Amikor savas izmokkal kell beállni a lőállásba, az egy szép kihívás

2022. május 31. – 23:17

Amikor savas izmokkal kell beállni a lőállásba, az egy szép kihívás
Gulyás Michelle – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaly nyári tokiói olimpia egyik legemlékezetesebb epizódja a német öttusázó, Annika Schleu küzdelme volt a lovával, hogy Saint Boy egyáltalán nekivágjon a lovaspályának. Schleu volt a verseny favoritja, miután a vívást kimagasló teljesítménnyel megnyerte, de a lovaglásért nulla pontot kapott, ezzel kiesett a versenyből. Gulyás Michelle hatodik helyen állt a lovaglás előtt, neki sem sikerült jól ez a tusa, két akadályt levert a lova, kétszer ellenszegült, és a tizenhatodik helyre esett vissza. Előtte hiába úszott remekül, végül a 12. helyre volt elég a teljesítménye a nap végén. Ha az év elején azt mondják neki, hogy első olimpiáján megszerzi a 12. pozíciót, látatlanban, elégedetten aláírja, így a lovaglás miatt minimális hiányérzete volt.

Már a nyeregben stresszelték az üzenetek az éllovast

Gulyás közvetlenül a verseny után találkozott és váltott is néhány szót Schleuval. Azt semmiképpen sem akarta mondani neki, mennyire sajnálja, mert attól az érintett még rosszabbul érezte volna magát, holott már így is nagyon maga alatt volt. A német versenyzőnél nem volt ugyan telefon, de az órája és a telefonja össze volt kötve, és már a nyeregben elárasztották őt üzenetekkel, miközben a lovat akarta jobb belátásra bírni. Nem elég, hogy stresszben volt, azt is érzékelte, hogy megállás nélkül kapja az üzeneteket, ami még inkább feszültté tette, noha még csak nem is sejtette, milyen hatást váltott ki szerte a világban.

„Egy ilyen helyzetre nem lehet felkészülni, az úszásban győztes, pár századdal előttem végző orosz Gubajdulina ugyanezt a lovat húzta, hozzá sem volt kegyes, neki is vége lett a versenyének. Annikának egészen biztos, hogy nem könnyű ezt feldolgoznia” – kezdte a Telexnek Gulyás.

Az eset miatt november elején arról határozott a nemzetközi szövetség (UIPM), hogy a lovaglást fokozatosan kivezetik a sportágból, 2024-ben még igen, 2028-ban már biztosan nem kell lovagolniuk az olimpikonoknak.

„Sokkolt engem is ez a hír, mint sok más versenyzőt, mert nem egy kis kiigazításról van szó, mint anno a futás és a lövészet összevonásáról, hanem egy sportág kivételéről. Tíz éve az életem részét képezi a lovaglás, hétfőn, szerdán és pénteken vannak lovaglóedzéseim. Annak ellenére szeretem, hogy egy lovaglóedzésen eltörtem a lábam a kezdetekkor, és ha egy jobb lovat sorsolnak nekem, akkor az olimpián is előrébb végezhetek”

– magyarázta a 2021-ben vb-bronzérmes öttusázó.

„Akik nem jó lovasok, még azok sem örülnek, hogy a gyenge számuk esik ki, mert valahogy nekik is összeforrott az öttusa a lovaglással. Jó dolog ráérezni arra, hogyan kell egy lóval bánni, hogyan kell megnyugtatni, megfékezni a rohanását. Magyarországon 24 lovon edzhetünk, ha odafigyelünk a rezdüléseikre, abból csak tanulni lehet.”

A versenyzőket nem tekintik partnernek a szabályalkotók

A nagy országok, tekintélyes lovaskultúrával bíró nemzetek ellenkezése nem ért semmit. Az érdemi öttusával nem rendelkező kis országok a központi akaratnak megfelelően szavaztak, és mivel ezek súlya ugyanannyit nyomott a latban, mint például az angoloké, az eredmény a lovaglás vesztét jelentette. Gulyás most 21 éves, a következő olimpiára paradox helyzetben kell felkészülnie, mert ugyan még lovagolni fog mindennap, de már azt a hatodik tusát is elkezdheti űzni, amire majd 2025-től lesz szüksége, hogy versenyképes lehessen a párizsi olimpia után, mert egyik napról a másikra képtelenség egy új tusában kimagasló színvonalon teljesíteni. És még az sem biztos, hogy az új tusában is olyan ügyes lesz, mint a többiben.

Gulyás Michelle a női döntő lovaglás számában az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, 2022. április 30-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Gulyás Michelle a női döntő lovaglás számában az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, 2022. április 30-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Noha ők fognak versenyezni, a UIPM nem kényezteti el őket információkkal, egyelőre csak annyit tudnak, hogy a lovaglást majd valamiféle akadályverseny fogja váltani. De hogy ez milyen jellegű lesz, számukra is rejtély. Júniusban már a fiatalokkal lesz egy tesztverseny, de erről sincsenek bővebb infóik, és arról sem, hogyan fogják pontozni. Azzal nyugtatja őket a nemzetközi vezérkar, hogy nincs más lehetőség, ha az olimpiai műsorban szeretnének maradni, kemény áldozatot kell hozni.

