Megvan az első magyar arany az úszó-vb-n: Milák Kristóf világcsúccsal nyert

2022. június 21. – 19:01

frissítve

Megvan az első magyar arany az úszó-vb-n: Milák Kristóf világcsúccsal nyert
Milák Kristóf útban az újabb világcsúcsa felé – Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2019 után ismét világbajnok lett 200 pillangón Milák Kristóf, és ismét egy eszméletlen világcsúcsot ért el, 39 századot faragott saját idején. A közönség végig hatalmas tombolással biztatta rajt-cél győzelme közben. A Duna Arénában ez volt a második világrekord.

A budapesti vizes világbajnokság keddi versenynapján jött az a döntő, amelyet a leginkább vártunk. Milák Kristóf a négyes pályáról indult csatába, hogy megvédje három éve megszerzett világbajnoki címét. Öt éve ebben a medencében 200 pillangón még nem úszhatott, százon lett ezüstérmes.

Milák hétfőn a világ idei legjobb eredményével jutott a döntőbe, és az 1:52,39-es idő azt jelentette, hogy jó másfél másodperccel úszott jobbat, mint a japán Honda és a svájci Ponti. Kenderesi Tamás a hetes pályára került. A 22 éves Milák az előfutamban játszadozott az amerikai Juliannel, magára engedte, hogy aztán az utolsó forduló után könnyedén lehagyja. Az elődöntőben bevallottan erődemonstrációt akart tartani.

Milák nemcsak a magyar úszók között, hanem az egész világbajnokság egyik legnagyobb favoritjának számított. A tavalyi olimpián sem forgott veszélyben a győzelme, végig uralta a távot, és ahogy a napokban mondta, neki csak a három éve felállított világrekord (1:50,73) az ellenfele. Viccesen szokták is neki mondani a szakemberek, hogy csak egy szimpla magyar csúcsot várnak tőle, semmi más nem kell.

Nagy taps közepette sétált be, olyan vagány és laza tartással, amilyennel senki sem tud bevonulni. Úgy állt a rajtkő mellé, hogy sugárzott belőle a magabiztosság.

Nem rajtolt extrán, de elsőként jött ki a vízből, és az első ötven után már 47 századdal járt a saját világcsúcsán belül, és hét tizedet adott a másodiknak. A százas fordulónál már egy másodperccel úszott jobban önmagánál, vagyis folyamatosan gyorsult. Ellenfele nem volt, csak az óra. Ezt a tempót senki sem tudta felvenni, a brit a százas fordulónál másfél másodperccel volt lassabb, mint ő. A 150-es fordulónál még javított a világcsúcsrészidőn, a végén egy kicsit lassult, de így is világcsúccsal nyert, 1:50,34-gyel, amiért 50 ezer dollár a jutalma.

Milák a célban – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP
Milák a célban – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

Félelmetes úszás volt, három másodperccel utasította maga mögé a 400 vegyesen győztes francia Leon Marchand-t, a harmadik helyezett japán Honda végül 3,27-et kapott tőle. Kenderesi Tamás a hatodik helyen ért célba. A 2016-os olimpián bronzérmes versenyző pár hónapja úgy gondolta, hogy nincs értelme elindulnia, ehhez képest elég jó időt úszott, noha nem bírta a végét.

Mivel az amerikai Caeleb Dressel a 100 gyorstól egészségügyi okok miatt visszalépett, könnyen előfordulhat, hogy nem indul 100 pillangón sem, aminek a döntőjét péntek este rendezik. Milák így a rövidebb távon is favorittá léphet elő. A tokiói olimpián az amerikai nyert a Honvéd versenyzője előtt.

Milák az M4-nek azt mondta, ez az uszoda az otthona.

„Abban a pillanatban, ahogy felálltam a rajtkőre, se kép se hang, mintha egy álomba lennék. Nem tudom, hogy csináltam, örülök, hogy három év után sikerült javítani a legjobb időmön”

– magyarázta nagy mosollyal.

A nőknél 200 pillangón Kapás Boglárka saját elődöntős futamában a harmadik lett (2:07,89), és a nyolcadik éppen megcsípte a szerdai finálét. Kós Hubert 200 vegyesen az ötödik került a döntőbe, neki is lehet szurkolni szerdán. 100 méter gyorson Németh Nándor megnyerte a holtverseny utáni szétúszást, így bejutott az ugyancsak szerdai döntőbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!