Doppingvétség gyanúja miatt eljárás zajlik Kun Anna párbajtőrözővel szemben

2024. április 5. – 18:58

Doppingvétség gyanúja miatt eljárás zajlik Kun Anna párbajtőrözővel szemben
Kun Anna a milánói vívó- világbajnokság női párbajtőrversenyének negyeddöntőjében 2023. július 25-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Doppingvétség gyanúja miatt eljárás zajlik Kun Anna párizsi olimpiai kvótás párbajtőrözővel szemben, írja az MTI. Doppingvétségnek számít, ha egy sportolót 12 hónapon belül háromszor nem találják a holléti nyilvántartása szerint az általa megadott helyen.

A nyilvántartott vizsgálati csoportba tartozó sportolók köteles úgynevezett holléti információ szolgáltatására, vagyis minden egyes napra

kötelező megadniuk a rendszeres tevékenységeken és az éjszakai szálláshelyük mellett egy 60 perces idősávot, amikor elérhetőek tesztelésre.

Ha valaki 12 hónapon belül megvalósítja három elmulasztott teszt és/vagy elmulasztott bejelentés bármely kombinációját, akkor doppingvétséget követ el, ami ugyanakkor nem jelent automatikus eltiltást.

„Sajnos, az én esetemben is ez történt, külső körülmények miatt. Ezért jelenleg holléti mulasztással kapcsolatos doppingvétség gyanúja miatt eljárás van folyamatban ellenem. A jogi képviselőm és csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy bebizonyítsák, az ellenem regisztrált mulasztások nem önhiba miatt történtek” – írta Kun Anna, kiemelve, hogy elkötelezett híve a tiszta sportnak, és sosem használt semmilyen tiltott anyagot. „Kemény munkával és kitartással vívtam ki magamnak az olimpiai indulást érő kvótát, valamint a helyemet a nemzetközi elitben.

Az elmúlt 12 hónapban nyolc alkalommal teszteltek, kivétel nélkül mindegyik eredményem negatív lett”

– közölte a sportoló. Boczkó Gábor, a magyar vívóválogatott szövetségi kapitány szerint pár napja még arról beszéltek, hogy mind a hat szakágban, férfi és női tőrben, párbajtőrben és kardban van résztvevő az olimpián, most meg itt ez a szomorú eset.

„Szomorúak vagyunk, nagyon bízunk benne, hogy felmentik, és a felhozott vádak nem jogosak. Minden segítséget megadunk Annának, hogy bizonyítsa az igazát, és az eltiltás ne lépjen hatályba. Izgulunk és szurkolunk, hogy felmentsék, a kiharcolt kvótával induljon az olimpián. Sajnos ez nem egy könnyű harc, bízunk az igazában” – mondta Boczkó.

A magyar szövetség arra is vár, hogy a nemzetközi szövetség nyilatkozzon arról: ha Kun Annát „ne adj isten eltiltják”, akkor a rangsorban következő magyar versenyző, Muhari Eszter indulhat-e helyette. „Nagyon bízunk benne, hogy magyar induló lesz az olimpián” – mondta Boczkó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!