meghosszabbítja ezt az időszakot.
  • Az érintett élelmiszereknél nem lesz egységár, a boltoknak kell visszaállítaniuk a saját október 15-i áraikat. Azt is mondta Gulyás, hogy a NAV-hoz bekötött pénztárgépekből például kinyerhetők az adatok.
  • A szerdán ismertetett alapvető élelmiszerek mellett a csirke far-hát árát is befagyasztják.
  • A Gulyás Gergely által ismertetett tervezet szerint az összes kristálycukorra, minden finomított napraforgó-élolajra, illetve a friss, hűtött és fagyasztott házi sertéscombra vonatkozik az árstop. A búzafinomliszt esetében a BL 55-ös azonosítójú termékekre, csirkehúsok közül a friss, hűtött és fagyasztott csirkemellre, csirke far-hátra, a csirkefarra és a csirkehátra, a tejtermékek esetében pedig az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos tehéntejre érvényes a rendelkezés, a friss tejekre nem.
  • A kenyér árát nem fagyasztották be, de Gulyás szerint a liszt árának szabályozása a kenyér árára is hatással lesz.
  • A kormány nem kompenzálja a kereskedőket, miután korlátozza hat alapvető élelmiszer árát. Gulyás szerint a kormány árstopról szóló döntése nem jelent komoly kiesést, mivel nagyjából 20 milliárd forintról lehet szó.
  • Meglehet, hogy az élelmiszerárstop miatt a boltok más termékek árát emelik, de a kormány Gulyás Gergely ígérete alapján figyelni fogja a helyzetet, és ha ez mégis bekövetkezik, akkor a „kormánynak vannak további eszközei”.
  • Az árak befagyasztásáról szóló rendeletet megsértők többszintű, szigorú szankciókra számíthatnak, amik a pénzbírságtól az eltiltásig terjedhetnek.

Ezenkívül arról is beszélt Gulyás Gergely, hogy a kormány szerint nem tesz jót a gazdaságnak az élelmiszerár befagyasztása, de az infláció lassítása fontosabb volt. Úgy számolnak, hogy a korábbi inflációcsökkentő intézkedésekkel (kamatstop, üzemanyagár-befagyasztás és rezsicsökkentés) együtt az élelmiszerárak korlátozása két százalékkal fogja csökkenteni az inflációt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!