Halász Bence bronzérmet nyert a hazai atlétikai vb-n, legnagyobb dobását elvették

Legfontosabb

2023. augusztus 20. – 19:07

Halász Bence bronzérmet nyert a hazai atlétikai vb-n, legnagyobb dobását elvették
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Halász felnőtt világversenyeken eddig három érmet szerzett: 2018-ban Európa-bajnoki bronzérmes volt, egy évvel később világbajnokságon lett harmadik, majd tavaly már ezüstérmet akasztottak a nyakába a müncheni Eb-n. A hazai vb-re pedig nagy terhet kapott mint a válogatott egyetlen éremesélyes atlétája.

A szombathelyi Dobó SE versenyzője a szezonban eddig nem volt kiemelkedő,78,27 volt a vb előtt az idei legjobbja, pedig tavaly már 81 méter közelébe is eljutott. A selejtezőt mindenesetre magabiztosan vette, elsőre 78,13-at dobott, amivel már a 12 fős döntőben is volt. Rajta kívül csak a kanadai Ethan Katzberg és az ukrán Mihajlo Kohan dobta el messzebbre a kalapácsot a kvalifikációban. Az igazi nagy ellenfelei viszont mögötte végeztek szombaton, az olimpiai bajnok Wojciech Nowizki és a másik lengyel, az ötszörös világbajnok Pavel Fajdek. Utóbbi idén haloványabb formát mutatott, de őt sem lehetett leírni.

Az első dobó Fajdek volt, és egyből magasra tolta a mércét, kereken 80 méterre szállt a kalapácsa. A következő három versenyző vagy jóval kisebbet dobott, vagy érvénytelent, majd jött Halász. Természetesen feldübörgött a stadion, és egy jól kivitelezett dobással, 80,82 méteres eredménnyel át is vette a vezetést. A nagy tét alatt nem bicsaklott meg. Nowiczki jött utána, de csak 79,14-ig jutott elsőre. Kohan első kísérlete érvénytelen volt, az utolsóként dobó Katzberg is jól kezdett, de csak 80,14-gyel, így az első sorozat végén Halász maradt az élen.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A második körben Fajdek a hálóba vágta a kalapácsát, de így tett Halász is. Nowiczki javítani tudott, 80,70-tel közelített a magyar versenyzőhöz. Katzberg konstans formát mutatott, megint 80 fölé került, de maradt a harmadik helyen.

A harmadik sorozatban Fajdek csak 77 méterig jutott, ezután jött Halász, aki megint tökéletesen beletalált a dobásába. Egyértelmű volt, hogy meghaladta a 80 métert, majd felvillant az eredményjelző a 81,02 méter, és felhördült a tömeg. Halász pedig kirohant a pályáról, és edzőjével, Németh Zsolttal ünnepelte új egyéni csúcsát. Nem sokkal később viszont érvénytelennek minősítették dobását, mert a cipőjével érintette a dobókör szélét. Még így is az élen maradt, és Nowicki sem tudott azonnal válaszolni, még 80 méterig sem jutott. Kohan ebben a sorozatban kezdett magára találni, 79,34-gyel sorolt be az ötödik helyre.

A kanadai Ethan Katzberg a döntő közben – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
A kanadai Ethan Katzberg a döntő közben – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A negyedik körtől már csak nyolcan dobhattak, a leggyengébbtől haladtak Halász felé. Nowicki kellemetlen meglepetést szerzett, egyetlen centivel ledobta a magyart az élről, 80,83-mal került az első helyre. Halász már ebben a tudatban dobott, és válószínűleg már arról is értesült, hogy az első kísérlete is óvás alatt van. Ezzel együtt jól sikerült a dobása, 80,59-et mértek neki, amivel akkor is második lehetett, ha a 80,82-jét elveszik.

Az ötödik sorozatban a selejtezőt megnyerő Katzberg újra megvillant, és 81,25-tel átvette a vezetést, Nowicki is feljebb tornászta magát centikben, már 81,02-vel volt második. Halász 79,94-et dobott, jó formáját mutatta, hogy érvényes dobásai átlaga 80 méter felett maradt.

Az utolsó sorozatban az első öt dobó nem okozott meglepetést, így legalább biztossá vált Halász bronza. Mindent megpróbált beleadni a dobásába, de nyolcvan méter alatt maradt, így aztán le sem mérette. Nowickiben és Katzbergben maradt még, előbbi 80 fölé, utóbb 81 fölé került utolsó kísérletében.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„Azt hiszem, a végeredménnyel elégedettek lehetünk, májusban, júniusban nem gondoltuk volna, hogy ennyi 80 méter feletti dobásom lesz a vb-döntőben. Még nem biztos, hogy nem lesz végül a nevem mellett az a 81,02, én mernék rá pénzt tenni, hogy érvényes volt. Ha azt megadják, akkor is előttem maradt volna az ugyanennyit dobó Nowicki, mert a második dobása egy centivel jobb volt az én másodikomnál. Úgy látszik, ezek az egy centik kísértenek a világbajnokságokon, 2019-ben is ennyivel maradtam le az ezüstérmestől. Életem egyik legjobb versenye volt, de a szakértők majd biztosan azt mondják, hogy maradt az eredményben. De hát akkor miért dolgoznánk utána, ha minden meglenne?” – mondta Halász Bence a Nemzeti Atlétikai Központban tartott sajtótájékoztatón.

„Nem az volt a terv, hogy majdnem 81 méterrel nyitok. Nem gondoltuk, hogy egy nem is igazán odatett dobás ekkora lehet. Lekerült ezzel a vállamról a teher, de tudtam, hogy Fajdek, Nowicki is fog még nagyobbat dobni, így hajtani és kockáztatni kell” – mondta a bronzérmes.

Németh Zsolt edző azt mondta, nem volt szükség arra, hogy az elvett kísérlet után megnyugtassák Halászt, mert minden egyes mozzanatot begyakoroltak. „Nagyon jól tudta, hogy miért van ott, csak ő van és a kalapács. Ha nekünk be kell avatkozni, akkor igen nagy baj van. A versenylovaknak a derbi napján kell a legjobban futni, ha a bemelegítést is hozzászámoljuk, élete tíz legnagyobb dobásából hatot itt mutatott be, minden dicséretet megérdemel.”

Eredmények:
1. Ethan Katzberg (kanadai) 81,25 méter
2. Wojciech Nowicki (lengyel) 81,02 méter
3. Halász Bence (magyar) 80,82 méter

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!