Tizenöt vívónk utazik a párizsi olimpiára, de világbajnokok is itthon maradhatnak

2024. április 1. – 07:00

Tizenöt vívónk utazik a párizsi olimpiára, de világbajnokok is itthon maradhatnak
Márton Anna, Battai Sugár Katinka, Szűcs Luca és Pusztai Liza (b-j), miután győztek a dél-koreai csapat ellen a milánói vívó-világbajnokság női kard csapatversenyének elődöntőjében 2023. július 30-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Március végén zárult a vívók olimpiai kvalifikációs ranglistája, és amit már a korábbi versenyek alatt is tudtunk, most hivatalossá vált: három magyar csapat mehet a párizsi olimpiára. Rajtuk kívül három egyéni induló, vagyis összesen 15 versenyző nevezhető. Ahhoz képest, hogy a 2012-es londoni olimpián négyen vehettek részt, az előrelépés nyilvánvaló. Nem lesz olyan fegyvernem, ahol ne állna magyar rajthoz, ilyen 2000-ben fordult elő utoljára.

A férfi kardcsapat mellett a női kardcsapat is ott lehet, és Tokióhoz képest a férfi párbajtőrcsapat is új. A női párbajtőrcsapat úgy szorult ki hajszállal – néhány pont döntött a másfél éves sorozat végén –, hogy Egyiptom egyetlen világkupán vagy Grand Prix-n sem nyert meccset, de a földrésznek járó kvótát elvitte.

Hogy a kardcsapatok milyen összeállításban utaznak, azt még nem tudjuk, mert hátra van két válogató – az egyik a magyar bajnokság –, és ezek zárultával a szövetségi kapitány előterjesztése nyomán az elnökég szavaz, várhatóan május végén, legkésőbb június elején. A válogatási elv egyértelmű, aki megnyeri a ranglistát, az mindenképpen utazhat, minden más a kapitányon múlik.

Mivel a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállításban nyerték meg a vb-t, jó esély van arra, hogy ebben az összetételben legyenek ott az olimpián is. Szilágyi az első, Szatmári a második, Gémesi a negyedik helyen áll a hazai ranglistán, Decsi azonban csak a 35. A legutolsó versenyen, Szilágyi kisebb sérülése miatt be kellett állítani őt a bátyjának, Andrásnak a csapatba, aki egyébként a kapitány.

„Szeretnék még külön kitérni az öcsémre, Decsi Tamásra. Sok kritika ért azért, hogy az elmúlt versenyeken egy alkalommal sem cseréltem be őt. Mindig megmondtam: Tomi készen áll. És baj van akkor, ha be kell jönnie. Az azt jelenti, hogy valamelyik klasszisunk rossz formában van vagy megsérül.

Mindenki tudja, mi a szerepe ebben a csapatban, egységesek vagyunk, és azok is maradunk!”

mondta a múlt heti verseny után, ami alapján nem várható a változtatás.

A nőknél Pusztai Liza, Szűcs Luca, Márton Anna, Battai Sugár Katinka összeállításban nyerték meg a tavalyi vb-t – ebben a formációban vívtak a kvalifikáció alatt is –, míg egy évvel korábban Márton helyett Katona Renáta vívott az első, történelmi vb-siker idején.

Most az a legnagyobb kérdés, mi lesz Katona Renátával, aki egyébként a hazai rangsor második helyén áll, Szűcs a harmadik, Battai a negyedik, Márton pedig az ötödik. Márton az előző olimpián bejutott a négy közé, 2022-t kihagyta, tavaly várták vissza nagyon, és vele is világbajnok lett a válogatott. Ha a hátralévő két versenyen Katona megelőzi Pusztait, akkor biztosítja a helyét az olimpiai csapatban, szóval még korántsem ért véget a küzdelem.

Férfi párbajtőrben a világbajnoki aranyérmes Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második, Andrásfi Tibor a harmadik, míg Keszthelyi Zsombor a negyedik, míg Nagy Dávid az ötödik. A negyedik helyezett Keszthelyi csapatban nem vívott, a kvótát nélküle szerezték meg, nagy meglepetés lenne, ha bekerülne az utazók közé.

Női párbajtőrben Kun Anna vívta ki a jogot, női tőrben Pásztor Flóra, míg férfi tőrben Dósa Dániel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!