A magyar úszás legnagyobb tehetsége, Kós Hubert Phelps edzőjével folytatja

2022. augusztus 30. – 12:06

frissítve

A magyar úszás legnagyobb tehetsége, Kós Hubert Phelps edzőjével folytatja
Kós Hubert aranyérmesen a célban – Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva



A júniusi budapesti világbajnokságon kisebb csalódást okozott hatodik helyével, az augusztusi Eb-n remek versenyzéssel nyert 200 vegyesen Kós Hubert. Az olasz Razzettit egy tizeddel előzte meg a célban.

Kós kedden délben jelentette be a Magyar Úszó Szövetség székházában, hogy Amerikában folytatja egyetemi tanulmányait, Arizonában pedig Bob Bowman lesz az edzője, aki minden idők legeredményesebb úszóját, Michael Phelpset is felkészítette. Kós 2021-ben junior világcsúcsot úszott 1:56,99-cel azóta nem jutott át a bűvös 1:57-es határon, pedig a kapitány, Sós Csaba nagyon várta már tőle ezt a javulást.

Az Egyesült Államokban most kap egy esélyt, hiszen a vb-n berobbanó francia Leon Marchand-nak is Bowman irányításával javult ugrásszerűen a teljesítménye: 400 vegyesen például hét másodpercet faragott nem egészen egy év alatt a legjobb eredményén. Marchand nemcsak 400 vegyesen győzött magabiztosan, hanem kétszázon is a vb-n, 200 pillangón pedig második lett a világcsúcsot elérő Milák mögött.

„A világbajnokság után leültem Bowmannel beszélgetni Bohus Ricsi közvetítésével, és arra jutottunk, az a legjobb, ha vele készülök. Ez egy hihetetlen megtiszteltetés, elképesztő lehetőség, amit felajánlott. Hihetetlen verseny van már az edzéseken is, nem kell azon gondolkodnom, hogy itthon kivel tudjak edzeni. Nagyon várom, hogy ez elkezdődjön”

– nyilatkozta Kós, aki kifejtette azt is, hogy az edző szerette volna őt a csapatában látni.

Hozzátette, hogy eddigi edzője, Magyarovits Zoltán megértő volt, és helyeselte ezt az elképzelést. Az újpesti szakember úgy gondolta, az a legjobb, ha minden edzésen ott lesz Marchand mellett. Januárig itthon lesz, itthon készül, kilencedikén utazik az USA-ba. A kapitány is egyetértett a döntésével, mert a legnagyobb fejlődést az egyetemek egymás közötti verseny hozza.

„Az a legjobb, ha azt a programot hajtom végre, amit Leon, aki az utóbbi időszakban nagyon kilépett a mezőnyből.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!