Olaszország vért izzadva, hosszabbítás után jutott tovább Ausztria ellen az Eb-n

2021. június 26. – 23:49

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszország a hosszabbításban szerzett két góljával verte 2-1-re a második félidőben feltámadó, a győzelemhez akkor közelebb álló osztrák válogatottat.

Az olasz–osztrák meccs szünetében senki sem hitte volna, hogy az elmúlt évek legkeményebb félideje elé néz az olasz válogatott. Az első félidőben 11 kapura lövési kísérlete volt az olaszoknak, az osztrákoknak egy, aztán a második félidőben fordult a kocka. Az osztrákok többször is egészen közel voltak a gólszerzéshez, volt, hogy azt hitték, meg is szerezték a vezetést, de a rendes játékidő 0-0-val ért véget.

A hosszabbítás első félidejében aztán minden eldőlt. Előbb Federico Chiesa szerzett gólt 25 évvel azután, hogy az 1996-os Európa-bajnokságon az édesapja, Enrico is betalált. A meccset a 105. percben Pessina döntötte el, majd a 114. percben egy szöglet után Kaladzic szépített. Olaszország nyert tehát ha nyögvenyelősen is, de ki tudja, ez a játék mire lesz elég a vasárnapi portugál–belga meccs győztesével szembeni negyeddöntőn.

A nap veretlenségi rekordja

Olaszország három győztes csoportmeccsen van túl, és Ausztria ellen egy fantasztikus rekord megdöntésére készült a londoni Wembleyben. Vittorio Pozzo szövetségi kapitány legendás, a magyarok ellen világbajnoki címet szerző válogatottja 1935 és 1939 között harminc meccsen maradt veretlen, a sorozatuk Svájc ellen szakadt meg. Roberto Mancini csapata egy Ausztria elleni sikerével megdöntötte a rekordot. Ez a meccs azért azt is megmutatta, hogy ez a válogatott nagyon messze van még Pozzóétól.

A nap még egy hihetetlen rekordja

Egy másik hihetetlen rekordja is van az olaszoknak: 2020. október 14., 21 óra 10 perc óta az osztrákok elleni meccs hosszabbításában kaptak újabb gólt. 12 mérkőzés, 34 rúgott, egy kapott gól a mérlegük. A fanyalgók maximum azt tudják felhozni, hogy ez idő alatt igazán nagy csapat ellen nem játszottak az olaszok.

A meccs dühös embere – Marko Arnautović

Már a második percben sárga lapot kapott, miután Nicoló Barellának nagyon csúnyán odarúgott. Arnautović nem a hidegvéréről híres. Az észak-macedónok ellen például a gólöröme után csapattársának, David Alabának kellett befognia a száját, mert olyan káromkodásokat eresztett meg az ellenfél és a saját kispadja felé is. Az UEFA Alaba igyekezetét sem díjazta eléggé, Arnautovićot a magánszáma után eltiltotta a hollandok elleni meccstől.

Arnautović ugyanakkor zseniális csatár, a második félidőben például Leonardo Bonucci hibája után nyomott le egy olyan szólót, aminek a vége majdnem gól lett, nem beszélve a visszavont góljáról.

A meccs visszavont góljának szerzője – Marko Arnautović

Arnautović a meg nem adott gólját ünnepli – Fotó: Frank Augstein / POOL / AFP
Arnautović a meg nem adott gólját ünnepli – Fotó: Frank Augstein / POOL / AFP

A 65. percben Alaba fejelte Arnautović elé a labdát, aki Donnarumma fölött a hálóba fejelt. Jött a gólöröm, aminek pont annyi értelme volt, mint szegény Schön Szabolcs portugáloknak lőtt gólja utáninak, Arnautović ugyanis lesen volt, de ez csak 1-2 perc után derült ki. Így még visszásabb volt, hogy az osztrák csatár – önmagát nem meghazudtolva – ujjaival csipogást imitálva intett az olasz közönségnek, illetve a fülét mutogatta, de legalább nem káromkodott, mint egy kocsis.

A meccs kapufájának szerzője – Ciro Immobile

Ciro Immobilét 20-25 méterről sem szabad hagyni, a háromszoros Serie A-s gólkirály a 32. percben lőtt olyan kapufát, hogy Bachmann kapus csak nézte, mint Ferenc József a díszszemlét. A jelenlegi keretben ő a gólcsúcstartó 15 góllal, az olasz örökranglistán ezzel nem igazán tud labdába rúgni, még a kilencedik helyen lévő Christian Vieri és Francesco Graziani is 23-23 gólt szerzett, nem beszélve a csúcstartó, 35 gólos Luigi Riváról. Immobile ma sem gyarapította góljai számát, két meccs óta góltalan, ami csak nála szokatlan, idén még nem fordult elő vele ilyen a válogatottnál.

A meccs érthetetlen cseréje – Verratti helyett Locatelli

Roberto Mancini 67 perc után cserélte le Marco Verrattit, aki pedig a statisztikái szerint a legjobb olasz volt addig, amíg a pályán volt. A helyére se akárki jött persze, hanem az a Manuel Locatelli, aki Svájc ellen két gólt szerzett. nem tudjuk, mi lett volna, ha Verratti marad, a whoscored szerint mindenesetre Locatelli jóval halványabb volt.

A nap védése – Daniel Bachmann

Daniel Bachmann Lorenzo Insigne szabadrúgását ütötte ki a hosszabbításban első félidejében a jobb felső sarokból. Az osztrák válogatott amúgy pont kapusposzton a legvékonyabb. A keret három kapusának összesen 19 válogatottsága van (a magyar keretben még a harmadik számú kapusnak, Bogdánnak is van 20), az idei vb-selejtezőkön Alexander Schlager (LASK) állt a kapuban, a két barátságoson a Watforddal a Premier League-be visszajutó Daniel Bachmann, az őszi tétmeccseken a Wolfsburg kezdőcsapatából kiszorult Pavao Pervan. A 26 éves Bachmann első négy tétmeccse tehát ezen az Eb-n játszotta, ami kapusoknál ritkaságszámba megy.

A meccs embere – Leonardo Spinazzola

Leonardo Spinazzola lövési kísérlete – Fotó: Ben Stansall / POOL / AFP
Leonardo Spinazzola lövési kísérlete – Fotó: Ben Stansall / POOL / AFP

Hol vannak már azok az idők, amikor a legügyetlenebb játékost berakták balbukóba, és a képességeihez mérhető tanácsot kapott a mestertől: „Ne cifrázd, édes fiam, lődd el arra, amerre állsz.” A balhátvédek ma már nem ilyenek, jó példa erre Leonardo Spinazzola. Egyrészt eszeveszett gyors, 33,8 kilométer per órával övé és Loic Négóé az Európa-bajnokság leggyorsabb sprintje. Ennél is fontosabb, hogy felfutásaival rendre zavart teremt az ellenfél védelmében, ő adta Chiesának a gólpasszt. Amúgy az olaszok első meccsén, a törökök ellen az UEFA őt választotta a meccs emberének. Jellemző az is, hogy az első félidőben egyetlen olasz játékos sem ért többször labdába az osztrák 16-oson belül, mint Spinazzola, a balhátvéd. Védekezésben is emlékezeteset nyújtott, volt olyan, amikor a semmiből tűnt fel a kapuja előtt, és mentett az osztrák csatár elől.

Olaszország–Ausztria 2-1 (0-0, 0-0, 2-0)

London, Wembley Stadion, vezette: Taylor (Anglia)

Gólszerzők: Chiesa (95. perc), Pessina (105. perc), illetve Kalajdzic (114. perc)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!