Az angolok már az első meccsükön bosszút állhatnak, de nem ez lesz az egyetlen kemény menet

2021. június 13. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

Rögtön a csoport első meccsén megismétlődik a három évvel ezelőtti vb-elődöntő az angolok és horvátok között, de Gareth Southgate aranyéremre is esélyesnek tartott válogatottja az örök rivális skótokkal és a kellemetlen focit játszó csehekkel is megküzd a továbbjutásért. Az Eb-csoportokat bemutató sorozatunkban most a D csoportot vesszük szemügyre.

A FIFA-világranglista negyedik helyén álló Anglia a csoport egyértelmű favoritja, de akár a végső győzelemre is esélye lehet. Gareth Southgate csapata könnyedén jutott ki az Eb-re, megszorongatni sem tudták őket az ellenfelek:

nyolc selejtezőjükből hetet megnyertek, Bulgáriának hat, Montenegrónak hét gólt lőttek, és csupán egyszer kaptak ki, akkor viszont pont a csehektől, akikkel most is egy csoportban vannak.

Van min javítaniuk ezen az Eb-n az angoloknak: a 2016-os tornán csúnyán leszerepelt a még Wayne Rooney-val felálló válogatottjuk, a nyolcaddöntőben a jóval esélytelennek tartott Izland verte ki őket. Jó hír lehet ugyanakkor számukra, hogy a magyar válogatottnak köszönhetően Izland most nem lesz ott az Eb-n.

Egy új aranygeneráció formálódik az angoloknál

Southgate nem sokkal a kínos kudarccal végződő Eb után vette át a válogatott irányítását. A 2018-as oroszországi világbajnokságon egyből elődöntőig jutott a csapattal, ami az angol válogatott legjobb szereplése volt nagy nemzetközi tornán az 1996-os hazai Eb óta, ahol harmadikok lettek. Southgate játékosként tagja volt a bronzérmet nyerő csapatnak, az összes meccsen pályára lépett.

Marcus Rashford ünnepli csapata első gólját Tyrone Mingsszel az Anglia-Románia nemzetközi barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Riverside Stadionban 2021. június 6-án – Fotó: Paul Ellis / POOL / AFP
Marcus Rashford ünnepli csapata első gólját Tyrone Mingsszel az Anglia-Románia nemzetközi barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Riverside Stadionban 2021. június 6-án – Fotó: Paul Ellis / POOL / AFP

2018 óta csak erősödött az angolok kerete, minden esélyük megvan rá, hogy túlszárnyalják a 1996-os szereplést. Ebben nagy szerepe lehet a formálódó új aranygenerációnak. Southgate folytatta a 2016-ban megkezdett fiatalítást, a vb-hez képest 15 helyen változott a keret: a tapasztalt sztárok mellett (Harry Kane, Raheem Sterling, Marcus Rashford) bekerült a csapatba a 18 éves Jude Bellingham (Dortmund), a 19 éves Bukayo Saka (Arsenal), de Jadon Sancho (Dortmund), Jason Mount (Chelsea) és Phil Foden (Manchester City) sem számít veteránnak, nekik is ez lesz az első nagy tortájuk a válogatottal. Jól mutatja a keret életkori összetételét, hogy 31 évesen Kyle Walker és Jordan Henderson a csapat rangidőse.

A 21 éves Foden idén robbant be igazán a Manchester Cityben, alapembere volt a Premier League-t megnyerő csapatnak, 9 gólig jutott a bajnokságban. Pep Guardiola néhány éve azt mondta a fiatal támadóról, hogy a legtehetségesebb futballista, akivel valaha találkozott. Mount is szenzációs szezonon van túl a Chelsea-vel, a fiatal középpályás két éve még a másodosztályban játszott, de már BL-győztesnek mondhatja magát. Nagy erényének tartják hogy csak támadásban hatékony, hanem a védekezésből is kiveszi a részét. És akkor még beszéltünk a már említett Sanchóról és Bellinghamről, illetve a következő David Beckhamként emlegetett Jack Grealishről (Aston Villa), akit szintén az angol foci nagy tehetségének tartanak. A közvélemény nem titkoltan azt várja a mostani csapattól, hogy végre trófeát nyerjen Angliának, ami az előző nagy generációnak nem jött össze. Extra motivációt jelenthet az angoloknak, hogy a döntőt hazai pályán, a Wembley-ben játszhatnák.

