Kós Hubert világbajnok 200 méteres hátúszásban

2023. július 28. – 14:05

Kós Hubert világbajnok 200 méteres hátúszásban
Kós Hubert útban a győzelem felé – Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Megvan a fukuokai úszó-világbajnokság első magyar érme: Kós Hubert klasszis versenyzéssel nyerte meg a 200 méteres hátúszást. Kovács Benedek az ötödik lett. 2009 óta minden vb-n van magyar aranyérem.

Mindkét magyar hátúszó, Kós Hubert és Kovács Benedek is előkelő helyen állt a világranglistán, és a fukuokai úszó-világbajnokság elődöntőjében az előzetes várakozásoknak megfelelően úsztak. Kovács a második, Kós a harmadik helyen jutott a pénteki fináléba, mindössze egy tized volt a különbség köztük. A legjobb időt a svájci Mityukov érte el, de mégsem tőle várhattuk a kiemelkedő teljesítményt, hanem az amerikai Ryan Murphytől, aki százon, ha hajszállal is, de megverte a címvédő és világcsúcstartó olasz Ceccont.

A 25 éves érdi Kovács már tavaly is ott volt a vb-döntőben, akkor nyolcadik lett. A tavalyi Eb-n második helyen csapott a célba. A 20 éves Kós januártól készül Amerikában, az arizonai egyetemen Bob Bowman lett az edzője, aki a francia Leon Marchand-nal már tavaly is kivételes eredményeket ért el, idén pedig pláne. Kós tavaly még elsősorban 200 vegyesen versenyzett; miután Amerikába érkezett, állt rá erre a távra, és került folyamatosan egyre jobb formába. Százon egyéni csúcsot javított az előfutamban, a döntőben pedig hetedik helyen csapott a célba.

Ötven után Murphy vezetett, Kós a harmadiknak fordult. Száznál az amerikai megőrizte az előnyét, Kós feljött a második helyre. 150-nél már Kós volt az első, és bár a forduló után az amerikai minimálisan megközelítette, a magyar úszó simán megtartotta az előnyét.

Eredménye: 1:54,14,

óriási egyéni csúcs, és az országos rekordot is megjavította másfél másodperccel. Ezzel több mint hat tizedet vert az amerikaira, aki a hajrában megközelíteni sem tudta. A harmadik helyen Mityukov jött be, Kovács Benedek az ötödik helyen érte el a falat.

Kós annyira kihajtotta magát, annyira kiadott magából mindent, hogy a helyszíni műsorközlőnek adott angol nyelvű interjú után megszédült, émelygett és hányt is. A tavalyi vb-n is mindent kipréselt magából, hosszú másodpercekig ült a medence partján.

Kós az aranyérmet a magyar szövetség elnökétől, Wladár Sándortól kapta meg, aki ugyanezen a távon nyert olimpiát, az 1982-es vb-n pedig ezüstérmes volt.

Kovács nem volt csalódott az ötödik hely után, bár ha hamarabb indítja el a hajráját, közelebb lehetett volna a harmadikhoz. Szívből gratulált Kósnak, szerinte nagyon megérdemelte ezt a sikert, mert rendkívül sok munkát belerakott ebbe az eredménybe, és nem csak idén.

Szabó Szebasztián 50 gyorson a második idővel került az elődöntőbe, ott azonban a rajt után szétcsúszott keze, ami ezen a távon végzetes. Az éremre is esélyes versenyző a nyolcadik lett a futamában, így nem volt esélye arra, hogy a szombati döntőben szerepeljen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!