Még száz nap, és kezdődik az olimpia, összeszedtük, mire érdemes figyelni

Legfontosabb

2024. április 17. – 12:17

Még száz nap, és kezdődik az olimpia, összeszedtük, mire érdemes figyelni
Fotó: Chesnot / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Száz nappal az olimpia előtt százötven magyar sportoló biztosította a helyét a párizsi olimpián. Ott van négy csapat, ami húsz éve fordult elő legutóbb, ha a női kosárlabda-válogatott el is vérzett az utolsó pillanatban, a sportág 3×3-as változata még versenyben van. Száznyolcvan fős is lehet a magyar küldöttség, amitől reálisan hat-hét aranyérem várható. A számvetésünkből kiderül, hogy vannak jól teljesítő ágazatok, de inkább a stagnálás a jellemző, és nem a jól érzékelhető fejlődés.

Az előző három olimpián három sportág szerepelt magyar szempontból kiemelkedően, a kajak-kenu, az úszás és a vívás. A legjelentősebb reményeink ezúttal is ebben a három ágazatban lehetnek, még ha most kettőben nagyobb is a bizonytalanság, mint korábban jellemző volt.

A sikersportágak

A vívás jelenti a stabilitást, még akkor is, ha nem a legkiszámíthatóbb sportágak egyike. A vívók ahhoz képest, hogy 2012-ben mindössze négy fővel, csapat nélkül indulhattak, most három csapat (női és férfi kard, férfi párbajtőr) biztosította a helyét, és a negyedik (női párbajtőr) is hajszállal maradt le. Tizenöt kvótát szereztek, ami elismerésre méltó. Mindhárom csapat éremesélyes, a férfi és a női kardválogatott megnyerte a világbajnokságot, a férfi párbajtőrben ott lesz 2019 és 2023 egyéni világbajnoka, Siklósi Gergő és Koch Máté is.

A sportágat ugyan megrázta egy doppingvétség, a párbajtőröző Kun Anna esete, akit jó eséllyel eltiltanak, és aki a világranglista harmadik helyéről száll ki. Helyette Muhari Eszter ugorhat be. Kun megnyerte az idei budapesti világkupát (Muhari volt a második), a könnyei vélhetően annak is szóltak, hogy akkor már sejtette, hogy elindítják ellene az eljárást, és mivel háromszor nem volt azon a helyen doppingvizsgálatkor, ahol előre jelezte, automatikusan szankcionálni kell az ügyét. Az, hogy a versenyzőn kívül terhel-e még valakit felelősség, később derülhet ki.

Szilágyi Áron kardvívásban háromszor nyerte meg az olimpiát, az amerikai Keeth Smart büszke lehet magára, mert egyedül ő tudta legyőzni még 2008-ban, amikor a magyar versenyző még csak 17 éves volt. Azóta senki. Kihívói most is vannak szép számmal, de az elmúlt három olimpián a Vasas vívója sebezhetetlen volt. A budapesti világkupán, amikor nem volt jó napja, Szatmári András lépett a helyére, és remek vívással győzött. Mivel csapatban tavaly legyőzték a nagy favorit Dél-Koreát a döntőben, esélyesek, igaz a három fő kijelölésekor még lehet feszültségre számítani, hiszen Rabb Krisztián a magyar rangsorban lényegesen előrébb áll, mint Decsi Tamás, akinek megingathatatlan helye volt az utóbbi években.

Szilágyi Áron a milánói vívó-világbajnokság férfi kardversenyének legjobb 32-be jutásáért vívott asszóban 2023. július 25-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Szilágyi Áron a milánói vívó-világbajnokság férfi kardversenyének legjobb 32-be jutásáért vívott asszóban 2023. július 25-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A női kardcsapat kétféle összeállításban nyerte a két vb-aranyat. Pusztai Liza, Szűcs Luca és Battai Sugár Katinka mindkét aranyéremből kivették a részüket, előbb Katona Renáta, utóbb Márton Anna volt a negyedik ember. Nagy meglepetés lenne, ha Márton Anna nem utazhatna.

