Egyszerre robbant be a világranglista elejére két magyar hátúszó

2023. április 23. – 10:02

Egyszerre robbant be a világranglista elejére két magyar hátúszó
Kovács Benedek rajtja a tavalyi Európa-bajnokságon – Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kaposváron szombaton befejeződött az országos úszóbajnokság, és már jól látszik, hogy az olimpiai bajnok pillangózó Milák Kristóf mellett kik lehetnek azok, akik az idén nyári fukuokai világbajnokságon éremért csatázhatnak. Milák 200-on topfavorit, de százon is nagyon jó esélyei vannak az aranyéremre.

200 háton Kovács Benedek az idei világranglista harmadik legjobb idejét teljesítette (1:56,11), néhány századdal maradt el az Amerikában tanuló Kós Huberttől (1:55,95).

Kovács a tavalyi budapesti világbajnokságon a nyolcadik lett, az Európa-bajnokságon már második, és a mostani ideje alig maradt el attól, amit egy éve csúcsformában teljesített.

Kós januárban váltott, és vette át a felkészítését Amerikában az a Bob Bowman, aki Michael Phelps edzője volt. Mivel a legjobb idő az orosz Jevgenyij Rilové, aki nem indulhat a vb-n, éremközelben lehetnek a magyarok, pláne, ha még fejlődnek is július végéig.

A győri Szabó Szebasztián 50 gyorson a világ negyedik legjobb idejével (21,82) rendelkezik, az ob-n Milákot előzte meg bő két tizeddel. Szabó a 4x100-as gyorsváltó alapembere Milák és Németh Nándor mellett. A negyedik ember megtalálása a legfontosabb feladat, és akkor ez a csapat is éremközelben lehet a vb-n. A BVSC-s Mészáros Dániel 49,18-as teljesítménye jó alap lehet, pláne, ha még néhány tizedet gyorsulna a nyárra.

A 4x200-as váltóban Milák és Németh mellett Holló Balázs, valamint Márton Richárd úszott a tavalyi Eb-n, és lettek aranyérmesek, ők Kaposváron is jó formát mutattak.

A nőknél Késely Ajna 400 és 800 gyorson, míg Szabó-Feltóthy Eszter 200 háton került az olimpiai A szinten belülre, nekik a vb-n a nyolcas döntőt kell célba venniük. Kapás Boglárka 30. születésnapját ünnepelte az ob-n, 200 pillangón és 400 vegyesen győzött, a vb-n ő is döntős lehet az előbbi távon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!