„Úgy viselkedett velem, mintha elítélendő lenne, hogy a testem teszi a dolgát”
„Úgy viselkedett velem, mintha elítélendő lenne, hogy a testem teszi a dolgát”
Balogh-Tóth Patrícia – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Úgy viselkedett velem, mintha elítélendő lenne, hogy a testem teszi a dolgát”

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar nők nagyobb arányban veszik ugyan igénybe az egészségügyi ellátásokat, és átlagosan hat évvel élnek tovább, mint a férfiak, de az orvosi rendelőben, sőt már a kutatásoknál is jelen van a nemi diszkrimináció. Kéretlen beavatkozások, félrement diagnózisok, hisztinek bélyegzett tünetek, és szülészeti erőszak – mindez nemcsak a nők testét és pszichéjét rombolja, de a teljes társadalomra is súlyos többletterhet ró.

Balogh-Tóth Patrícia hét hónapos terhes volt, amikor a szabad orvosválasztást ellehetetlenítő törvény jogerőre emelkedett 2021-ben. Nőgyógyásza jelezte: nem írja alá az új szerződést, így a nő kényszerhelyzetbe került: orvosa vagy végigviszi a várandósságát, de másnál kell szülnie, vagy követnie kell egy fizetős magánintézménybe. „Egyszer születik meg a gyerekem, úgy gondoltam, áldozok rá anyagilag, hogy ismerjem az orvosomat.”

Egy májusi estén rendszertelen jóslófájásai voltak, amikor az orvosa megvizsgálta. „Próbáljon nem megszülni holnapig” – kérlelte a doktor, mert ügyeletes volt egy másik kórházban reggel hatig. Tíz órakor azonban elfolyt a magzatvíz, be kellett menni a szülőszobára. Patríciának így hiába volt szerződése, választott orvosa, fizetős ellátása, mégsem tudott annál szülni, akiben megbízott. „Úgy éreztem, kihúzták alólam a talajt.”

Tovább rontotta a helyzetet, hogy amikor 2-3 perces, erős fájásokkal megérkeztek a kórházba, a szülőszobánál a – mint később kiderült – szülésznő köszönés, bemutatkozás nélkül számonkérte, hogy képzelte, hogy az orvosa nélkül akar megszülni a kórházban. „Kislányom, első gyerek?” – kérdezte a 27 éves Patríciától. Ezután többször is megkérdőjelezte a nő szavahihetőségét: „hiszem, ha látom”, mondta, amikor az anya állította, tiszta volt az elfolyt magzatvize.

A fájás közben végzett méhszájvizsgálatok közben a szülésznő úgy beszélgetett az asszisztenssel az édesanya teste fölött, mintha a nő ott sem lenne. Mindezt ráadásul nyitott ajtónál tette, egy lifttel szemközt lévő szobában, teljesen közszemlére téve ezzel a hiányos öltözékben és kiszolgáltatott testhelyzetben lévő Patríciát.

A kismama hiába kérdezte, hogy halad a folyamat, a szülésznő nem tájékoztatta őt, csak foghegyről bökött oda egy-egy „jól”-t, az orvost viszont annál lelkesebben becsmérelte („biztosan csinált valamit, hogy meginduljon a szülés”, „alig ügyel, miért nem tudja megoldani, hogy ide jöjjön”). Ha a fiatal nő hangot adott ki a fájásokkor, a szakember grimaszolt és tüntetőleg kiment a szobából. „Úgy viselkedett velem, mintha elítélendő lenne, hogy a testem teszi a dolgát.”

Mivel a vajúdás közben beilleszkedési probléma lépett fel, császármetszés mellett döntöttek. Patríciának azt mondták, a baba szívhangja leesett, ez indokolja a műtétet, ám ezt nem igazolták a CTG-eredmények. A zárójelentésre végül téraránytalanság került, pedig a baba 3350 grammal, 34-es fejkörfogattal jött világra. A császármetszés alatt a nő szólt ugyan, hogy erős fájdalmat érez, de nem vették őt komolyan. Arany óráról, szőr-/bőrkontaktusról pedig szó sem volt, a kisbabát azonnal elvitték az édesanya mellől az újszülöttosztályra. A másnapi viziten a főorvos vitte be az utolsó mélyütést:

„Mi van, anyuka, nem sikerült megszülni ezt a babát?”