Az angol válogatott legnagyobb erőssége továbbra is a támadósor, elég csak Harry Kane-t említeni, aki 23 gólt szórt a Premier League-ben, és mellé kiosztott 14 gólpasszt is. A védelem miatt sem kell aggódniuk, John Stones újra régi formáját mutatta a Manchester City-ben, Luke Shaw világklasszis szinten teljesített idén a MU-ban balhátvédként. Inkább a kapusposzt miatt idegeskedhet Southgate: bár Jordan Pickford remekül védett a vb-n, azóta többször is bemutatta, hogy orbitális hibákra is képes, míg a két tartalék, Dean Henderson és Sam Johnstone még rutintalannak számít ezen a szinten.

Két nagy hiányzójuk van, a liverpooli Trent Alenxander Arnold megsérült az egyik felkészülési meccsen, így kénytelen lesz kihagyni az Eb-t, a Manchester United szupertehetsége, Mason Greenwood szintén sérülés miatt maradt ki a keretből. Kérdés még, Harry Maguire és Jordan Henderson teljesen fitt lesz-re a rajtra: a United védője egy hónapot hagyott ki sérülés miatt, míg a liverpooli középpályás februárban játszott utoljára végig 90 percet, a románok elleni felkészülési meccsen már egy félidőt tudott vállalni.

Southgate-t sok kritika érte, amiért erősebb csapatok ellen túlságosan defenzív felfogásban játszatja csapatát. Hogy sikerült-e változtatnia ezen, már az első meccsen kiderülhet, ugyanis az angolok a horvátok ellen kezdik meg az Eb-szereplést. Megismétlődik tehát a 2018-as vb-elődöntő; akkor Mario Mandžukić 109. percben góljával a horvátok nyertek, és játszhattak döntőt.

Modrić formáján múlhat a horvátok menetelése

Mandžukić most nem lesz benne a horvát válogatottban, a januárban Milanba szerződött gólvágó ugyanis a 2018-as vb után visszavonult a válogatottságtól. Ugyancsak hiányozni fog a csapatból Ivan Rakitić (Sevilla) és Danijel Subašić (Monaco), akik a vb-ezüstérmes csapat alapemberei voltak.

Ott lesz azonban a csapat legnagyobb sztárja, az oroszországi vb aranylabdásának választott Luka Modrić.

A Real Madriddal nem zárt túl jó szezont a 35 éves középpályás, se a Bajnokok Ligája, se a bajnoki győzelem nem jött össze, de Modrić szinte mindvégig kezdő volt csapatában, 48 meccsen lépett pályára. Minden bizonnyal ő lesz a horvát válogatott irányítója, nagyon sok múlik azon, hogy mennyi energiája maradt egy ilyen hosszú szezon után.

Erős középpályával érkezik az Eb-re Zlatko Dalić csapata. Modrić mellett mindenképp meg kell még említeni a Chelsea-vel Bajnokok Ligáját nyerő Mateo Kovačićot, valamint Ivan Perišićet és Marcelo Brozovićot, akikel az Interrel nyertek idén bajnoki címet. Elől pedig várhatóan Ante Rebić (Milan) és Bruno Petković (Dinamo Zagreb) rohamozhatja az ellenfél kapuját.

Ivan Perišić csapattársai között – Fotó: Antonio Bronic / Reuters
Ivan Perišić csapattársai között – Fotó: Antonio Bronic / Reuters

A 2018-as vb után nagy fiatalításba kezdett Dalić, ami nem ment teljesen zökkenőmentesen. Érkeztek öltözői hírek konfliktusokról, amit a szövetségi kapitány ugyan megpróbált tagadni, de az összeszokottság hiányát azért elismerte. „A fiataloknak tisztelniük kell az öregebbeket, be kell látniuk, időbe telik, amíg meghatározó játékosokká válnak” – fogalmazott Dalić, míg a 31 éves Lovren arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy „az új srácok mintha természetesnek vennének ezt-azt”, de „változtatniuk kell a csapattal és a veteránokkal kapcsolatos hozzáállásukon.”    

