Bucsa polgármestere szerint több mint 300 lakost öltek meg az oroszok

2022. április 3. – 10:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Képek és videók jelentek meg a Kijev melletti Bucsa város utcáin holtan fekvő ukrán civilekről. A város lakói szerint az embereket az orosz katonák ölték meg. Oroszország nem kommentálta ezeket az állításokat. (A Kyiv Independent megrázó képeket közölt a városból.)

A Sky News ellenőrizte és beazonosította két videó helyszínét, amelyek valóban az ukrán fővárostól északnyugatra fekvő Bucsában készültek. Az egyik videón legalább hét holttest látható az úton és a járdán. A Reuters hírügynökség jelentése szerint egy templom területén lévő tömegsír még mindig nyitva volt, amikor az oroszok elhagyták a várost. A földből emberi testrészek látszódtak ki.

Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere szerint több mint 300 lakost öltek meg az oroszok.

A jelenetek azután kerültek napvilágra, hogy az orosz csapatok kivonultak a Kijev körüli területekről, és az ukrán erők több mint öthetes harcok után visszaszerezték az ellenőrzést a térség több mint 30 városa és faluja felett.

Egy ukrán katona mobiltelefonjával filmez egy megsemmisült orosz tankot és páncélozott járműveket Bucsában 2022. április 2-án – Fotó: Zohra Bensemra / Reuters
Egy ukrán katona mobiltelefonjával filmez egy megsemmisült orosz tankot és páncélozott járműveket Bucsában 2022. április 2-án – Fotó: Zohra Bensemra / Reuters

Egy bucsai lakos az AP hírügynökségnek azt nyilatkozta: „Ezek az emberek csak sétáltak, és ők (az orosz katonák) minden ok nélkül lelőtték őket. Bumm!” Az egyik áldozat az úton feküdt, néhány méterre egy Vaszilij nevű férfi kapujától. Vaszilij a Reutersnek azt mondta, hogy a halott férfi a barátja és fia keresztapja volt. A Reuters beszámolója szerint néhány embert a kerékpárjukon lőttek le, mások bevásárlószatyrokat szorongattak kezükben, és egyikük sem viselt katonai egyenruhát. Néhányan már napok, ha nem hetek óta halottak voltak – tették hozzá a helyi lakosok.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!