Eb-döntő: a futball végre hazatér Angliába, vagy az évek óta veretlen olaszok nyernek?

2021. július 11. – 10:21

Eb-döntő: a futball végre hazatér Angliába, vagy az évek óta veretlen olaszok nyernek?
Fotók: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Ötven mérkőzés után már csak egy meccs van hátra az Európa-bajnokságból: a vasárnapi döntőben eldől, hogy Anglia először vagy Olaszország másodszor lesz Európa-bajnok. A helyszín a londoni Wembley, ahol az angolok az eddigi egyetlen nagy válogatott tornájukat, az 1966-os vb-t megnyerték. Az olaszok 1968-ban, hazai pályán nyerték az Eb-címüket, azóta kétszer játszottak döntőt: 2000-ben a franciáktól, 2012-ben a spanyoloktól kaptak ki.

A vasárnap 21 órakor kezdődő döntőt élőben, percről percre követheti a Telexen, hétfő délelőtt pedig Sajó Dávid újságírónk és Hrutka János sportszakértőnk vendégükkel, Nagy Ervin színésszel beszélik át, hogy mi mindent láttak a döntőben. És most lássuk, mit érdemes tudni a döntőről!

A futball végre hazatér?

Az 1996-os angliai Eb óta az angol válogatott nemhivatalos himnusza lett a David Baddiel és Frank Skinner komikusok, valamint Ian Broudie, a The Lightning Seeds együttes énekese által írt „Three Lions” című szám, melynek öniróniával átitatott refrénje, a „Football's Coming Home” vált az angol drukkerek fő szurkolói rigmusává. A dal arról szól, hogy az angol válogatott a dicső 66-os vb óta csak szerencsétlenkedik, a nagy tornákon rendre elszúrnak valamit, és hogy mikor lesz már ennek vége, mikor tér vissza ismét a futball az őshazájába, mikor nyernek újra angolok? Ötvenöt év után most állnak ehhez a legközelebb.

Az előző vb-n elért negyedik hely megmutatta, hogy az angoloknál kezd beérni egy olyan generáció, amely technikailag képzettebb, mint az elődeik, és nem utolsósorban sokkal jobban tudják kezelni a rájuk nehezedő nyomást is. Az utánpótlás-eredmények már előrevetítették, hogy az angol futball új sikerkorszaka köszönthet be: 2017-ben U17-es és U20-as világbajnokságot, valamint U19-es Eb-t is nyertek. Ezekben a csapataikban olyan játékosok szerepeltek, mint Mason Mount, Jadon Sancho és Phil Foden, akiknek már szinte természetes élmény, hogy nyernek. Ők mind ott vannak most a felnőtt válogatottban.

A jó eredményekhez persze kell egy jó edző is, akit Gareth Southgate személyében az FA megtalált. A 96-os Eb tragikus hőse (ő rontotta el a sorsdöntő tizenegyest a németek elleni elődöntőben) olyan pozitív légkört alakított ki az angol válogatott körül, amilyen valószínűleg a vb-t nyerő edző, Alf Ramsey időszaka óta nem volt jellemző a mindenkori angol csapatokra. A sajtó hiába kritizálja Southgate egyes döntéseit (miért ennyire defenzív a játékuk, miért nem játszik többet Jack Grealish?), az eredmények azonban őt igazolják.

Gareth Southgate tart eligazítást a dánok ellen játszott meccsen – Fotó: Paul Ellis – Pool / Getty Images
Gareth Southgate tart eligazítást a dánok ellen játszott meccsen – Fotó: Paul Ellis – Pool / Getty Images

A csoportjukat a legkisebb kockázat vállalása nélkül nyerték, a horvátokat és a cseheket 1-0-ra győzték le, a skótokkal pedig 0-0-s döntetlent játszottak. A kieséses szakaszban a könnyebb ágra kerültek, a nyolcaddöntőben a nagy rivális németeket talán a vártnál is simábban, 2-0-ra verték. A negyeddöntőben a fáradt ukránokat 4-0-ra ütötték ki az Eb legegyoldalúbb meccsén. A legtöbb gondot az Eb meglepetéscsapata, a dánok okozták nekik az elődöntőben. A torna során először gólt kaptak és hátrányba kerültek, de 120 perc alatt (és egy sokak által vitatott büntetővel) megfordították a meccset, és összességében megérdemelten jutottak be a döntőbe, amit hazai pályán játszhatnak. Egyébként az eddigi hat Eb-meccsükből ötöt is a Wembley-ben játszottak le.

