Hogyan juttatta el Kós Hubertet Phelps edzője fél év alatt a vb-aranyig?

2023. július 29. – 20:01

Hogyan juttatta el Kós Hubertet Phelps edzője fél év alatt a vb-aranyig?
Kós Hubert a magyar úszósport legújabb világbajnoka a célba érkezés után – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai egyetemi sportrendszernek Magyarország először az atlétikában köszönhetett olimpiai aranyérmet, a kalapácsvető Kiss Balázs 1996-ban győzött Atlantában. Aztán Hosszú Katinka Los Angeles-i tanulmányai és edzései hoztak 2009-ben egy vb-aranyat Rómában 400 vegyesen. Hosszú akkoriban abba akarta hagyni, a USC-n kapott új impulzusokat, és nem utolsósorban ott ismerkedett meg későbbi férjével, Shane Tusupppal.

Pénteken Kós Hubert nyert világbajnoki aranyérmet úszásban hatalmas magyar csúccsal. A tavalyi budapesti világbajnokságon Kós Hubert még 200 vegyesen versenyzett, kegyetlenül kihajtotta magát, percekig ült a medence partján, így lett az ötödik. Kós junior világcsúcstartó volt ezen a távon, de a felnőtt mezőnybe nem tudott áttörni. A tokiói olimpián még az elődöntőbe, a legjobb 16 közé sem tudott bejutni, ami egyértelműen megviselte. Javítási lehetőség pedig nem volt, más távon nem úszott, így csalódással telve mehetett haza.

Egy kicsit izgulós típus is volt, a versenyeken nem sikerült kihoznia magából a maximumot.

A tavalyi vb ideje alatt aztán Michael Phelps egykori edzője, Bob Bowman beszélgetésre hívta.

Erről értesült a magyar kapitány, Sós Csaba is. Fülig érő szájjal mesélte a vb utolsó napján, szerinte meg fognak állapodni. Bowmant lenyűgözte Kós angolja – amerikai iskolába járt Budapesten –, elhivatottsága, az alkata, az ereje. Augusztus 30-án Kós bejelentette: az Egyesült Államokba megy, az arizonai egyetemen fog tanulni januártól.

Az ott töltött fél év a mentalitására is kifejezetten jó hatással volt, és az, hogy bekerült egy olyan környezetbe, ahol ő csak egy sokadik versenyző, nem pedig az edző ékköve, folyamatosan egyre nagyobb elszántságra sarkallta. Először csak kőkeményen edzett, aztán áprilisban már előreugrott a világranglistán, volt egy beszélgetése az edzőjével, és kerek perec megkérdezte tőle, mit gondol, Párizsban 200 vegyesen vagy 200 háton lehet-e olimpiai bajnok. A válasz rideg volt, és nem kertelős. Bowman azt mondta, 200 háton meg tudja verni Ryan Murphyt. Amíg 200 vegyesen kiütközik a hiányossága a mellúszásban, 200 háton egyenletesen, jó iramban tud úszni, amivel helyet követelhet a világ élvonalában.

Az úszás legnagyobb sztárja, Leon Marchand a vízben, Bob Bowman edző a parton – Fotó: Kempinaire Stephane / KMSP
Az úszás legnagyobb sztárja, Leon Marchand a vízben, Bob Bowman edző a parton – Fotó: Kempinaire Stephane / KMSP

Murphy 28 éves, négyszeres olimpiai bajnok, Rióban mindkét hátúszó számot megnyerte, Tokióban már csak második volt két éve, nyilván kifelé megy a sportágból. Azt viszont érdemes megállapítani, hogy Kós és Murphy között az év elején még nagyjából két másodperc, öt méter különbség volt, aztán ez gyorsan változott.

„Bob azt mondta, a vb-n képes lehetek 1:53-mal kezdődő időt úszni. Csütörtökön nem éreztem jól magam, dobogott a szívem, mint a vadállat, Murphy mutatta az elődöntőben, hogy nagyon nem kell menni, nem kell szétszakadni, a döntő a lényeg.

Elég összevissza, hektikusan úsztam. Amikor meglátta az edzőm, hogy volt egy 30 másodperc feletti ötven méterem, elég szigorú volt, és azt mondta, ilyen többet ne legyen.

Én pedig mondtam neki, kiadok mindent magamból a döntőben. Így sikerült, rosszul is lettem utána. Ha nem lett volna tét, lehet, hogy be tudok menni 1:54 alá, de az érmeket a döntőben osztják, ez azért hatással van mindenkire. Az 1:54,14 így is remek idő. Ezt az úszást elraktározom magamban, az agyam fontos helyére teszem, hogy majd tudjak mihez nyúlni, amikor kell. Ilyet tudnom kell úszni még egyszer, de inkább kétszer, ha olimpiát akarok nyerni jövőre.”

Kós kérdés nélkül sorolta, mi kell még neki ahhoz, hogy Párizsban is neki szóljon a Himnusz. Éretten és racionálisan látja, hol tud még tizedeket szerezni. Íme a négy fontos elem:

jobb rajt, jobb fordulók, a fordulók utáni erős delfinezés, és az utolsó 25 méter.

A negyedik meglátásához nem is kell semmit tenni, egyszerűen jobban kell bírnia a táv végét. Az ő indoklása pedig így szól:

„A delfinezésem itt a vb alatt változott meg. Régebben kicsi mozdulatokat csináltam, de abból sokat, most kevesebbet, de annál nagyobb erővel. Nem kell valamiből huszonnyolc, ha nyolc is elég. Bob már Phelpsnél, de Leon Marchand-nál is tökéletes víz alatti lábmunkára törekedett, ennek a tanulási folyamatnak most én is az alanya vagyok. A nagyobb mozdulatokhoz nem kell annyi oxigén, így tudok spórolni a végére.

