Zelenszkij: Halált érdemelnek az orosz háborús bűnösök, akik bekerülnek a „Kínzók könyvébe”

2022. április 4. – 01:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimri Zelenszkij közel 10 perces videóban szólt az ukrán néphez, amelyben keményen ostorozta az oroszokat, de Angela Merkelnek és Nicolas Sarkozy korábbi francia elnöknek is odaszólt.

„Csak halált érdemelnek azok után amit tettek” – jelentette ki az ukrán elnök az orosz fegyveres erőkről, a Bucsában történt gyilkosságok után. Ahogy korábban írtuk, az ukránok visszafoglalták a Kijev közelében található Bucsát, ahol lemészárolt civileket találtak az utcán. Az oroszok tagadják, hogy ők lennének felelősek a 300 civil haláláért.

„Azt akarom hogy minden orosz katona anyja lássa, a meggyilkolt emberek testét Bucsában, Iprinyben, Hosztomelben. (…) Miért kínozták halálra az egyszerű civileket egy átlagos, békés városban? Miért fojtották meg a nőket és tépték ki a fülbevalójukat a fülükből?”

– kérdezte Zelenszkij. Az ukrán elnök arról is beszélt: azt akarja, hogy az orosz vezetők lássák, ahogy a katonák teljesítik a parancsaikat. Szerinte ezekért a károkért és az Oroszországról kialakult negatív képért ők is felelősek.

Arról is beszélt, hogy Ukrajnában egy több minisztériumból delegált csoport fogja vizsgálni az ott elkövetett háborús bűnöket. „Itt az ideje, hogy megtegyünk mindent azért, hogy az orosz hadserege háborús bűntettei a gonosz utolsó földi manifesztumai legyenek” – mondta Zelenszkij hozzátéve, hogy minden háborús bűnös bekerül majd „a Kínzók könyvébe”, felkutatják és megbüntetik őket.

Az ukránokat – akiknek egy része Zelenszkij szerint elindult visszafelé az országba – az elnök azt üzente, hogy legyenek felkészülve rá, hogy az orosz hadsereg még rosszabbakat is tesz, mint amiről eddig tudni lehet. Az oroszok gonosztettei miatt Zelenszkij szerint az ENSZ is lépni fog, és az a minimum, hogy a Nyugat újabb szankciókat vet ki Moszkvára.

Az ukrán elnök beszédében felhozta azt is, hogy 2008-ban a NATO a szövetség bukaresti csúcstalálkozóján elutasították Ukrajna belépési kérését. Zelenszkij emiatt Angela Merkelt volt német kancellárt és Nicolas Sarkozy akkori francia elnököt nevezte meg felelősért. Nekik azt üzente, menjenek el Bucsába, és nézzék meg, hogy hova vezetett a politikájuk. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem gondolja, hogy a Nyugat lenne a felelős a háborúért, hiszen azt Oroszország robbantotta ki. Arról is beszélt, hogy nem is kellett volna kérniük kelljen a fegyvereket, hiszen azokat kérés nélkül kellett volna felajánlaniuk a nyugati országoknak.

„14 évvel ezelőtt Bukarestben Oroszország vezetője azt mondta a Nyugat vezetőinek, hogy nincs olyan ország, hogy Ukrajna. És mi bebizonyítjuk, hogy van ilyen ország. Létezik és létezni fog” – mondta.

Zelenszkij azzal zárta a beszédét, hogy Bucsát helyre fogják hozni, újra lesz víz, áram, és biztonság.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!