Gólt nem, csak óriási küzdést hozott az angol–skót örökrangadó

2021. június 18. – 23:01

frissítve

Gólt nem, csak óriási küzdést hozott az angol–skót örökrangadó
Fotó: Justin Tallis / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az angolok csak kapufáig jutottak, nem bírtak a nagyot küzdő skótokkal. A 0-0-s döntetlennel nyitott maradt, hogy ki jut tovább a D csoportból: az elsőség a csehek és az angolok között dőlhet el, de az egy ponttal álló horvátok és skótok esélyei sem szálltak el.

Igazi örökrangadóval zárult az Európa-bajnokság pénteki játéknapja, az angolok a nagy rivális skótokkal találkoztak. A két válogatott párharcának egyedülálló története van: 1872-ben játszottak először egymás ellen, az volt a futballtörténelem első hivatalos nemzetközi meccse. A 0-0-s döntetlennel végződő mérkőzést még 113 követte. A pénteki találkozó előtt az angolok 48-41-re vezettek, már ami a győzelmeket illeti, 25-ször végeztek döntetlenre.

Az 1996-os angliai Eb-n is összefutottak, azon a meccsen rúgta Paul Gascoigne azt az emlékezetes esernyőcseles gólt.

Az angolok akkor 2-0-ra nyertek, Gareth Southgate angol szövetségi kapitány is játszott azon a meccsen. Legutóbb 2017-ben, egy vb-selejtezőn játszottak egymás ellen, 2-2-es döntetlen lett.

Az első körben az angolok egy küzdős, nem túl látványos meccsen Raheem Sterling góljával 1-0-ra legyőzték a vb-ezüstérmes horvátokat, míg a skótok, bár nem játszottak rosszul, 2-0-ra kikaptak a csehektől. Mivel a horvátok csak 1-1-re végeztek a csoport másik meccsén a csehek ellen, az angolok nagyon kedvező helyzetbe kerültek: egy győzelemmel bebiztosíthatták továbbjutásukat. A skótok az életben maradásért küzdettek, egy újabb vereséggel valószínűleg elszálltak volna az esélyeik a továbbjutásra.

Skót szurkolók az Anglia erlleni Eb-meccs előtt a Wembley-ben – Fotó: Carl Recine / POOL / AFP
Skót szurkolók az Anglia erlleni Eb-meccs előtt a Wembley-ben – Fotó: Carl Recine / POOL / AFP

Gareth Southgate két helyen változtatott csapatán a horvátok ellen látott összeállításhoz képest, de meglepő módon nem a középpályán, hanem a védelem két szélén: Kieran Trippier helyett Luke Shaw (Manchester United), míg Kyle Walker helyett Reece James (Chelsea) került be a kezdőbe.

Az angolok egyébként még sosem kezdtek ilyen fiatal csapattal nagy tornán, 25 év és 31 nap volt a kezdőjátékosok átlagéletkora.

Steve Clark skót kapitány még jobban megvariálta csapatát, négy helyen is módosított az összeállításon, a ManUtd-s Scott McTominay-t például visszavezényelte a védelembe.

A felfokozott hangulatot jól mutatta, hogy a meccs előtt mindkét szövetség megkérte a szurkolóit, hogy ne fütyüljék ki az ellenfél himnuszát. Félig-meddig sikerült is betartani ezt, az angolok himnusza alatt hallatszódott erősebb füttyszó.

A meccs elején azonnal egymásnak estek a csapatok, de ez inkább szabálytalanságokban mutatkozott meg, rendesen faragták egymást a játékosok. Az első komolyabb helyzet a skótok előtt adódott, egy remek beadás után Ché Adams lőhetett a tizenegyespont magasságából, de John Stones jól blokkolt. A 12. percben Anglia még közelebb járt a gólhoz: Mason Mount szöglete után Stones fejese csattant a kapufán. Nagyon szabadon fejelhetett a ManCity védője, a skót kapus már verve volt. Egy perccel később Sterling cselsorozata után alakult ki helyzet a skót kapu előtt, de Mount közeli lövése elszállt a kapu mellett.

John Stone fejel az Anglia–Skócia Eb-meccsen – Fotó: Matt Dunham / POOL / AFP
John Stone fejel az Anglia–Skócia Eb-meccsen – Fotó: Matt Dunham / POOL / AFP

Amikor már úgy tűnt, hogy az angolok átveszik a meccs irányítását, a 30. percben megint a skótok előtt adódott nagy gólszerzési lehetőség. Stephen O'Donnell kapáslövését bravúrral védte Jordan Pickford, a kipattanót centikkel fejelte mellé Adams. Hiába birtokolták többet a labdát az angolok az első fél órában (65-35%), kaput eltaláló lövésük viszont csak a skótoknak volt. A tempóra és a küzdelemre nem lehetett panasz, a hagyományokhoz méltó meccset játszott a két válogatott.

A horvátok elleni meccshez hasonlóan most is feltűnő volt, hogy az angolok mennyire nem tudják megjátszani Harry Kane-t:

a Premier League gólkirálya mindössze tízszer ért labdához az első félidőben, legkevesebbszer az egész mezőnyből.

A második félidőre felpörögtek az angolok, folyamatosan nyomás alatt tartották ellenfelület. A 48. percben Mount bombáját kellett védenie a skót kapusnak, hét perccel később James tévedett pár centit a tizenhatosról megeresztett lövésével. A 62. percben fellélegezhettek kicsit a skótok, egy szöglet utáni kavarodásból jutottak helyzethez: Lyndon Dykes tette kapura a lecsorgót, Jamesnek majdnem a gólvonalról kellett kifejelnie a labdát.

Az utolsó 30 percre ráfordulva Southgate próbálta felrázni csapatát, a nem sokat mutató Phil Foden helyére az Aston Villa sztárját, Jack Grealisht küldte be, az angol szurkolók nagy örömére. Beállt Marcus Rashford is, a jobbára csak szenvedő Kane-t váltotta a MU támadója.

Lyndon Dykes lő kapura az angolok elleni Eb-meccsen Fotó: Matt Dunham / POOL / AFP
Lyndon Dykes lő kapura az angolok elleni Eb-meccsen Fotó: Matt Dunham / POOL / AFP

Nem jöttek be Southgate cseréi, jobbára ötlettelenül járatták a labdát az angolok, nem igazán tudták nyomás alá helyezni a skótokat a hajrában, sőt, a skótoknak is voltak még veszélyes lövéseik, szögleteik, nem adták fel a támadást a nagy küzdés közben. A hosszabbításban még volt egy helyzetük az angoloknak: hosszú másodpercekig a skótok ötösénél pattogott a labda, a védők a földön fekve állták útját, a bíró végül szabadrúgást ítélt a birkózást látva, így maradt a 0-0.

A D csoportot a csehek vezetik 4 ponttal, a szintén 4 pontos angolokat megelőzve, a horvátoknak és a skótoknak egyaránt 1-1 pontjuk van. A továbbjutás kérdése még nyitott, az utolsó csoportkörben a csehek az angolokkal, a horvátok pedig a skótokkal játszanak.

Anglia – Skócia: 0-0 (0-0)

  • Wembley, vezette: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!