A fiatalítási hullámnak esett áldozatul a horvát válogatott tavalyi éve, amely baromi gyengén sikerült: nyolc meccsből mindössze kettőt tudtak megnyerni, egy döntetlen és öt vereség lett a mérleg. A csapat legnagyobb gyengeségének továbbra is a védelmet tartják, ahol eddig kevésbé mert a fiatalokhoz nyúlni a szövetségi kapitány. A védelem sebezhetőségét jól jelzi, hogy tavaly nem sikerült egyetlen meccset se kapott gól nélkül lehozni, a Nemzetek Ligájában négyet kaptak a franciáktól és a portugáloktól is.

Az eb-selejtezőben a magyarokkal került egy csoportba a horvát válogatott, ezt viszonylag könnyedén meg is nyerték Modrićék. Az egyetlen vereségüket Budapesten szenvedték el, ahol Rebić góljával már a 13. percben vezettek, de Szalai Ádám és Pátkai Máté találatával megfordította a meccset a magyar válogatott. Fél évvel később Horvátországban már korántsem alakult ilyen jól az eredmény magyar szemszögből, 3-0-ra kikaptunk. Walessel és Azerbajdzsánnal döntetleneztek még egy-egyet a horvátok, a többi meccset pedig behúzták, így egyenes ágon jutottak ki a tornára.

A felkészülési meccsüket vasárnap Belgium ellen játszották, ahol kevésbé ment jól a játék, 1-0-ra ki is kaptak. Ettől függetlenül nagy meglepetés lenne, ha nem jutna tovább a csoportból Horvátország. A későbbiekben azonban kérdéses lehet, hogy mennyire tudja rotálni csapatát Dalić, és lesz-e lehetősége pihentetni valamelyik meccsen Modrićot, ha hasonlóan hosszú menetelésre készülnek, mint három éve Franciaországban.

Negyedszázad után játszik ismét Eb-n a skót válogatott

Az angol-horváton kívül lesz egy másik parázs meccs is a csoportban, a második fordulóban Anglia az örök rivális Skóciával találkozik. Az angol-skót párharcnak elképesztő hagyományai vannak, ez a két csapat játszotta az első hivatalos válogatott meccset. A történelmi 1872-es mérkőzés 0-0-s döntetlennel végződött, azóta összesen 114-szer találkoztak egymással, ami szintén rekord. 48-szor az angolok, 41-szer a skótok nyertek, 25-ször végeztek döntetlenre. Legutóbb 2017-ben, egy vb-selejtezőn játszottak egymás ellen, 2-2-es döntetlen lett a vége. Nemcsak a múlt és a hagyományok, hanem a politika miatt is izgalmas ez a párharc:

a Brexit és az erősödő skót függetlenségi törekvések újfajta aktualitást kölcsönöznek az összecsapásnak.

Kieran Tierney, Scott McTominay, Declan Gallagher, John McGinn a Luxemburg-Skócia barátságos mérkőzésen a Stade Josy Barthel stadionban 2021. június 06-án, Luxemburgban, Skóciában – Fotó: Pim Waslander /SNS Group via Getty Images
Kieran Tierney, Scott McTominay, Declan Gallagher, John McGinn a Luxemburg-Skócia barátságos mérkőzésen a Stade Josy Barthel stadionban 2021. június 06-án, Luxemburgban, Skóciában – Fotó: Pim Waslander /SNS Group via Getty Images

A skótok hasonlóan kacifántos úton jutottak ki az Eb-re, mint a magyarok. A selejtezőcsoportjukban harmadikok lettek Belgium és Oroszország mögött, csupán Ciprust, Kazahsztánt és San Marinót tudták megelőzni, viszont a Nemzetek Ligája-szereplésük miatt pótselejtezőt játszhattak. A play-offban Izrael és Szerbia volt az ellenfél, mindkét meccset tizenegyesekkel nyerték meg. Egy közös Call of Duty-záson majdnem elment az Eb-szereplés: az Izraeli meccs előtt derült ki, hogy egyik játékosuk koronavírusos, de mivel az alapembernek számító Kieran Tierney és Ryan Christie is egy légtérben volt vele, a protokoll szerint nekik is ki kellett hagyniuk a pótselejtezőt.

1996 óta először sikerült kvalifikálniuk magukat az Eb-re. Azon a tornán is azonos csoportban voltak az angolokkal, akkor 2-0-ra kikaptak tőlük.