Úszásban Milák Kristóf formája okozta az elmúlt időszak bizonytalanságát, de ha fegyelmezetten, hiányzások nélkül lenyomja a következő 14 hetet, akkor éremre feltétlenül esélyes. A tavaly 200 háton világbajnok Kós Hubertnél edzője átigazolása okozott riadalmat. Bob Bowman ugyanis bejelentette, hogy az Arizonai Egyetemről Texasba szerződik. Jelen állás szerint a francia Léon Marchand és Kós együtt készülnek fel, és mindezt Bowman irányítása mellett teszik. A házigazda franciák adnak edzői akkreditációt Bowmannek, így mindenképpen ott lehet az olimpián. Kós 100 háton is csúcsot döntött a napokban, de 100 pillangón is ígéretes a fejlődése, három egyéni döntőjét lehet vizionálni. Döntős lehet még mindjárt az első nap a férfi 4×100-as váltó, ebben is ott lehet Kós.

Kós mellett 200 háton Telegdy Ádám vagy Kovács Benedek is eljuthat a fináléig. A legjobb nyolc közé vágyik Márton Richárd is, ha már ott volt az előző két vb-n. A nőknél Pádár Nikolett (200 gyors), Szabó Feltóthy Eszter (200 hát) mellett megjelent a jövő nagy ígérete, a 15 éves Jackl Vivien, akinek eddig úgy látszott, nem az olimpia lesz a fő versenye, de a 400 vegyesen elért 4:34-es ideje a világ második legjobbja idén, és könnyen lehet, hogy az ifi-Eb helyett inkább Párizsra kell fókuszálnia.

Nyílt vízen Rasovszky Kristóf a 2024-es februári vb-n már elkapta a nagy favorit német Florian Wellbrockot, a Szajnában is ő lehet a gyorsabb, neki ugyanis jobban fekszik a hullámzó, fodrozódó víz. Rasovszky ezüstérmes volt Tokióban, ő lehet az első magyar úszó, akinek két érme is van 10 kilométerről.

Kajak-kenuban az előző olimpiához képest két síkvízi szám eltűnt a program karcsúsításakor, ami azt hozta magával, hogy kajakban három férfi és női arany adható, a fennmaradó négyen pedig a férfi és a női kenusok osztoznak. Tokióban a királyi számban, tehát kajak egyes 1000 méteren kettős magyar győzelmet láthattunk. Nem lenne meglepetést, ha most is így lenne, egyedül a portugál Fernando Pimenta lehet veszélyes a két magyar versenyzőre. Kopasz Bálint és Varga Ádám a májusi világkupán már ott lesz a rajtvonalnál, akkor képet kaphatunk a formájukról, a felkészülésükről.

A női négyes 2012 óta mindig nyert, az előző vb-n azonban a hetedik lett. Egy erős egységet ki lehet állítani, bár ez jelentős mértékben függ majd Kozák Danuta és Csipes Tamara formájától. Úgy hírlik, ők a párosra is készülnek. A férfi négyes vb-bronzérmes volt 2023-ban, Hüvös Viktor mesteredző készíti fel őket, a személye garancia lehet arra, hogy állandósítják a helyüket a legjobbak közt.

Az aranyérmes Kozák Danuta és Csipes Tamara a kajak-kenu világbajnokság kajak kettesek 500 méteres versenyének döntője után 2021. szeptember 18-án – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Az aranyérmes Kozák Danuta és Csipes Tamara a kajak-kenu világbajnokság kajak kettesek 500 méteres versenyének döntője után 2021. szeptember 18-án – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Máshol is születhet még jó eredmény

Fontos versenyt láthatunk majd öttusában, hiszen a lovaglást kiszedik a tusák közül. A mezőny egyik legjobb lovasa, Gulyás Michelle eddigi helyezései, érmei bizakodásra adhatnak okot. Plusz motivációt pedig az adhat, hogy az aranyérem még hiányzik a gyűjteményéből.

