Ujhelyi István szerint elhervadt a szegfű, új nevet kell adni az MSZP-nek

2022. április 24. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

Nem apró javításokra, hanem teljes átalakításra van szükség, az MSZP brandje avíttá vált, teljesen új alapokon kell megkezdeni a párt építkezését – javasolta a Magyar Szocialista Párt szombati választmányi ülésén Ujhelyi István, a párt európai parlamenti képviselője.

Ujhelyi egy Facebook-posztban írta le változtatási javaslatait. Szavai szerint a negyedik kétharmados Fidesz-győzelem egyértelművé tette, hogy

„nem jobban és erősebben kell küzdenünk az igazunkért, hanem egészen másképp”.

A politikus szerint a „cölöpöket” meghagyva (ez utalás lehet Horn Gyula egykori miniszterelnök örökségére, akinek ezzel a címmel jelent meg könyve a kilencvenes években), de az alapokig vissza kell bontani az építményt. Ezután következik Ujhelyi helyzetértékelése:

  • Őszintének kell lennünk: immár nem apró javításokra, hanem teljes átalakításra van szükség.
  • El kell fogadnunk, hogy az MSZP brandje avíttá vált, megkopott, az elmúlt évtizedek alatt elhasználódott.
  • Az értékeink és érdemeink szilárdan megmaradtak, ezek világos és egyértelmű útmutatást is adnak, ahhoz azonban, hogy a szociáldemokrata közösségünk megerősödjön és érdemben befolyásolni tudja a közéletet – teljesen új alapokon kell megkezdenünk az építkezést.
  • Fel kell vállalnunk bizonyos tabuk, így például a harminchárom éves brandhez való ragaszkodás vagy a nagypárti működési reflexek elengedését.
  • Ki kell tudni mondani, hogy elhervadt a szegfű, ami ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a kaspóval együtt kell kidobni: inkább új földet kell hozni, friss vízzel megöntözni és egy új virágot elültetni.

Ujhelyi szerint esélyt kell adni a változásra, esélyt a közös hazának és esélyt az igazságosabb társadalom megteremtésének, esélyt a százharminckét éves múltra visszatekintő magyar szociáldemokrácia reneszánszának.

Javaslata ezért a következő, ami – ha jól értjük – a párt átnevezését is jelentené:

„a Magyar Szocialista Párt a jövőben alakuljon át egy olyan szociáldemokrata közösséggé, amely már új nevében is hordozza az értékválasztást és mindazt, amit a választóin keresztül Magyarországnak biztosítani akar: esélyt. Legyen az új közösségünk neve Esély, amely kis, hálózatba kapcsolódó helyi közösségein keresztül nemcsak viszi, de hozza is az üzeneteket és a politikai elvárásokat.”

A politikus szerint a megújuló pártnak konkrét ügyek és kézzel fogható vállalások mentén kell képviselnie a választóit, így a négynapos munkahét bevezetéséről szóló vita felvállalásával, a rákos megbetegedések felismerése és gyorsabb, hatékonyabb kezelése érdekében követelt nemzeti stratégia kidolgozásával, vagy épp az Unió támogatásain keresztül az energetikai beruházásokkal véghezvihető „örökös rezsicsökkentés” követelésével.

Ujhelyi István teljes posztja itt olvasható:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!