Nem véletlen, hogy a háború kitörése óta ugyanolyan pólóban látjuk Zelenszkijt

2022. április 9. – 20:32

frissítve

Nem véletlen, hogy a háború kitörése óta ugyanolyan pólóban látjuk Zelenszkijt
Egy dolgozó az ukrán elnök pólós képével díszített párnahuzatot vasal egy ajándéktárgyakat készítő csehországi üzemben – Fotó: Eva Korinkova / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háború kezdetén az elnöki palotában hagyta az összes ingét, azóta kizárólag egy olívazöld és egy barna pólóban jelenik meg a nyilvánosság előtt. A háború előtti fotók alapján persze nyilvánvaló, hogy az elnöknek vannak öltönyei is, mégsem hordja őket, alighanem azért, mert a pólóival üzenni szeretne. A kézenfekvő militarista utaláson túl valószínűleg még több minden mást is. Ennek néztünk utána, és egészen Churchillig meg Castróig jutottunk.

Zelenszkij pólóinak színskálája gazdagnak semmiképp sem nevezhető: néha olívazöld, máskor egy árnyalattal világosabb vagy sötétebb, kis kereszttel, olykor barna. Hetekig nem is lehetett másban látni, egy barna ing (alatta a szokásos pólóval) csak a napokban bontotta meg ezt a vizuális egységet.

Pólóban az Egyesült Államok kongresszusában és a Grammy-gálán is

Az olívazöld póló a háború kitörése óta az ukrán miniszterelnök védjegyévé vált, úgy hozzátapadt, mint az angol királynőhöz a kalapjai vagy Angela Merkelhez a konzervatív szabású blézerek. Zelenszkij ilyen outfitben indítja rendszeres videóüzeneteit, és nem tesz különbséget a között, hogy a népéhez, a nagyvilághoz vagy a vezető politikusokhoz szól. Döntéshozó testületek előtt is ebben jelentkezett be élőben, például az Egyesült Államok kongresszusában vagy a Grammy-díj átadóján, és akkor is ebben volt, amikor az Ukrajnában született Mila Kunisszal és férjével, Ashton Kutcherrel zoomoolt.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (középen), valamint Petr Fiala cseh kormányfő, Janez Jansa szlovén miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Denisz Smihal ukrán kormányfő és Jarosław Kaczyński, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke, miniszterelnök-helyettes megbeszélést folytat Kijevben, 2022. március 15-én – Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal / AFP
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (középen), valamint Petr Fiala cseh kormányfő, Janez Jansa szlovén miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Denisz Smihal ukrán kormányfő és Jarosław Kaczyński, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke, miniszterelnök-helyettes megbeszélést folytat Kijevben, 2022. március 15-én – Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal / AFP

Első látásra globálisan értelmezhető az üzenet: a világon mindenhol ilyesmit hordanak a katonák az egyenruhájuk alatt. De a militarista utalás mellett mi más állhat még a bő hat hete folyamatosan látható felsőruházat hátterében?

Az biztos, hogy a világjárvány miatti online létforma globálisan sokat lazított az öltözködési protokollon, és ez a politikusokra is hatott, lásd Olaf Scholzot, akinek viccesen zavart keltő szürke pulóveréről részletesen írtunk mi is. Friss levegőn, terepviszonyok között Orbán Viktor is fekete softshell pulóverben szokott felbukkanni, és ez a dzsekiszerű öltözék a választási kampányban, az óriásplakátokon is megjelent.

A háború kitörése után egy hónappal aztán a világsajtó is foglalkozni kezdett Zelenszkij pólóival. Kiemelkedő a New York Times elemzése, amelynek divatszerkesztője, Vanessa Friedmann egyértelmű szimbólumnak tartja a pólót, ami szerinte az ukránok erejét és hazafiságát jelképezi olyan keretbe foglalva, amelyet mindenki ismer. Az újságíró a felsőruházatba az orosz Góliát és az ukrán Dávid történetének metaforáját is belelátja.

Egy ember öltözéke – egy politikusé meg pláne – mindig jó lehetőség arra, hogy kapcsolódjon másokhoz, valamint remek eszköz a többiekkel való azonosulásra, az egyetértés prezentálására – ki ülne be például az Újpest szektorába Fradi-mezben?

Ráadásul ezek a képek emberközelinek és autentikusnak láttatják a politikust.

Putyin kabátja meg többe került, mint az orosz éves átlagfizetés duplája

Zelenszkij puritán, semmiképp sem elitista megjelenése erős kontrasztja ellenfelének, Vlagyimir Putyinnak, aki jobbára flottul ráöntött sötét öltönyökben jelenik meg a nyilvánosság előtt (kivéve persze, amikor pucér felsőtesttel ül meg egy szibériai paripát).