Patrícia esete nem egyedi. A magyar egészségügyben évtizedek óta jelen lévő szülészeti erőszak súlyos és megoldatlan probléma. „Sokszor kérdezik tőlünk, lehetnének-e a nők tudatosabbak vagy csinálhatnának-e valamit jobban, hogy elkerüljék a szülészeti erőszakot, de ez a történet is rámutat: nem a nőknek, hanem a rendszernek kellene változnia” – mondja Keszler Viktória, a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom alapító tagja.

„A szülészeti erőszaknál nem elkövetőről és áldozatról beszélünk, hanem intézményi problémákról, arról, hogy hogyan sértik meg sorozatosan a nők és az újszülöttek alapvető jogait, és az egészségügyi törvényt. Ennek az intézményi erőszaknak jellegzetessége, hogy áthatja egy alá-fölé rendeltségi viszony. Az egészségügyi dolgozók gyakran hatalmi pozícióból kommunikálnak, utasítanak, döntenek, a szülőnőket infantilizálva, kompetenciájukat megkérdőjelezve, egy olyan élettani folyamatban, ahol nem betegséget kell diagnosztizálni vagy gyógyítani, hanem támogatni az édesanyákat a saját testük működésében. A verbális elnyomás, szóbeli megalázás, megszégyenítés, a nők állításainak, érzéseinek bagatellizálása, szükségleteik figyelmen kívül hagyása, a büntető viselkedésmód, az indokolatlan nyomásgyakorlás, az egyet nem értés esetén a kisbaba veszélyeztetésére való utalgatás, lehetséges halálával való fenyegetés mindennapos a szülészeti gyakorlatban.”

Az sem segíti a nők helyzetét, hogy

továbbra sem lehet választott szülész-nőgyógyásznál szülni, így az édesanyák legtöbbször vadidegen szakszemélyzettel kell hogy együttműködjenek

– egy olyan helyzetben, amelynek esetében közismert: éppen a bizalom az, amely elősegíti a komplikációmentes folyamatot. Ezt tovább árnyalja a Magyarországon kiugrónak számító császármetszési arányszám is: itthon 2021-ben az édesanyák 40,63 százalékánál műtéttel segítették világra a születendő gyereket, miközben az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása szerint a 10 százaléknál magasabb császármetszési arány nem jár együtt az anyai és újszülött-halandóság mértékének csökkenésével. És akkor még nem is említettük a „férjöltést” (gátmetszés utáni „szűkebbre varrás”), ami egy végtelenül káros gyakorlat, és maradandó szexuális gondokhoz vezethet.

A magyar férfiak egészségesebbnek érzik magukat, mint a nők

Amikor a nők egészségéről beszélünk, legtöbbször a női reprodukciós szervek és nemi szervek problémái vagy a szülés kerülnek előtérbe. Pedig a nők teste nem csak a szaporítószerveik tekintetében különbözik a férfiakétól, ráadásul a társadalmi hagyományok miatt a nők másként is közelítenek az egészségügyhöz, mint a férfiak – például nagyobb arányban veszik igénybe az egészségügyi ellátásokat. Ebben persze szerepet játszik az is, hogy a nők tovább élnek (a magyar nők átlagosan 79,3, míg a férfiak csupán 72,9 évig), így az életkorral összefüggésben megjelenő időskori megbetegedések gyakrabban sújtják őket. Ráadásul a társadalom által elvárt nemi szerepek miatt a férfiak nehezebben ismerik el, ha baj van. Nem meglepő tehát az adat, hogy a magyar férfiak átlagosan egészségesebbnek érzik magukat, mint a nők.

Emellett gyakran éri a nőket az a vád is, hogy indokolatlan mértékben elégedetlenek az egészségükkel, ellátásukkal. Legyen szó a szülés körüli bánásmódról vagy a kezelésükről, sokszor rájuk ég az ítélet: fájdalmaikat, érzéseiket „felfújják” és „hisztiznek”. Ezek után nem meglepő, hogy gyakran nem veszik őket komolyan, ha orvoshoz fordulnak.