„Ninja warrior, exatlon, spartan race, ezek a típusú versenyfajták jöhetnek szóba, de egyelőre valamennyien sötétben tapogatózunk. Eddig a lovaknak volt verőhibájuk, mostantól nekünk lesz mínusz hét pontunk. Ha kitörünk, és kihagyunk egy akadályt, akkor pedig majd súlyosabb büntetésre számíthatunk” – érzékeltette a groteszk helyzetet, egyben a bizonytalanságot.

Mindig a következő versenyre gondol, na meg az egyetemre

A 2018-as ifjúsági olimpiai bronzérmes Gulyás mindennapjait nem tölti ki a párizsi álom, nyilván szeretne ott lenni a következő olimpián, de akármennyire közhelyes is, mindig csak a következő edzésre, a soron következő versenyre figyel. Az idén Kairóban rendezik a világbajnokságot, extrém körülmények között, mert nyáron Egyiptomban az ötvenfokos hőség sem ritka. A júliusi vb-n nem tűzött ki célt maga elé, csak versenyezne egy jót. Ahogy a májusi budapesti világkupán, amit ő nyert meg. Ezen ott volt a családja, ami mindig különleges érzés, bár amikor a Covid-szabályok miatt még nem lehetett versenyeket látogatni, a kerítésen kívülről akkor is úgy drukkoltak neki, hogy közben izzadt a tenyerük.

„Tudom, hogy minden interjúban előjön, mit szeretnék majd az olimpián. De én alig gondolok erre. Ezt nemcsak mondom, hanem így is van, és nem is lehet másképp, mert elvinné a fókuszt” – mondta Gulyás.

„Csőmaxon edzem futásban, vizsgázom, kiadok mindent magamból az uszodában, majd másból vizsgázom. Ez a rövid keresztmetszete a jelenlegi életemnek. Nem edzek annyit, mint egy futó, nem edzek annyit, mint egy úszó, de nálunk is van jócskán oxigénhiányos állapot, és a két sportág a vívással, lövészettel, lovaglással kiegészítve nem is olyan egyszerű.”

A futásban 3 ezer méteren szeretne 10 perc alá kerülni, ez a következő kihívás az életében, de a résztávos edzéseken is jól kell teljesítenie. A vívásnál egyébként egy Real Madrid-címerrel ellátott sportszárat használ, mert az pár éve szerencsét hozott neki, és ha meg kellett is varrni már néhányszor, elválaszthatatlan kelléke a versenyeinek. Az ötletet az adta, hogy Real-meccset nézett az öccse, amin a spanyolok remekül futballoztak, és vásárolt magának egyet.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Gulyás a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanul, nyomozó szeretne lenni. Nem nézett kisebb korában olyan sorozatokat a tévében, amikben bűnügyeket derítenek fel, egyszerűen csak megtetszett neki ez a szakma. Most a Lucifert egyébként követi, de mivel már harmadéves, nem annak hatására indult el a pályán. Bilincselni már az első évben megtanult, gyakorlati szolgálatban is láthattuk őt az utcákon. Az egyetemen tudják róla, hogy élsportoló, az eredményeiről a honlapon is értesülhetnek a társai.

A célba érés varázsa

Két fontos kérdést hagytunk a végére. Hogyan érzi, mi a jelenlegi öttusa legnagyobb varázsa, illetve hogyan tudna rábeszélni bárkit is arra, hogy ezt válassza, noha már csak két év, és a lovaglás kikerül belőle.

„A varázs az, amikor ebben a kilencven percbe sűrített öttusában célba érek. Az egy jóleső érzés, mert mégis öt különféle sportágban csináltam valamit jobban, mint a riválisaim. Számomra a célba érés felér egy ollózós góllal. Az utolsó tusa előtt fokozódik a feszültség, ott vibrál köztünk a levegőben, ezt a lelátón is érzik szerintem a nézők. A sportágat úgy ajánlanám, hogy aki nem biztos önmagában, merrefelé induljon, de szereti a sokszínűséget, az próbálja ki. Egy kemény kétszáz méteres úszás után, amikor utána nincs lehetőség levezetésre, és még savas izmokkal kell beállni a lőállásba, és persze jól is lőni, az egy szép kihívás. A mostani konstrukciónak szerintem ez a legnehezebb része. Az ismerőseim a laserrunt rendre kiemelik, hogy az tetszik nekik, amikor a futás közben megállunk lőni, és a zöld lámpa jelenti a találatot, a piros a lövőhibát. Azt mindenképpen meg akarják nézni. Amikor valódi fegyverrel lövünk rendőrségi gyakorlaton, az persze egészen más.

Furcsa dolog, hogy régebben, amikor egy napra egy tusa jutott, a nézők ott voltak a lelátókon, kimentek megnézni csak a lovaglást vagy a futást is, most pedig, ebben a felgyorsított, esszenciális öttusában, amikor másfél órában eldől egy verseny, még így sem könnyű nézőket csalogatni. Ettől még a magam erejéből igyekszem mindent megtenni, hogy egy jó versenyzéssel örömet szerezzek”

– összegzett az Újpest versenyzője.

London, Milánó, Szlovénia, Budapest

Gulyás édesapja sokáig a Shellnél dolgozott, ezért a család utazott vele, ha éppen áthelyezték. Michelle Londonban született, de kevés emléke van a városról. Milánóban járt óvodába, a tornával Szlovéniában ismerkedett meg, az öttusát természetesen Magyarországon szerette meg. A Michelle nevet édesanyja találta ki neki, mert azt gondolta, hogy illik majd hozzá. Úgy érzi, nem is tévedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!