Ő egyébként a háború kitörése óta tartó időszakban sem öltözködik lefelé, fölfelé annál inkább: március 18-án, a Krím annektálásának 8. évfordulós ünnepségén, a moszkvai Luzsnyiki stadionban nemzetközi feltűnést keltett azzal, amikor 12-13 ezer eurós, azaz körülbelül 4,8 millió forintos olasz, Loro Piana márkájú luxuskabátban beszélt a népéhez – ez nagyjából az éves orosz átlagfizetés duplája. Egyébként a garbója is egymillió forintot ér. A ruházat üzenete így éppen az olívazöld póló ellentéte: gazdagságot és távolságtartást sugároz.

Putyin a moszkvai Luzsnyiki stadionban – Fotó: Ramil Sitdikov / AFP
Putyin a moszkvai Luzsnyiki stadionban – Fotó: Ramil Sitdikov / AFP

Visszatérve Zelenszkijre! Ha figyelembe vesszük az elnök színészi múltját, és azt, hogy korábban a szórakoztatóiparban dolgozott, feltételezhetjük, hogy pontosan tudja, miként lehet a ruházatot az aktuális karakterhez passzítani. Elég valószínű tehát, hogy tudatosan alakítja a külvilág felé mutatott imázsát, és azt is átgondolta, milyen üzenetet közvetít ezzel.

A póló az ukránoknak és a világnak is szól

A zöld-barna pólós Zelenszkij imázsának ereje a New York Times elemzése szerint abban rejlik, hogy ezek a képek egy látszólag átlagos embert mutatnak, akin egy olyan póló van, ami mindannyiunk szekrényében megtalálható. Csak éppen nem egy átlagos ember veszi fel, a legkevésbé sem átlagos helyzetben, és ezzel a szürrealitás (egy vezető politikus hetek óta zöld pólóban) válik realitássá, hasonlóan ahhoz, ami a politikus körül zajlik (háború).

Elég valószínű, hogy a póló viselőjének egyik üzenete az, hogy „egy vagyok közületek”, „a nép fia vagyok”, és színválasztásával szeretné kifejezni az ukrán hadsereg és a harcoló ukrán emberek iránti szolidaritását is.

Mondjuk az első napok után már nem katonák állnak katonákkal szemben, rengeteg civil lett a háború tevékeny részese: hétköznapi emberek készítenek homokzsákokat, álcahálókat és Molotov-koktélokat – aligha katonai egyenruhában. Persze Zelenszkij nemcsak a saját népének üzen, hanem a világnak is, és így a militarista „harcban állunk” típusú ruházat az ukrán emberek erejének és áldozatos hazaszeretetének szimbóluma is lehet – vélekedik a lap.

Meg kell említeni azt is, hogy orosz propagandaoldalak szerint Zelenszkij kis keresztet ábrázoló pólóján a kereszt neonáci szimbólum, de ez pont olyan orbitális félrevezetés, mint Ukrajna lerohanása nácitlanítási céllal: Zelenszkij pólóján a kis kereszt ugyanis az ukrán fegyveres erők hivatalos emblémája, aminek nincs semmi köze gyűlöletkeltő szimbólumokhoz.

Az ukrán elnök beszél március 16-án, az Egyesült Államok kongresszusának ülésén – Fotó: Drew Angerer / POOL / AFP
Az ukrán elnök beszél március 16-án, az Egyesült Államok kongresszusának ülésén – Fotó: Drew Angerer / POOL / AFP

Ahogy Olaf Scholz háború előtti napokban hordott szürke pulóverénél, itt is felmerül persze a legegyszerűbb magyarázat is: nem kell semmit belelátni a pólóba, az is lehet, hogy az ukrán elnök csupán valami praktikus ruhát szeretne viselni, miközben folyamatosan veszélyben van az élete.

Ám ez már csak azért sem a legvalószínűbb értelmezés, mivel háborús helyzetben a legtöbb vezető szeret több-kevesebb militartista jelzést viselni. Így ezzel a gesztussal Zelenszkij leginkább más történelmi vezetők nyomdokaiba lép, mint amilyen Jeanne d’Arc (aki a legenda szerint fehér páncélban, fehér lovon vezette csatába a franciákat), Fidel Castro, Winston Churchill (aki nagy divatdiktátor volt, a köntöstől a kezeslábasig egy csomó furcsa öltözéket tett ikonikussá), és még hosszan lehetne folytatni a sort.

És persze idetartozik az is, amikor szeptemberben a hajmáskéri katonai lőtérre kihelyezett kormányülésen a fél magyar kabinet terepszínbe öltözött, és néhány politikusnak annyira megtetszett a terepszínű ruha, hogy még a honvédelmi minisztert is túlöltözte.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!