33 meccs óta tartó olasz veretlenség

Amikor az olaszok lemaradtak a 2018-as világbajnokságról, kevesen gondolták, hogy nem sokkal az után egy csaknem három év óta tartó veretlenségi sorozat kezdődik. Pedig így lett, mert a szövetségi kapitányi poszton Gian Piero Venturát váltó Roberto Mancini Európa egyik, ha nem legerősebb válogatottját rakta össze, amire már egyáltalán nem igaz az a futballközhely, hogy „az olaszok csak védekezni tudnak, és ölik a focit”. A jelenlegi olasz csapatban nincsenek olyan kiemelkedő klasszisjátékosok, mint volt korábban Francesco Totti vagy Andrea Pirlo, de a csapategységük nagyon is emlékeztet a 2006-ban világbajnokságot nyerő válogatottéra.

Utoljára 2018 szeptemberében, egy portugálok elleni Nemzetek Ligája-meccsen szenvedett vereséget ez az olasz csapat, azóta 33 meccsen maradt veretlen, amiből csak hat volt döntetlen. Az Eb-csoportjukat hibátlanul, kapott gól nélkül hozták: a törökök elleni nyitómeccsen és Svájc ellen is 3-0-ra nyertek, a walesieket pedig 1-0-ra győzték le egy olyan meccsen, ahol Mancini szinte minden cserejátékosának lehetőséget adott.

A nyolcaddöntőben az osztrákok meglepték őket, csak egy néhány centis lesen múlt, hogy a meccs végén nem kerültek hátrányba, de a hosszabbítást végül 2-1-re megnyerték. A világelső belgákat szintén 2-1-re győzték le a negyeddöntőben, ahol Achilles-in-szakadás miatt elveszítették az egyik legjobbjukat, Leonardo Spinazzolát. A spanyolok ellen azonban nélküle is továbbjutottak az elődöntőben. Az 1-1-es végeredmény után ők bírták jobban idegekkel a tizenegyespárbajt.

Az olasz válogatott a belgák ellen játszott meccsen – Fotó: Christof Stache – Pool / Getty Images
Az olasz válogatott a belgák ellen játszott meccsen – Fotó: Christof Stache – Pool / Getty Images

Mancini jól találta meg a tapasztalt és a fiatal játékosok közötti egyensúlyt. A kapuban a 22 éves toptehetség Donnarumma nyújt jó teljesítményt, aki előtt a 36 éves Chiellini és a 34 éves Bonucci irányítja hatékonyan a védekezést. Az egyik legfontosabb játékosuk, a 29 éves Jorginho csúcsformában játszik, másfél hónapja a Chelsea BL-győzelmében játszott nagy szerepet. A támadósorban pedig ott van a 23 éves Federico Chiesa, aki a fontos gólok embere ezen az Eb-n. Az osztrákok elleni hosszabbításban ő szerezte az áttörést jelentő első gólt, és az elődöntőben is ő szerzett vezetést az olaszoknak.

Két ilyen támadó csapat nem játszhat rossz meccset

A Telex szakértője, Hrutka János szerint nagy öröm, hogy négy olyan válogatott jutott be az elődöntőbe, amik a legjobb támadó mutatókat szállították a tornán, sok helyzetet alakítottak ki, és a játék irányítására törekedtek. Szerinte az elődöntők önmagukért beszéltek: kiváló, lüktető és izgalmas futballt hoztak, amiknek a végén csak örülni lehetett a hosszabbításnak, annak, hogy még 30 percig láthattuk ezeket a csapatokat.

„Ritkák az olyan párosítások is, ahol bárki veszít, esik ki, azt nagyon fogja sajnálni mindenki, aki szereti a futballt, mert igazából mind a négy csapat megérdemelte volna, hogy ők lépjenek pályára vasárnap este a Wembley-ben. Egyvalamiben biztosak lehetünk, két ilyen támadópotenciállal és sztárjátékosokkal felálló csapat rossz mérkőzést nem tud játszani”

– mondta Hrutka János, aki szerint az olasz válogatott az első perctől kezdve meggyőző teljesítményt nyújtott ezen az Eb-n, talán a legjobbat is. Szerinte az angol válogatott a kieséses szakaszra érkezett meg igazán a tornára, ahol aztán egyre jobb játékot nyújtottak, mérkőzésről-mérkőzésre több helyzetet alakítottak ki, dominálták a meccseiket. Ennek köszönhetően elérték, hogy hazai környezetben harcolhassanak a trófeáért, amire korábban még nem volt lehetőségük.

Valamennyi fogadóiroda az angolok győzelmét tartja valószínűbbnek, ami leginkább a hazai pálya előnyének tudható be. A gólt leginkább Harry Kane-től, az angolok csapatkapitányától várják, aki négygólos ezen a tornán. Ha betalálna az olaszok kapujába, akkor azzal minden idők legeredményesebb angol csatára lenne a válogatott tornákat tekintve. Jelenleg Gary Linekerrel megosztva, tíz góllal vezeti ezt a statisztikát.

Európa-bajnokság-döntő: Anglia–Olaszország

  • 2021. július 11., 21:00, Wembley-stadion, London
  • játékvezető: Björn Kuipers (holland)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!