A rajtom borzalmas. Van egy ugrásmérőnk Amerikában, ami azt mutatta, hogy a hátúszó bajnoknő Regan Smithszel vagyok egy szinten körülbelül. Ebben is javultam, de az edzőm szerint a rajtnál nem előre, hanem felfelé ugrom. Túl gyorsan hátra teszem a fejem.

Ezek mind apróságok, de csiszolni kell még mindenen, mert így a fordulóknál is nagyobb erővel tudom majd elrúgni magam, ami sokat jelent, mekkora sebességgel tudom elkezdni a következő ötvenet.”

Hátúszásban, a férfiak közt 1980-ban volt legutóbb olimpiai bajnoka Magyarországnak, a szövetség jelenlegi elnöke, Wladár Sándor nyert Moszkvában. Széchy Tamás első olimpiai bajnoka volt, az edző inkább a vegyesre és a mellre figyelt a folytatásban. Bowman is tudja, mi kell a jó vegyeshez, a mentora az a miskolci születésű Jon Urbanchek, aki 1956-ban távozott Magyarországról, és sok olimpián volt az Egyesült Államok úszócsapatának vezetőedzője, és még most is gyakran kérik a tanácsait.

Kóstól megkérdeztem, mi történt benne a célba éréskor. Úgy felelt, hogy a benyúláskor rögtön látta, hogy az ő eredményét írták ki, és mivel csak az övé volt akkor még az eredményjelzőn, tudta, hogy megnyerte.

„Aztán láttam, hogy bejött Murphy 69 századdal később. Ez az érzés leírhatatlan.

Számtalanszor elképzeltem, becsapok, és világbajnok vagyok, most pedig megcsináltam. Teljesült az álmom. Hogy utána pontosan mit csináltam, arra nem is emlékszem.

Láttam, hogy a vízre csaptam a visszajátszásokon, de ez nem is nagyon volt meg. A dobogón énekeltem a Himnuszt, visszapörgettem, hányszor láttam ott Cseh Lacit, Milák Kristófot, de most nekem szólt a dallam. Erre a napra vártam kicsi korom óta, és most eljött a pillanat végre. Elképesztő volt.”

Kós nemcsak ekkor hozta szóba a mostani vb-ről hiányzó, 200 pillangón világcsúcstartó és olimpiai bajnok Milákot, hanem üzent is neki. Üres a trónja, kezdjen el edzeni szeptemberben, mert akkor Párizsban együtt is alkothatnak nagyot. Csak egy mellékszál: ha Kós 100 gyorson is fejlődne, Milák pedig visszatérne, Németh Nándor stabilan hozná a formáját, ahogy most is, és hozzájuk csatlakozna Szabó Szebasztián vagy az ifi-Eb-n brillírozó Magda Boldizsár a 4x100-as gyorsváltóban, szuper csapat jöhetne össze.

Kós a vízbe csap a sikere után – Fotó: Yuichi Yamazaki / AFP
Kós a vízbe csap a sikere után – Fotó: Yuichi Yamazaki / AFP

„Azt nem lehet elégszer kiemelni, hogy Hubert nem az égből pottyant az amerikai rendszerbe. Itthon nagyon jó alapokat kapott, adekvát ingereket minden úszásnemben, mindenre megtanította a nevelőedzője, Magyarovits Zoltán. Remek utánpótlásedzőink vannak, az amerikai versenyzési rendszerrel viszont képtelen egyetlen más ország is versenyezni, mert ott minden héten verseny van, ilyet más ország nem tud reprodukálni. A fordulókat a kisebb medence miatt állandóan gyakorolják. Amúgy meg más úgy edzeni, hogy az egyik pályán Marchand, a másikon Kalisz úszik, míg itthon ifik, juniorok haladnak. Bowman is hozzátette a magáét ehhez az aranyhoz, ez nem vitás.

Ő egy szobrász, az utolsó simításokat nála jobban nem csinálja senki. Aranyban számol, más nem érdekli, már eddig vagy harminc olimpiai bajnokot adott a világnak.

És hát kitűnő érzékkel szúrta ki, hogy a 200 hát viszonylag üres, érdemes azon próbálkozni. Ettől még Hubi, meggyőződésem, hogy fog vegyest úszni, de az olimpián nyilván a 200 hát lesz a fókuszban, ez így helyes” – ezek már a magyar kapitány, Sós Csaba szavai.

Sóstól azt is megkérdeztük, mit gondol, hol lehet a fejlődés vége. Erre úgy válaszolt, kezdő edző korában fogott egy ceruzát, és milliméterpapíron elkezdte rajzolgatni, ha valakinek lineáris a fejlődése, meddig juthat el. A sportág viszont ennél összetettebb, ma már nem esne ilyen hibába.

„Az biztató, hogy már ilyen delfinezése van, és ha most Murphy még a delfinezés után tudott is rajta hozni, ez változni fog. Már jövőre is megváltozik. Ez az élet törvénye is, és Hubi még nem érte el a teljesítőképességének maximumát. A fegyvertára még biztosan bővülni fog, de az években mérhető, hogy mikorra. Mindenesetre nagyon fontos, hogy élvezi azt, ami történt vele az előző fél évben, és most egy teljes évet fognak együtt dolgozni, még jobban megismerik egymás gondolatait, rezdüléseit.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!