Megjelent az élelmiszerárstopról szóló kormányrendelet, amiből még az is kiderül, a csirke far-hát milyen formáira vonatkozik az árstop

2022. január 14. – 23:29

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Magyar Közlönyben az élelmiszerárstopról szóló kormányrendelet, ami még azt is részletezi, hogy a csirke far-hát milyen feldolgozásaira vonatkozik az árstop.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a magas infláció miatt február 1-jétől korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A kijelölt termékek árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy a csirke far-hát árát is befagyasztják.

A péntek esete közzétett kormányrendelet indoklása szerint „a piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében” van szükség erre a lépésre. Az árstop 2022. február 1. és 2022. május 1. közötti időszakban lesz érvényben.

A hatósági áras termékek listája így néz ki egészen pontosan:

  • kristálycukor (fehér cukor),
  • búzafinomliszt BL 55,
  • finomított napraforgó étolaj,
  • házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • csirkemell, csirke far-hát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

A kormányrendelet azt is kifejti, hogy mit jelent az október 15-i árszint. E szerint:

  • ha a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni,
  • ha pedig az a) pont szerinti bruttó kiskereskedelmi ár nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben rendelkezésre áll.

A kormányrendelet előírja, hogy a kereskedők kötelesek a 2021. október 15. napján forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására. Emellett az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatást is ki kell tenniük az üzletben jól látható helyre, csomagküldő kereskedelem esetén pedig a nyitólapon kell ezt közzétenni.

Ha egy kereskedő nem tartja be a kormányrendelet előírásait, és erről a hatóság tudomást szerez, akkor 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot is kaphat. Ismételt jogsértés esetén akár a kereskedő tevékenységét is felfüggeszthetik, ennek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!