A 15 éves Jackl Vivien 400 vegyesen a világ 2. helyére ugrott, 13 másodpercet vert Hosszúra

2024. április 11. – 21:27

A 15 éves Jackl Vivien 400 vegyesen a világ 2. helyére ugrott, 13 másodpercet vert Hosszúra
Jackl Vivien mehet a párizsi olimpiára – Fotó. Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az országos bajnokság harmadik versenynapján a női 400 vegyes hozta a legérdekesebb döntőt a Duna Arénában. Lehetett volna akár egy olyan olvasata is ennek a döntőnek, hogy a 2019-ben világbajnok Hosszú Katinka és a 2022-ben Európa-bajnok Mihályvári-Farkas Viktória összecsap, aztán ők a vert mezőnyben végeztek. És még csak nem is amiatt, mert Kapás Boglárka megelőzte őket. A tatabányai Jackl Vivien ugyanis nagyon elverte a mezőnyt, és a világ idei második legjobb idejét érte el.

4:34,96-tal csapott a célba, a februári, meglehetősen foghíjas világbajnokságon 4:37 is elég volt az aranyéremhez. Jackl hat másodpercnél is többet javított az egyéni csúcsán, és bőven belül került az olimpiai szinten is, amitől a második helyen végző Kapás négy tizeddel elmaradt (4:38.92).

Mivel Jackl még 16 éves is csak októberben lesz, ő nem gondolt az olimpiára, hanem az ifjúsági Európa-bajnokság lenne a célja majd júliusban, Vilniusban. Ezek után viszont nagy meglepetés lenne, ha nem lenne ott Párizsban, hiszen ilyen idővel döntőt lehet úszni.

„Nagyon jól ment a márciusi felkészülés Tenerifén, kétszer két órát készültem naponta, de ilyen időben nem reménykedhettem. Ez maga az álom, nagy meglepetés, abszolút nem volt tervben, még csak serdülő korosztályú vagyok. Ilyen időt a nyárra reméltem, erre most teljesítettem”

– mondta a Telexnek. Ugyan alig kapott levegőt, de nagyon feldobta, hogy sokan kíváncsiak voltak rá.

Hosszú Katinka boldogan gratulál a nála 20 évvel fiatalabb győztesnek – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Hosszú Katinka boldogan gratulál a nála 20 évvel fiatalabb győztesnek – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Hosszú Katinka ötödik lett (4:47.62), gratulált a győztesnek, és arról érdeklődött, mennyit faragott az eddigi legjobb idején. 4:34-nél jobbat csak Hosszú úszott ezen a távon Magyarországon.

A brit Freya Colbert idén a legjobb 4:34,01-gyel, a 2023-as világbajnok és világcsúcstartó kanadai Summer McIntosh tavaly decemberben 4:29,96-ot ért el, ami lényegesen előrébb van, de ezt az eredményt már jegyzik világszinten is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!