Az ember, aki egy éven át egy vidámparkba járt enni, hogy kifizesse az adósságát

2022. április 8. – 05:07

Az ember, aki egy éven át egy vidámparkba járt enni, hogy kifizesse az adósságát
Látogatók érkeznek a Six Flags Magic Mountain vidámparkba a park koronavírus-járvány utáni újranyitásának napján, 2021. április 1-jén – Fotó: Valerie Macon / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Dylan nevű kaliforniai férfi egészen abszurd és egészségesnek semmiképp sem nevezhető módját választotta a spórolásnak: egy éven át csupán 150 dollárt (akkori árfolyamon körülbelül 35 ezer forintot) költött étkezésre. Az így spórolt pénzből visszafizette a diákhitelét, a maradékból pedig vett egy házat Los Angelesben.

Az egész 2014-ben, a szakmai gyakorlatának első napján kezdődött, amikor Dylan az új irodájának ablakából észrevette a Six Flags Magic Mountain nevű vidámpark hullámvasútjait Santa Claritában. A főiskoláról frissen kikerült, villamosmérnök végzettségű Dylan éppen a Six Flags éves bérletének lehetőségeit böngészte, amikor megakadt a szeme élete talán legjobb ajánlatán: 150 dollárért egy teljes éven át naponta kétszer étkezhet a vidámparkban. Mivel az irodája mindössze ötpercnyi autóútra volt a parktól, nem volt kérdés, hogy lecsap a lehetőségre. „Ha jól időzítesz, mindennap ebédelhetsz és vacsorázhatsz is ott” – mondta Dylan a Mel Magazine-nak.

„Az első évben, azt hiszem, soha nem mentem boltba – mondta. – Úgy időzítettem, hogy az ebédszünetben el tudtam menni a parkba, aztán visszamentem dolgozni, majd hazafelé menet megálltam vacsorázni” – mondta Dylan a napi rutinjáról. Elmondása szerint eközben az egyik munkatársa havonta 1500 dollárt költött el éttermekben, ő viszont megfogadta, hogy nem akar erre az útra lépni.

Ugyanakkor az biztos, hogy a Six Flags-diéta igazából senkinek sem való. „Az első évben a menü elég gyenge volt – csak hamburgert és sült krumplit, pizzát és grissinit [egy olasz ropogtatnivaló] vagy egy szánalmas szendvicset és egy újratölthető üdítős poharat lehetett kapni – emlékezik vissza Dylan. – Egyáltalán nem volt egészséges” – mondta. Így a következő évtől Dylan visszafogta a vidámparki étkezést, és már csak heti három-négy alakalommal járt oda ebédelni. Azt mondta, miután összeköltözött a feleségével, elkezdte hanyagolni a vidámparki vacsorákat és hétvégi ebédeket.

Egy család ebédel a vidámparkban 2021. április 2-án – Fotó: Mel Melcon / Los Angeles Times / Getty Images
Egy család ebédel a vidámparkban 2021. április 2-án – Fotó: Mel Melcon / Los Angeles Times / Getty Images

Elmondása szerint 2014 óta valamelyest javult a menü, a kínálat már túlmutat a hamburgeren és a pizzán, például már vegetáriánus húsgombócokat és salátákat is lehet ott kapni. „Még mindig sok a rossz kaja – persze ez azért mégiscsak egy vidámpark, szóval nem várhatsz tőlük túl sokat –, de azért megtalálhatod azokat a lehetőségeket, amelyek nem olyan szörnyűek” – tette hozzá Dylan. Soha nem vezetett nyilvántartást arról, hogy hányszor evett a Six Flagsben, de megkockáztatta, hogy több mint kétezer alkalommal, ami étkezésenként 50 cent körüli árat jelent. Az infláció egyébként azóta a Six Flagst is elérte, egy 2022-es, napi egy étkezést kínáló éves bérlet már 180 dollárba kerül.

Dylan története felvetett néhány megválaszolatlan kérdést is, például azt, hogy ez az étkezési szokás hogyan hatott az egészségére, és hogy mennyit hízott ez idő alatt, ha egyáltalán hízott. A Super Size Me című 2004-es dokumentumfilmben Morgan Spurlock filmrendező azt vizsgálta, milyen hatással van rá, ha egy hónapon keresztül csak a McDonald’s ételeit fogyasztja. Az eredmény: a gyorséttermi diétája alatt a koleszterinszintje 70 ponttal megugrott, a felszedett kilókat pedig több mint egy év alatt sikerült csak teljesen leadnia.

Felhasznált forrás:

  • Meet the Guy Who Spends Just $150 a Year to Eat All His Meals az Six Flags (Mel Magazine)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!