Vitorlázásban történelmi vb-aranyérmet nyert Érdi Mária 2023-ban, az idei vb-n hatodik lett, az éremszerzése nem lenne meglepetés, igaz, egy adminisztratív hiba miatt tavaly épp a marseille-i öbölben nem versenyezhetett az előolimpián.

A birkózásban 1979 óta várt aranyérem született meg a tavalyi világbajnokságon, a szabadfogású Muszukajev Iszmail szerezte, aki azért lett magyar, mert az oroszok megalázták. A súlycsoportja sűrű, az iráni versenyzővel rendre kiélezett csatákat vív. Muszukajev Dagesztánban készül jelenleg is, júniusban érkezik Magyarországra a rangsoroló versenyre, a formájáról akkor kaphatunk közelebbi képet. Losonczi Dávid dinamikus, roppant energikus birkózással jutott a tavalyi vb-döntőbe, ahol tusolta török ellenfelét, de a játékvezetők nem adták meg. Az óvásnak viszont helyt adtak, így Losonczi másfél hónappal később világbajnok lett. A 87 kilósoknál az ukrán Zsan Belenyuk a címvédő, az orosz Alekszandr Komarov szerb színekben indul, vagyis erős ellenfelei lesznek, de ha még egyszer olyan formába tud kerülni, mint egy éve, az érem garantált. Birkózásban pillanatnyilag háromfős a csapat, de szerencsés esetben még egyszer ennyien kijuthatnak.

A küzdősportokban kialakult még némi pezsgés, a taekwondós Márton ikrek közül a világbajnok Luána nem tudott kijutni, ott lesz viszont a testvére, Viviána, aki ugyanolyan elsöprő harcmodorban képes harcolni. Józsa Levente vitatott körülmények között maradt alul a 2023-as vb-n, így nem jutott a nyolcba. Salim Omar szintén világbajnok, egy jól felkészüléssel előrébb juthat, mint három éve, amikor az ötödik lett.

Ökölvívásban az Ukrajnában született, Hódmezővásárhelyen élő Akilov Pylyp lehet az, aki a 80 kilóban meglepi a mezőnyt, mert az olasz ranglistavezetőt már verte meg. Itt persze kulcsfontosságú, milyen ágat kap. Kovács Richárd és Hámori Luca az Európa Játékokon kivívott harmadik helyével jutott el az olimpiára.

A dzsúdóban Tóth Krisztián már bronzérmesként utazhat, bár a kvalifikáció még nem zárult le, de a helye biztosnak tekinthető. Pupp Réka legutóbb ötödik volt, ők ketten a legjobban rangsorolt magyarok a világranglistán, de Özbas Szofi is volt vb-érmes ebben az olimpiai ciklusban. Előrelépés lenne, ha két egymást követő olimpián éremmel zárna a sportág, erre még sohasem volt példa.

Lövészetben Pekler Zalánra és Péni Istvánra kell figyelni, előbbi világcsúcs közelében jár, hat körre van attól, amit egy robot tud.

Tornában négy versenyző indulhat, Cziffra Bettina Lili és Bácskay Csenge helye biztos, a harmadik hely Kovács Zsófia és Székely Zója között dől el. Kovács a vb előtt sérült meg, a keresztszalag-szakadásából lassan épül fel, és ha májusban jól versenyez, akkor akár ki is juthat, igaz, eközben Székely is folyamatosan fejlődik, nem lesz könnyű döntés hoznia a szövetség elnökségének. A férfiakat a győri hatszeres tornász, Mészáros Krisztofer képviseli.

Atlétikában három versenyző teljesítette eddig a szintet, Halász Bence kalapácsvető a pesti vb-n odaért egy bronzra, Molnár Attila nagy szenzációt okozna egy döntős szerepléssel négyszázon, de még ez is könnyen elképzelhető. Akár még 15 versenyző is kijuthat ebben a sportágban, amikor majd zárul a rangsor június végén. A futóváltóknak lesz addig még egy selejtező, itt is szurkolhatunk a magyaroknak.