A csoportból nem jutottak tovább 1996-ban, Svájcot viszont sikerült legyőzniük. Valószínűleg most sem fogják túlélni a csoportkört, önmagában már is hatalmas siker, hogy egyáltalán kint vannak az Eb-n, de egy kis szerencsével talán a cseheket elkaphatják, ellenük pont Glasgow-ban, hazai pályán játszanak.

Ahogy selejtezős teljesítményük is mutatja, a skótoktól nem érdemes lehengerlő támadófocit várni, mindig is a rakkolós stílusukról voltak híresek. A keret nagy része skót és angol csapatokban játszik, Andy Robertson (Liverpool), Kieran Tierney (Arsenal) és Scott McTominay (Manchester United) a legnagyobb nevek. Sérülések miatt három olyan játékos (Billy Gilmour, David Turnbull, Nathan Patterson) is bekerült az Eb-keretbe, aki korábban még nem szerepelt a felnőtt válogatottban, ami mutatja, hogy nincs nagy merítési lehetősége Steve Clark szövetségi kapitánynak.

Gyors, kemény játékkal készül Csehország

Csehország az Európa-bajnokságoknak legstabilabb résztvevője a csoportban, Csehszlovákia felbomlása óta az összes Eb-re kijutottak, 1996-ban ezüstérmesek, 2002-ben bronzérmesek lettek. Olyan világsztárok alkották ezeket a csapatokat, mint Pavel Nedvěd, Milan Baroš, Jan Koller vagy Petr Čech, hogy csak néhány nagyobb nevet említsünk az elmúlt két évtizedből.

Most messze nem találni ilyen magasan jegyzett játékost a cseh válogatottban, a legjobb játékosnak Tomáš Součeket, a West Ham United középpályását tartják.

Csapatában 41 meccsen lépett pályára ebben a szezonban, és 10 gólt szerzett, a hatodik helyen végeztek a tabellán. A válogatottban márciusban mesterhármast lőtt Észtország elleni vb-selejtezőn, 6-2-re meg is nyerték a meccset a csehek.

Ezt a hat gólos győzelmet már csak azért is érdemes külön kiemelni, mert az elmúlt időszakban nem volt túl acélos a cseh támadósor. A selejtezőben nyolc meccs alatt mindössze 13-szor találtak be, Patrik Schick, a Bayer Leverkusen csatára sokszor szinte teljesen magára maradt elől. Láthatóan nagyon építenek a fejjátékra, a Guardian elemzése szerint érdemes lesz odafigyelni Antonín Barákra, Alex Králra, Michael Krmenčíkre, Patrik Schickre és Tomáš Součekre a felíveléseknél. Keményen, magasan letámadó, stabilan védekező, gyors csapat a cseh válogatott, nem könnyű ellenük játszani.

Csehország játékosai ünnepelnek a Csehország és Albánia közötti barátságos labdarúgó-mérkőzésen Prágában 2021. június 8-án – Fotó: Michal Cizek / AFP
Csehország játékosai ünnepelnek a Csehország és Albánia közötti barátságos labdarúgó-mérkőzésen Prágában 2021. június 8-án – Fotó: Michal Cizek / AFP

Különösen sok fejpárbaj várható így Skócia és Anglia ellen. Utóbbi csapattal kéz a kézben jutottak ki ez Eb-re a csehek. A selejtezőcsoportban az első meccsen kikaptak 5-0-ra Southgate csapatától, de otthon 2-1-re legyőzték az angol válogatottat, és második helyen végeztek a csoportban, megelőzve a walesi, a belarusz és az észt csapatot. Nagy valószínűséggel egy ilyen végeredménnyel most is kiegyezne Csehország, de az Eb-n lényegesen nehezebb ellenfelek ellen kell majd helytállniuk. Az olaszoktól 4-0-ra kikaptak a felkészülési meccsen, ám az albánokat kedden már 3-1-re legyőzték Součekék. Június 14-én Skócia ellen lépnek először pályára, ahol mindenképp nyerniük kell, ha tovább szeretnének jutni a csoportból.

A D csoport menetrendje:

  • Június 13., vasárnap, 15:00: Anglia – Horvátország
  • Június 14., hétfő, 15:00: Skócia – Csehország
  • Június 18., péntek, 18:00: Horvátország – Csehország
  • Június 18., péntek, 21:00: Anglia – Skócia
  • Június 22., kedd, 21:00: Horvátország – Skócia
  • Június 22., kedd, 21:00: Csehország – Anglia
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!