Unwell Women: Misdiagnosis and Myth in a Man-Made World című könyvében Elinor Cleghorn egy egyszerű példával világít rá arra, hogy a nők problémái az egészségügyben mennyire más megítélés alá esnek, mint a férfiakéi. A Covid-járvány ideje alatt közfelháborodást keltett, hogy az AstraZeneca oltás vérrögképződést okozhat, ám az senkit nem háborít fel, hogy a hormonális fogamzásgátlás alkalmazásakor ennél lényegesen nagyobb a halálos trombózis kockázata – mi több, továbbra is nők millióinak írják fel a tablettát nap mint nap anélkül, hogy a hatóanyagot felülvizsgálnák vagy veszélyesnek nyilvánítanák.

Farkas Tamás egészségügyi szociológus tíz éve dolgozik a területen. „A jelenleg forgalomban lévő gyógyszerek nagy részét kizárólag fehér férfiakon tesztelték, nem vették figyelembe egy másik rasszra vagy a női testre gyakorolt hatásmechanizmusait – mondja. – Mivel az egészségügy egy férfiak által dominált szakma, korábban nem volt benne a kutatói narratívákban, hogy más nemekhez vagy rasszokhoz tartozókon is végig kellene próbálni ezeket. Ugyanez jellemző a napi szinten használt orvostechnikai eszközökre, amelyek férfitestre lettek kikísérletezve, optimalizálva – méretben, ergonómiában, és érzékenységben is. Ez az absztrakciós irány:

ha páciensről beszélünk, akkor alapvetően egy férfiról beszélünk.

Ebben csak az elmúlt tíz év kezdett változást hozni, így most is jelen vannak az egészségügyben olyan eszközök, amelyek kényelmetlenek a nők számára.”

Szívbetegség: jórészt férfiakon kutatják, de a nők is ebbe halnak bele

Míg tehát a legtöbbször, ha a nőket sújtó betegségekről van szó, leginkább a tipikusan női szervekkel kapcsolatos problémák kerülnek szóba, a nőknél – a férfiakhoz hasonlóan – a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) megbetegedések számítanak a vezető halálokoknak. Egy amerikai tanulmány szerint azonban a nőknél jelentkező mellkasi fájdalmat az esetek 5 százalékban félrediagnosztizálták. Egy kardiológus szakorvos azt mondta, ennek az lehet az oka, hogy a nőknél gyakran másként zajlik a szívinfarktus, mint ahogyan azt elvárjuk, nem „tankönyvi jellegű”. Előfordulhat, hogy akár teljesen tünetmentesen történik, vagy csak atípusos tünetek jelzik (például állfájdalom, izzadás, fáradékonyság, hasi panaszok, szédülés), és az is, hogy nincs jelen a közismert mellkasi fájdalom. A diagnózis felállításában az sem segít, hogy a szívbetegségekkel kapcsolatos ismeretek nagy része férfiakon végzett kutatásokból származik, a szívrohamokkal és megelőző kezelésekkel kapcsolatos klinikai vizsgálatok résztvevői között mindössze 20-25 százalék a nők aránya.

„Nem nagyon tudja az orvostudomány, mit kezdjen az elért kutatási eredményekkel. Ahogyan arról az Economist is beszámolt, három éve az ortopédsebész-szakmában nagy felfedezést tettek: a nőket a hormonális és anatómiai adottságaik miatt sokszorosan jobban veszélyezteti a keresztszalag-szakadás. De ez egyelőre csak egy kutatási eredmény, az orvostudománynak még nincs arról ismerete, hogyan lehetne az ilyen különbségeket kezelni. Az a gond, hogy ha már kimutattak is valamilyen statisztikailag szignifikáns korrelációt, ami csak a nőkre jellemző, akkor sem biztos, hogy annak bármilyen hozadéka lesz, mert ebben a formában, mint kutatási eredmény, még nem tud a gyakorlati ellátásra hatni. Rendkívül bonyolult és nyitott kérdés, hogy a női különbözőség (anatómiailag és biokémiailag) milyen formában és mikor tud beépülni a napi ellátási, diagnosztizálási gyakorlatba – vagy hogy egyáltalán megtörténik-e ez valaha. A kórházon, osztályokon belüli tudástranszferek sok rossz, becsontosodott gyakorlatot tartalmaznak. Ezeket a szemléletmódokat nem lehet könnyen megváltoztatni, az infrastruktúra fejlesztése, a családbarát intézmények alakítására irányuló pályázatok nem lesznek eredménnyel a mentalitás megváltoztatására, ehhez generációváltásra van szükség” – fogalmazza meg aggodalmait Farkas Tamás.