Halász Bence a VB-n – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Halász Bence a VB-n – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A kerékpáros Vas Kata Blanka az előző olimpia egyik legkellemesebb meglepetése volt a negyedik helyével – ez minden idők legjobbja magyar versenyzőtől –, most már fokozott figyelem hárul rá. Neki már van ifjúsági olimpiáról érme, és még most is csak 22 éves.

A teniszező Marozsán Fábián négy top tízes játékost vert meg egy év alatt, vagyis kiemelkedő teljesítményre képes a legjobbakkal szemben, és mivel a Roland Garroson rendezik a tornát, a salakon jól szereplők lesznek előnyben. Mivel Carlos Alcarazt ezen a felületen verte, tőle is összejöhet egy kiugró eredmény.

Húsz év után jutott ki négy csapat is

2004 után ismét négy csapat jutott ki, és mivel Európában lesz az esemény, a szurkolók folyamatosan vándorolhatnak az uszoda és a kézicsarnok közt. Az olimpiai hangulatot sokkal teljesebbé képesek tenni a csapatban elért győzelmek, még ha azok csak a csoportban születnek is meg.

A férfi vízilabdacsapat a 2023-as aranyérem után váratlan vereséget szenvedett az idei vb-n a franciáktól, de ott van az éremre aspiráló válogatottak között. A spanyolok hajszállal előzik a többieket, a mögöttük lévők közt többnyire egy-egy gól dönt. Ha a férfiak meg tudják nyerni a csoportjukat a spanyolok előtt, akkor talán egy fokkal könnyebb riválist kaphatnak, noha Montenegró és az USA is meglehetősen kellemetlen rivális. Ha a spanyolok hozzák a csoportot, akkor a görög, a horvát vagy az olasz csapat jön az elődöntőért.

A nők vb-döntőbe jutottak idén, ami a bizakodásukat táplálhatja. Fontos lesz, hogy ki jön a negyeddöntőben. Itt egyszerűbb a képlet, a második helyet el kell érni a csoportban – nem lesz könnyű az ausztrálokat vagy a hollandokat maguk mögött tartaniuk Keszthelyi Ritáéknak –, mert az USA vagy Spanyolország ellen kevesebb az esély, mint a görög vagy az olasz csapattal szemben. Mindkét pólós csapat éremmel zárt 2021-ben, amire mindaddig nem volt példa, jó lenne ezt megismételni.

A kézilabdázók mindkét vonalon továbbmentek 2004-ben a csoportból, erre most is megvan az esély. Mind a férfi, mind a női vonalon kimagaslanak a rendező franciák mellett a skandinávok, de a tizenkettes mezőny erősorrendjében a 7-10. helyre tehetjük előzetesen a magyar csapatokat. A nőké a kedvezőbb sorsolás, ha olyan koncentrációval játszanak, ahogy az olimpiai selejtezőn, elképzelhetetlen, hogy ne jussanak el Lille-be, a kieséses szakaszba.

Milyen állapotban van a hazánk

Tokióban húsz érmet nyertek a magyar sportolók, ezzel a mennyiséggel vélhetően most is elégedett lenne itthon mindenki. Három éve az volt különösen örömteli, hogy nemcsak négy sportág, hanem kilenc hozott érmet. A sport stratégiai ágazat Orbán Viktor miniszterelnök 2010-es hivatalba lépése óta, 2021-ben azt nyilatkozta, hogy

az olimpiai szereplésünk valamit mindig elárul arról, hogy éppen milyen állapotban van a hazánk.”

Ha most kevesebb mint húsz érmet teljesítenének a sportolók, akkor még az is előfordulhat, hogy valamiféle számonkérésre sor kerülne, amitől a kormány eddig látványosan ódzkodott, a gáláns támogatásért nem kért cserébe semmit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!