Milák Kristóf kedvenc távján megérkezett a világranglista nyolcadik helyére

2024. április 10. – 17:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az országos úszóbajnokság második napjának első döntőjét a 200 pillangón rendezték. 2022-ben ebben a medencében repesztett félelmetes világcsúcsot Milák Kristóf, 1:50,34-gyel ért célba. A kihagyása miatt most azt nem lehetett várni tőle, hogy 1:53 alá bemenjen, de az idejét már irányadónak lehet tekinteni a jövőre nézve.

Miláknak majdnem másfél másodperccel verte meg Márton Richárdot, és végül 1:54,9-cel győzött. Márton, aki a tavalyi és az idei vb-n is döntőt úszott ezen a távon, 150 méterig tartotta vele a lépést, utána leszakadt az utolsó hosszon. Hogy a győzelemért mennyit adott ki önmagából, nem mondta el. Mindenesetre lazának tűnt a mozgása.

A Honvéd úszója ezzel a teljesítménnyel a világranglista nyolcadik helyére ugrott, de az élmezőny nagyon szoros, bő egy másodpercen belül van a legjobb nyolc mezőnye.

Milák tavaly áprilisban egy kőkemény alapozás után 1:52,88-cal nyerte meg az országos bajnokságot Kaposváron,

és az ob után úgy nyilatkozott, hogy szeretné minél több számban kipróbálni magát. Aztán a pár napos pihenőjét hosszabbra nyújtotta, előbb a júliusi világbajnokságot mondta le, utána az októberi világkupán sem indult, és most tért vissza. Hogy pontosan mennyit edzett, azt csak egy szűk kör tudta, még a szövetséggel sem közölte.

Februárban már edzeni kezdett, és ha valamennyi edzést nem is teljesítette, márciusban már ott volt a tenerifei edzőtáborban.

Az olimpiáig még 107 nap van hátra, ha ebben az időszakban az állóképessége még tovább fejlődik, minden esélye meglehet arra, hogy érmet nyerjen. Párizsban favoritnak nem tekinthető, mert az inkább a francia Leon Marchand, aki Tokióban két testhosszal végzett Milák mögött, de azóta a felkészítését az amerikai Bob Bowman vette át. Milák távollétében Marchand győzött a tavalyi vb-n.

Kapás Boglárka szintén 200 pillangón lett országos bajnok, és teljesítette az olimpiai szintet, mert 2:08,15-tel csapott a célba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!