Léteznek kifejezetten nőkre jellemző betegségek is. Az úgynevezett „összetörtszív-” vagy Takocubo-szindróma lényegesen gyakoribb nőknél, mint férfiaknál. Hormonális változásaik miatt a nőknél nagyobb arányban alakulnak ki szájüregi problémák, de a csontritkulás változókor utáni felerősödése is ennek tulajdonítható. Ugyanakkor meglepő, hogy a nők a legveszélyeztetettebbek az autoimmun betegségekben is. Depressziót nagyjából kétszer olyan gyakran diagnosztizálnak nőknél, mint férfiaknál. Mindamellett kutatásokban már a kilencvenes években bizonyították, hogy a depressziós nők 30-50 százalékát rosszul diagnosztizálják – a szorongás ugyanis sokszor más, gyakran fel nem ismert betegségnek a tünete lehet. Farkas Tamás szerint ez nem csoda, hiszen a női páciensek máshogyan kommunikálnak, mint a férfiak, amit azonban az egészségügyi dolgozók nehezen tolerálnak.

„A nők többségének magasabb a betegtudatossági szintje, alaposabbak, jobban utánanéznek a részleteknek, általában jobban diszponáltak arra, hogy a saját egészségi állapotukat megértsék, átlássák. Saját és környezetük egészségi állapota miatt is hajlamosabbak nagyobb erőfeszítést tenni, hogy megoldják a felmerült problémákat – ez pedig hatással van arra, hogy milyen pluszinformációkat kérnek az orvostól, azt mennyi ideig értelmezik, milyen magyarázatot igényelnek, hányszor olvassák át az ambuláns lapot, zárójelentést, mennyire néznek utána a gyógyszereknek. A férfiak hajlamosabbak ezt rövidebbre zárni, meghallgatják az orvost, bólogatnak, és elfogadják az utasításokat. Az egészségügyben jelen lévő információs aszimmetria miatt azonban az orvosnak egy idő utána terhessé válik a saját megközelítésmódjait magyarázni a betegnek. Ha a nők többet kérdeznek, akkor növelik az ellátási időt, a véges erőforrású orvosok pedig hamarabb válnak türelmetlenné velük.”

Mi lehet a megoldás? Több olyan tanulmány létezik, amely szerint a nők egészségét bizonyítottan előnyösen befolyásolja a magasabb iskolai végzettség. Ezt Magyarországon a KSH adatai is alátámasztották, e szerint keringési betegségekben, valamint az endokrin, táplálkozási és anyagcsere-betegségekben (leggyakrabban cukorbetegségben) akár ötször vagy hatszor gyakrabban halnak meg a legkevésbé iskolázott nők, mint azok, akik a legtovább képezték magukat. Persze önmagában a nők törekvése a továbbtanulásra még nem oldja meg az egészségügyben jelen lévő problémákat. Fontos lenne felismerni: a nők és férfiak eltérő bánásmódban kell hogy részesüljenek a vizsgálatok és diagnózisok felállításakor, mert a személyre szabott megközelítés az, ami valóban javít a betegek ellátásának folyamatán. Az orvos–páciens kapcsolatok fejlesztése is közelebb vihet a célhoz.

Ám nem ebbe az irányba haladunk. A nemzetközi tendenciákat tekintve nyugtalanító, hogy az Európai Parlament elnökévé is abortuszellenes képviselőt választottak, a kormány számára sok kérdésben példaként szolgáló Lengyelországban pedig a terhességmegszakítás csak azokon a nőkön végezhető el, akiknek az élete veszélyben van (ez alól a nemi erőszak és vérfertőzés áldozatai sem jelenhetnek kivételt). Magyarországon is egészen szélsőséges diskurzus indult nemrég a parlamentben, e szerint Magyarországon a gyerek közkincsnek számít, ami a nők önrendelkezési jogának csorbítása irányába mutat.

A cikk a Telex a nők helyzetét bemutató sorozatának negyedik része. Az elsőt itt, a másodikat itt, a harmadikat pedig itt olvashatják.


Kedvenceink