Igazságot Orbán Viktor nadrágjának!

2022. július 7. – 20:07

frissítve

Igazságot Orbán Viktor nadrágjának!
Petr Fiala, Orbán Viktor, Boris Johnson, Eduard Heger és Mateusz Morawiecki a V4-es országok vezetőinek 2022. március 8-i találkozóján – Fotó: Leon Neal / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar politikus ruhadarabja ritkán kap olyan koncentrált és állandó figyelmet, mint a miniszterelnök nadrágja. Gyűrött, trottyos, igénytelen – maga a kelet-európai félreszabottság. Tudatos PR-fogás? Vagy pusztán szabászati problémák állnak a háttérben? Egy méltán híres és inkonzisztens ruhadarab anatómiai elemzése következik divatszakértőnk, Virág Zsófi segítségével.

Amikor Orbán Viktor öltönynadrágját kritizálják, általában három konkrét probléma szokott felmerülni az ominózus darabbal:

  • végtelenül hosszú;
  • túlságosan bő (főleg a combrészen); és
  • nagyon gyűrött (ami nem független az első két ponttól).

Legyünk fairek a miniszterelnökhöz, és tegyük hozzá, hogy valószínűleg a fények is nagyon rosszak voltak, amikor például a fenti előnytelen fotó készült.

Országomat egy nyakkendőért

Mielőtt azonban egyetlen ruhadarabra szűkítenénk a figyelmünket, vessük a szemünket egy pillanatra a nemzetközi kifutókra, elvégre nem mehetünk el a világtrendek mellett.

A divatba egyre inkább beszivárog a politika, és ez fordítva is igaz: a politikába egyre inkább szivárog be a divat.

Míg a politikusok öltözködése sokáig unalmas terep volt (alapszabály: „öltözz semlegesen, hogy ne idegeníts el szavazókat”), addig a személyes imázs felértékelődésével a ruházatuk is egyre hangsúlyosabb szerepet kap. Így ma már nem csak a dizájnerek üzennek feliratos pólókkal a feminizmusról, vagy reagálnak a kifutókon a háborús helyzetre, a politikusok is állításokat fogalmaznak meg a divatválasztásaikkal. Michelle Obama a fekete tervezőket népszerűsíti, Alexandria Ocasio-Cortez a tavalyi Met-gálán Tax the rich (Adózzanak a gazdagok) feliratú estélyiben jelent meg. És a férfiak sem maradnak alul: Volodimir Zelenszkij zöld pólója legendássá vált, Barack Obama és Donald Trump pedig a nyakkendőjükön keresztül üzentek a választóknak. A volt demokrata elnök gyakran hagyta el a nyakkendőt, hogy elérhetőbbnek és fiatalosnak tűnjön, Trump viszont soha nem vált meg ettől a kiegészítőtől – a gyakran vörösen lángoló anyagdarab a régi szép időkre volt hivatott emlékeztetni az amerikai állampolgárokat.

Donald Trump felszáll az elnöki helikopterre 2018. április 28-án, amikor elindul a Make America Great Again című nagygyűlésre – Fotó: Olivier Douliery / AFP
Donald Trump felszáll az elnöki helikopterre 2018. április 28-án, amikor elindul a Make America Great Again című nagygyűlésre – Fotó: Olivier Douliery / AFP

De nem csak ez az üzenet jött át: extrém hossza miatt a nyakkendő önálló életre kelt, és mémmé vált. Amikor pedig New Jersey volt kormányzója, Chris Christie arról írt könyvében, hogy Trump egyszer maga vallotta be neki: azért hordja ilyen hosszan, mert „slankító” hatása van, az amerikai és a brit sajtó a New York Timestól a Guardianig a magyar kommentelők kegyetlenségével vetekedve élcelődött Trump testtömegindexén.
Ne aggódjanak, mi nem leszünk ilyen kíméletlenek!

Gyűrött, háremszerű, de a miénk

Na de mi a helyzet Orbán Viktor nadrágjával? Mert azt senki nem vonhatja kétségbe, hogy a miniszterelnök stílusevolúciójára nem a divat, hanem pártjának politikai üzenetei voltak a legnagyobb hatással. Farmeros forradalmárként kezdte, első választási vitájában pedig biztosan pluszpont járt a fiataloktól laza mustársárga pamutöltönyéért. Hatalmas kontraszt volt ez Horn Gyula sötétszürke egyenzakója mellett – és egy új korszak napfényes ígérete. Később, Orbán első ciklusában még az elegancia volt rá jellemző, majd kissé kaotikussá vált az öltözködése. Pólók, csíkos és kockás ingek, hátizsákok. Azaz

a sportos fickó, a tisztességes polgár, a nép egyszerű gyermeke – Orbán mindig olyan karakternek öltözött, ami a leginkább szolgálta a politikai érdekeit.

Persze ki hibáztatná a miniszterelnököt, akinek még divattanácsadója sincs? Ezzel ő maga büszkélkedett: „Nem stylistom van, hanem feleségem” – nyilatkozta az Indexnek 2013-ban.

