Ma dönt a kormány az élelmiszerárstopról

2022. április 27. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán lesz kormányülés, akkor kell megnézni az inflációs számokat, a nemzetközi, gazdasági trendeket, meg kell hallgatni a tapasztalatokat „és a kormány bölcs döntését meg fogja hozni a szerdai kormányülésen” – mondta Semjén Zsolt ATV kérdésére egy keddi sajtótájékoztatón. „Mint egy keresztényszociális, kereszténydemokrata párt, a szociális szempontok alapján hívei voltunk ennek a szabályozásnak” – mondta a KDNP elnöke az atv.hu szerint.

„Jelzem, hogy az inflációs szempontok teljesültek, hiszen akár a benzin, akár az élelmiszer tekintetében ennek a jótékony hatása tükröződött az infláció vonatkozásában” – mondta Semjén Zsolt.

A portfolio.hu korábban úgy számolt, hogy ha megszűnne az árstop, akkor egy liter napraforgóolaj 720 forint helyett akár 1000 forintba is kerülhet. A csirkemell ára 1600 forintról 2000 forintra, a sertéscomb a mostani 1400 forintról kilónként 1600 forint közelébe emelkedhet. Míg az UHT-tej ára 274 forintról 330 forintra ugrana.​

Vásárlók a budapesti Fővám téri csarnokban januárban Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Vásárlók a budapesti Fővám téri csarnokban januárban Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Orbán Viktor miniszterelnök január 12-én jelentette be, hogy a magas infláció miatt február 1-jétől korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A kijelölt termékek árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Egy nappal később, a kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy a csirke far-hát árát is befagyasztják.

Az élelmiszerárstopról szóló kormányrendelet még azt is részletezi, hogy a csirke far-hát milyen feldolgozásaira vonatkozik az árstop. Az indoklás szerint „a piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében” van szükség erre a lépésre. Az árstop 2022. február 1. és 2022. május 1. között lesz érvényben.

A rendeletben szerepel az is, hogy az érintett termékeket kötelező készleten tartani. Az élelmiszerárstop első napján körbejártunk több üzletet is, a tapasztalatokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!