Milák korábbi edzője: Semmi sincs veszve, sőt! De azért vannak figyelmeztető jelek

2024. április 12. – 03:57

Milák korábbi edzője: Semmi sincs veszve, sőt! De azért vannak figyelmeztető jelek
Selmeci Attila nyolc évet dolgozott együtt Milák Kristóffal – Fotó: Kőhalmi Péter / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 2019-es, világcsúccsal megszerzett világbajnoki aranyát és az olimpiai elsőséget is Selmeci Attilával érte el Milák Kristóf. Nyolc évet dolgoztak együtt, Érden kezdték, és a Honvédban fejezték be 2021 szeptemberében, nála jobban senki sem ismeri a most 24 éves úszóklasszist. Még ha az olimpia alatt arról is beszélt, hogy gyakorta nem tudja a versenyzőhöz vezető utat. Selmecit a bajnokság közben kértük egy villámértékelésre. Előrebocsátotta, hogy nemcsak mint egykori edzője nézi a teljesítményét, hanem mint a hazai szövetség (MÚSZ) alelnöke is, és mint az egyik legnagyobb szurkolója.

„200 pillangón azt láttam, hogy óvatosan kezdett, érződött rajta, hogy egy éve nem versenyzett.

Nála azért jellemző volt, hogy a délelőtti úszás után délután képes két másodperces vagy annál nagyobb javulásra. Ez most elmaradt, ami figyelmeztető jel.

Az is érződött, hogy ilyen időt ezen a távon egy- vagy két hónapos felkészüléssel nem lehet elérni. Januárban vagy februárban ő már dolgozott, igaz, elsősorban nem a medencében” – kezdte a Telexnek.

Itt tegyünk egy kis kitérőt, mert felröppent a pletyka, hogy Milák Ausztráliában készült volna fel. Akikkel beszéltünk, valamennyien kizárták ezt a lehetőséget, és inkább csak mosolyogtak rajta, mert nem is lett volna értelme elutaznia a világ másik felére. Az viszont tény, hogy egy csapat (orvos, dietetikus, erőnléti edző, pszichológus) volt mellette már januártól, akik folyamatosan kezelték a doppingellenőrzésekhez szükséges holléti nyilvántartását, és a versenyző mindig mintaszerűen adott mintát.

Selmeci úgy folytatta, hogy talán jobban úszott volna, ha nem ez az első versenye tavaly április óta. „Az irambeosztásán éreztem egy kis bizonytalanságot, de a mozgása mindvégig összeszedett és rendezett volt. Maga az időeredmény jól hangzik egy ilyen kihagyás után, de nehéz belelátni a fejébe, hogy ő ezzel maradéktalanul elégedett volt-e, vagy esetleg titkon, vagy kevésbé titkon jobbra számított. Ha onnan közelítünk, hogy ha korábban beleáll az intenzív alapozó munkába, akkor most jobb időt ért volna el.

Ma már ezen felesleges tanakodni, mert az olimpián, július végén senki nem lesz arra kíváncsi, mit csinált januárban, egyedül a teljesítmény a lényeg. Az akkori teljesítményhez a mostani jeleket megfelelően kell analizálni, azokból érteni és tanulni.”

Selmeci a kedvenc száma mellett azt is látta, hogy 50 gyorson repült a vízben, olimpiai szinten belül érte el a falat, ebből azt a következtetést le lehet vonni: a gyorsasági munkát megkapta, rengeteg sprintet úszott, és a robbanékonysága is szembetűnő. A 200 pillangó ugyanakkor egy gyilkos táv, ami speciális munkát igényel – a nagy igénybevétel mellett ritmusa is van –, állóképességi munka nélkül a korábbi eredményeihez képest még van különbség.

Egy éve, amikor nagyobb terhelést kapott télen, 1:52,88-nál állította meg az órát, most 1:54,9-cel nyúlt be a célba.

A szakember szerint a kihagyása, hosszabb pihenője valahol érthető volt, mert 16 éves kora óta minden évben, minden nyárra csúcsra volt járatva, és tiltakozott a teste és a feje a kemény munka hallatán. A 2020-as, koronavírusos leállás volt az egyetlen kivétel, de utána ősszel elkapta a vírust, ami megviselte őt, sok izmot veszített, amit vissza kellett szednie.

Nem ért egyet azzal, hogy sutba kellene dobni a korábbi felkészülések és évtizedek írott és íratlan szabályait, a vízben eltöltött kemény munka nélkül nincs úszás. Mindez nem jelenti azt, hogy ne lehetne csiszolni, finomítani rajta, új módszereket bevonni, a tudományt beépíteni, mert az úszás állandó változásban van. Egy olyan számban, mint a 200 pillangó, nem lehet megkerülni a nagy terhelést, erre a mostani ideje is rámutatott.

A nagy kérdés ezek után az, hogy 14 hét múlva, az olimpián mire lesz képes. Selmeci szerint az sem zárható ki, hogy a 100 pillangót helyezi a fókuszba. A rövidebb távon nem látszik, ki érkezik Amerikából, a címvédő Caeleb Dressel, milyen formában lesz. (Dressel a pesti vb-n sokallt be és hagyta félbe 2022-ben, két nap után váratlanul visszalépett.)

„Semmi sincs veszve még 200 pillangón sem, sőt!

Leon Marchand a vb-t 1:52,43-mal nyerte, ennél garantáltan jobb lesz, ergo jobb idő kell az aranyéremhez. A magyar úszásnak az lenne a legjobb, ha Kristóf kétszázon versenyezne, mert megfelelő állóképességi munkával a címvédés elérhető. Nála jobban viszont senki sem tudja, hogy ezért mennyit kell szenvedni, hányszor kell oxigénhiányos állapotban edzeni a hátralévő időszakban, mert ő facsarta ki a testét. Ha ezt a faltól falig tartó, monoton és fáradtsággal teli munkát vállalja, ami hangsúlyozom, nem megúszható, akkor aranyesélyesként utazhat Párizsba. Az utolsó edzőtáborban az elején a mostani másodpercekből könnyebben lehet faragni, a legvégén viszont már a tizedekért is vért kell izzadni. Hiszek benne, hogy ha fegyelmezett lesz, és fegyelmezetten edz, meg tudja csinálni az első helyet, és azt is megkockáztatom, hogy százon is harcban lesz az érmekért.”

A 100 pillangó döntőjét pénteken rendezik a Duna Arénában, hogy azon mit ér el, az is irányadó lehet. A hat számot vállaló Milák ötvenen kikapott Szabó Szebasztiántól, 50, 100 és 200 gyorson azonban ő lett a bajnok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!