Horn Gyula miniszterelnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnökének vitája a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (mai Corvinus) politikatudományi tanszékén, 1998. május 20-án – Fotó: Soós Lajos / MTI
Horn Gyula miniszterelnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnökének vitája a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (mai Corvinus) politikatudományi tanszékén, 1998. május 20-án – Fotó: Soós Lajos / MTI

Ha különböző képügynökségeknél utánanézünk Orbán Viktor nadrágjának, egészen eltérő eredményeket kapunk. Először az MTI oldalán keresgéltünk, de egy évre visszamenőleg egy képet sem találni, ahol teljes alakban szerepelne a miniszterelnök úgy, hogy senki ne takarja ki. Vajon ez tudatos, központi döntés eredménye? Áttértünk tehát a nemzetközi Getty adatbázisára, de átlapozva az elmúlt tizenkét év egész alakos képeit, az eredmény leginkább egyenetlen. Nem tudni például, hogy miért, de az Angela Merkellel közös képein néz ki a legjobban Orbán nadrágja – és Merkelé is kitűnő! A V4-ek legutóbbi nagy-britanniai találkozóján azonban Boris Johnson hibátlanul sima öltönye mellett egy borzalmasan gyűrött Orbán(-nadrág) díszeleg.

Az első probléma: a hossz

Mielőtt azonban a gyűrődések és a bő, ejtett ülepű háremforma okát elemezzük, kezdjük egy jó hírrel. Mindenképp fontos változás a néhány évvel ezelőtti állapothoz képest, hogy az ominózus ruhadarab összességében rövidebb lett. Klasszikus öltönynadrágszabály, hogy a ruhadarabnak addig kell érnie, hogy ha egyenesen áll az ember, egyszer megrogyjon, amit az élére vasalt középső résznél lehet látni. Az elmúlt évben pont megfelelő volt a hossz, ez talán azt jelenti, hogy a kritikák harmadára hallgatott a miniszterelnök.

A második probléma: a bőség

Orbán Viktor testalkatát illetően tény, hogy a miniszterelnök a pocakjához képest arányaiban alacsony.

Ha tekintélyesebb pocakunk van, két választásunk lehet: vehetünk olyan nadrágot, amit a pocak egy pontján, a derekán gombolunk be. Vagy pedig a pocak alatt, ami a csípőnek felel meg. Ha az első opciót választjuk, a pocak optikailag feltűnőbb lesz, mert egy fehér-fekete kontraszt kvázi kettévágja. Ha viszont a másodikat választjuk, a pocak homogén, egyszínű halmaz lesz, a kontraszt lejjebb csúszik, ezáltal a figyelem sem kizárólag a pocakra irányul. A legtöbb hasonló testalkatú férfi, akárcsak Orbán Viktor, ehhez a megoldáshoz nyúl.

Ám oldalról nézve, amint elkezd a pocak alsó széle a fenékvonal felső részéhez közelíteni, úgy kezd a nadrág egyre lejjebb csúszni. Ezért a nadrág első része alacsonyabban kell hogy kezdődjön, mint a hátsó rész, mert a fenék feljebb kezdődik, mint ahol a pocak végződik.

Orbán Viktor és Novák Katalin Marine Le Pen érkezésére vár a Karmelita kolostornál, 2021. október 26-án – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Orbán Viktor és Novák Katalin Marine Le Pen érkezésére vár a Karmelita kolostornál, 2021. október 26-án – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP


Orbán nadrágját viszont úgy szabják, hogy elöl és hátul ugyanolyan hosszú legyen. Elöl a pocak alatt gombolja be a nadrágot, hátul viszont hosszabbra kell hagyni, mert a fenék feljebb kezdődik, mint ahogy a has alja végződik. Emiatt csúszhat le a nadrág ülepe, amitől néha háremnadrágszerű stílust kap, ami nem valószínű, hogy szándékos.

Úgy tűnik, Orbán szabója a klasszikus divattervezői hibába esett: magas, vékony testalkatra tervezi a ruhát, nem törődve a kliens testalkatával.

A szabó előtt minden bizonnyal Justin Trudeau képe lebeg. Nem fair ezt a víziót a teljesen más adottságú Orbán Viktorra kényszeríteni. (Persze nem tudhatjuk, hogy nem Orbán Viktor hozza-e a ruhapróbára magával Justin Trudeau magazinból kitépett fényképét, ezzel lehetetlen helyzetbe hozva a szabóját.)

A harmadik probléma: a gyűrődés

A gyűrődés nem állandóan jellemző, és a hosszú munkanapok, sok ülés következménye is lehet. Sőt, ez nagyban függhet attól is, hogy milyen fényviszonyok között készült a fotó. A nadrág anyagát tekintve a hiba abban lehet, ha túl sok pamut van a szövetben, kellene bele egy kis modal vagy tencel, esetleg merinói gyapjú, ha a miniszterelnök munkaruhakerete engedi a drága posztót, ezek ugyanis kevésbé gyűrődnének. De a bőre eresztett szabás sem segít, a több anyag több gyűrődéshez vezet.

És persze az esetleges túlzott izzadás is ludas lehet. Amikor a politikus ül, és a comb izzad, akkor a hő és a nedvesség gyakorlatilag belegőzöli a ráncokat a nadrágjába, amik egy nehéz tárgyalás után felállva a legmélyebbek, és feltehetően sok fotó készül épp ekkor.

Miért ilyen tehát Orbán Viktor nadrágja? Egyszerű a konklúzió: ez a szegény gatya nem tehet róla, nem tud másmilyen lenni. Nem PR-fogás ez, hanem kőkemény anatómia, az anatómiát pedig nem lehet semmilyen trükkel megtréfálni.

És itt kell megjegyeznünk, leszögeznünk, nyomatékosítanunk, hogy a testalkat semmilyen módon nem indikátora a vezetői képességeknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!