Halász Bence első dobásával döntős, Krizsán Xénia majdnem elsírta magát, ahogy belépett a stadionba

2023. augusztus 19. – 15:00

Halász Bence első dobásával döntős, Krizsán Xénia majdnem elsírta magát, ahogy belépett a stadionba
Kéri Bianka a 4x400-as vegyes váltóban fut, a magyar csapat a tizedik helyen végzett, 18 századdal maradt le a döntőről – Fotó: Hevesi Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az eső ellenére is ezrek mentek ki szombat délelőtt a Nemzeti Atlétikai Központba, a világbajnokság selejtezőire. A megnyitó hat órakor kezdődik, este pedig már érmeket is osztanak.

„Ria, ria, Hungária”

– a tervezettnél egy órával később, még szemerkélő esőben, kevéssel fél tizenkettő után szólalt meg először ez a rigmus a Nemzeti Atlétikai Központban. A hétpróbázó Krizsán Xénia kapta a biztatást, és így elkezdhette élete egyik legemlékezetesebb futását a 100 méteres gátfutásban. Krizsán a juniorok közt volt már vb-érmes 2012-ben, de egészen biztosan nem biztatták még 4-5 ezren az első számnál. A rajtot jól elkapta, a futamában a második lett, és 13,48-nál állt meg az óra, amivel a kilencedik lett, a szezonban ez volt a legjobb eredménye.

Magasugrásban még nagyobb üdvrivalgást váltott ki, amikor átjutott a 177 centis magasságon.

„Majdnem elsírtam magam, ahogy beléptem a stadionba. Engem még nem biztattak ennyien. Hektikus volt minden délelőtt az eső miatt. Nem tudom, hányadik vagyok, nem is szerencsés ezzel foglalkozni, elég lesz majd az utolsó szám, a 800 méteres futás előtt megnézni. Akkor szeretnék bent lenni az első nyolcban” – mondta a Telexnek két szám után a versenyző. Krizsán a tizedik helyen áll pillanatnyilag, és arra törekedett, hogy egyéni legjobbját elérje gáton, ez sikerült is, és annak örül, hogy a 177 centit átvitte.

A kalapácsvető Halász Bence, mindjárt az első dobásával elérte a 78 méteres kvalifikációs szintet, ő is nagy tapsot kapott. A 78,13-as teljesítménye a második helyre volt elegendő a csoportjában, a kanadai Ethan Katzberg 81 méter fölé hajított, ezzel bejelentkezett az éremesélyesek közé. Halász úgy nyilatkozott, hogy nem szabad semmilyen következtetést levonni ebből az eredményből, mert holnap egy másik verseny lesz, ő pedig nagy dobásra készül. Izgult a verseny előtt, talán még sohasem izgult ennyire. Aztán rájött, hogy olyan ez, mint a biciklizés, és nemcsak egy kicsúszott eredményt mutatott fel.

Halász végül a harmadik helyen került a tizenkettes döntőbe – vasárnap 6 óra táján lép ismét a dobókörbe –, Rába Dániel a 15. helyen zárt, ezzel kiesett, ahogy Varga Donát is, aki a 25. lett.

A 4x400-as magyar vegyes váltóban a csúcstartó Molnár Attila kezdett, és remek erőbeosztással, nagyszerű hajrával megelőzte amerikai riválisát. A váltó azonban a tizedik idővel ért célba, és 18 századdal lecsúszott a döntőről. Molnár után Kéri Bianka, Wahl Zoltán és végül Molnár Janka futott. A németek utolsó embere, Skadi Schier totálisan kifutotta magát, minden erejét összeszedve zuhant be a célba, őt tolókocsiban vitték el a mentősök. Ez is kellett a hetedik időhöz.

„Filmbe illő, hogy megelőztem Ryan Willie-t. A nevezési listát látva azt mondtam, hogy vagy az utolsó helyen továbbjutunk, vagy az első helyen kiesünk. Sajnos a második opció sem jött össze, de emiatt a tizedik hely miatt nem kell szégyenkezünk. Hogy mi lesz a sorsa ennek a csapatnak, megjósolhatatlan, remélhetőleg jövőre is össze tudunk állni, és ott lehetünk az olimpián”

– mondta a futása utána Molnár, aki idén nagy országos rekordot repesztett, vasárnap pedig felveszi a harcot, hogy 400-on az elődöntőbe kerüljön, vagy még tovább. Az olimpiáért az első lépést megtették, bent vannak abban a 16-os mezőnyben, ahonnan az olimpiai indulók kikerülnek majd egy jövő évi versenyen.

A súlylökő Tóth Attila nem előzött meg senkit, a két amerikai, Joe Kovacs és Ryan Crouser párviadala egyelőre elmaradt, előbbi a negyedik, utóbbi a hetedik eredménnyel jutott be a döntőbe. A világcsúcstartó Crouser sérüléssel bajlódott, vérrögöket távolítottak el a vádlijából a napokban. A brazil Darlan Romani várja az első helyről a finálét.

Palkovits István a 16. helyen zárta a 3000 méteres akadályfutást, így nem jutott be a döntőbe. A távolugrás mindkét magyar versenyzője, Bánhidi-Farkas Petra és Lesti Diána távol volt a döntőtől. Vindics-Tóth Lili 1500 méteren az 56 induló közül a 49. helyet szerezte meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!