Telex Neked #87: Krumpli, tojás, propaganda és hekkerek

2022. november 11. – 05:11

Telex Neked #87: Krumpli, tojás, propaganda és hekkerek
Liptai Lívia, az aktuális hírlevél szerkesztője

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a Telex heti hírlevele a november 3. és 9. közötti fontosabb történésekről. Aki már csütörtökönként szeretné megkapni a Telex Neked hétösszegző hírlevelet, netán szívesen tudna meg titkokat a telexesekről az Ezek vagyunk mi interjúsorozatban, az kicsit lejjebb megtalálja a linket, amire kattintva feliratkozhat.

Kedves Olvasó! Liptai Lívia vagyok, 18 év után az Elle magazintól idén áprilisban érkeztem a Telexhez. Az életmódrovatot vezetem, valamint főként nőjogi témákban írok cikkeket, de írtam már Orbán Viktor nadrágjáról, az iráni nők helyzetéről és traumákról is. Szeretem a jó borokat, a jó történeteket, a bátor embereket és a furcsa gondolatokat, és viszonylag jól bírom a szélsőséges élethelyzeteket – az egyik percben a kollégiumi szobában, a másik nap már egy ötcsillagos szállodában Audrey Tautou-ra várva, a Harlemben egy paparazzóval hírességeket kergetve, majd 24 órát az utcán töltve hajléktalanokkal. Egyiket sem bántam egy percig sem.

Most pedig jöjjenek az elmúlt napok témái és égető kérdései!

1. USA: republikánusok vagy demokraták?

Mi történt? November 9-én lezajlottak a félidős választások az Egyesült Államokban. A választás a képviselőház egészét, valamint a szenátus egyharmadának összetételét érinti. A kampány során több olyan téma is felmerült, ami a magyar közvéleményt is lázban tartja, mint az abortuszkérdés, az infláció vagy a bevándorlás helyzete.

Ki áll nyerésre? A hírlevél szerkesztésekor még nem érkezett meg a hivatalos végeredmény. Bár a képviselőházban már most republikánus többség valószínűsíthető, a demokraták több helyen meglepetést okoztak, így ez a többség nagyon szűk lehet. A kutatóirodák egyébként többséget jósoltak a képviselőházban.

Miért fontos ez nekünk? A mostani eredmény nagyban befolyásolhatja a 2024-es amerikai elnökválasztást, valamint alapvetően beleszólhat az ukrajnai háborús szerepvállalásba, és az sem kizárt, hogy korlátozhatják az Ukrajnának küldött amerikai támogatást.

2. Krumpli vagy tojás – na melyik az olcsóbb?

Mi történt? Egyre drágább a bevásárlás, a tojás ára például 87,9 százalékkal nőtt egy év alatt. De jönnek az újabb ársapkák, aminek köszönhetően hat másik élelmiszer mellett már a burgonya és a tojás árát is rögzítik.

Ki áll nyerésre? Az infláció.

Miért fontos ez nekünk? Mert egyre csak drágul az élet, és jövőre felélhetjük a megtakarításaink jó részét.

3. Hekkerek vs. eKRÉTA

Mi történt? Adathalász támadás érte a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, azaz a KRÉTA fejlesztőcégét.

Miért problémás ez? A KRÉTA a diákok és a tanárok szinte minden adatát tartalmazza: jegyek, intők, tajszámok. Ha valaki hozzájut az adatokhoz, kilistázhatja például az összes nehéz helyzetben élő, 10-12 éves árva kislányt, a lakcímüket, illetve hogy mikor van testnevelésórájuk, melyik teremben.

Ki áll nyerésre? Nagyon úgy tűnik, hogy a hekkerek, akik nem a diákok adatait, hanem az eKRÉTA belső levelezését szivárogtatták ki. Az ok: akciójukkal a magyar rendszerek rossz állapotát akarták bemutatni.

Miért fontos ez nekünk? Ez lehet a GDPR-éra legdurvább adatvédelmi incidense, ráadásul a cég senkinek nem szólt a történtekről.

4. Propaganda vagy sajtószabadság?

Mi történt? Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina, az ATV múlt heti műsorában nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok munkatársának kérdéseire, a lapot pedig szennymédiának nevezte.

Ki áll nyerésre? Jobb, ha magukat a résztvevőket idézzük.

Baranyi Krisztina: élő adásban játszott be egy videót, hogy megmutassa, miért nem áll szóba a Pesti Srácok munkatársaival. A vitában szóba került egy kecske, a sajtószabadság és Orbán Viktor is.

Jeszenszky Zsolt, a Pesti Srácok műsorvezetője válasza: Ha az ember k@rvának áll, akkor b@szni kell.

Miért fontos ez nekünk? Azért, hogy ha lehet, ne jussunk el idáig. Kár, hogy már eljutottunk.

5. Haza vagy haladás? – Liuék országváltása

Mi történt? Az eddig magyar színekben induló olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang Kínában folytatnák pályafutásukat.

Ki áll nyerésre? Nehéz megmondani. Lehetséges, hogy a vegyes házasságból született fivérek népmesei fordulattal élve másik hazájuknak is szeretnének aranyérmet szerezni, de az is előfordulhat, hogy Kínában jobb esélyeket látnak a felkészülésre.

Miért fontos ez nekünk? Nem, nem a Kósa Lajos MOKSZ-elnök szerint visszajáró milliók miatt. Hanem azért, mert Magyarországnak nem volt téli olimpiáról aranyérme a 2018-as játékokig. A hazai korcsolyasport nagyot veszít, a magyar válogatott kiiratkozhat az élmezőnyből.

6. A héten történt még

Oroszország kivonta a csapatait Herszonból
Több mint harminc egyházi iskola tüntetett a jobb oktatási körülményekért
Kiosztották a Michelin-díjakat
Megrajzoltuk Szőke Gábor Miklós portréját
Lemondott Palkovics László

7. A múlt hét legolvasottabb cikke: Szűcs Tamás holttestét találták meg a Dunában

8. A hét képe

Egy ukrán egység tüzel az orosz állások felé az ukrajnai Bakhmut külterületén 2022. november 8-án. Mark Milley amerikai vezérkari főnök jelentése alapján átlépte a százezret azoknak az orosz katonáknak a száma, akik az Ukrajna ellen indított háborúban meghaltak vagy megsebesültek, és valószínűleg ukrán oldalon is hasonló mértékűek a veszteségek.

Fotó: Bulent Kilic / AFP
Fotó: Bulent Kilic / AFP

9. A hét videója

Hétköznap átlagos ember vagyok, hétvégén domina. Kollegáink két éven át forgattak a magyar BDSM-közösségről, hogy megismerjük a fetisisztákat, szadistákat, mazochistákat. A kisfilmet itt tudod megnézni.

10. Heti túraajánló

Nem egészen olyan a Kilimandzsáró tetején állni, mint amire számítanál

Megmásztuk Afrika legmagasabb hegyét. Visszatekintve iszonyúan jó volt, akkor és ott viszont ilyen pillanatkép készült: reggel 7 óra lehet. Kilátás semmi, ellenben olyan tömeg, mint a késő hetes busz megállójában. Legalább harmincan tolonganak a tábla előtt. Mindenki fényképezkedni akar, de épp a tumultus miatt elég nehezen megy a dolog.

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!