Wenger és Mourinho is kiakadt az angolok döntőt érő 11-esén, amivel több baj is volt

2021. július 8. – 08:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Anglia 55 év után játszhat döntőt nagy tornán, miután szerdán – hosszabbítás után – kiejtette az Európa-bajnokság elődöntőjében Dániát. A továbbjutást érő gólt Harry Kane szerezte, egy elrontott tizenegyes utáni kipattanót vágott be Kasper Schmeichel kapujába. A lefújás óta viszont több probléma is felmerült a tizenegyes miatt.

  • José Mourinho és Arsène Wenger is arról beszélt, hogy szerintük alapból be sem kellett volna fújni a tizenegyest,
  • ami előtt ráadásul két labda volt egyszerre a pályán, a második pont az akció közepébe csöppent,
  • a büntető elrúgása előtt pedig lézerrel zavarták a dán kapust, igaz, Schmeichel elsőre így is hárítani tudott.

Na de nézzük sorban a vádpontokat, előtte viszont magát az esetet.

Az angol akció a jobbszélen indult meg, Raheem Sterling becselezte magát a tizenhatoson belülre, majd három védő között elesett. A túloldali kamera ismétléséből látszik viszont, hogy minimum véleményes a szituáció, nehéz eldönteni, hogy Joakim Mæhle valóban hozzáért-e Sterlinghez, vagy Sterling már azelőtt esni kezdett, hogy a védő lábával kontaktba került volna.

„Ez soha nem volt büntető. Főleg nem ezen a szinten, egy Európa-bajnokság elődöntőjében. Nem értem a döntést, azt meg végképp nem, hogy miért nem konzultált a bíróval a videóbírós személyzet. Sem Vestergaard, sem a másik védő nem tett olyat, ami büntetőt ért volna” – fogta rövidre a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes edző, José Mourinho, aki az Eb alatt a talkSPORT szakértőjeként dolgozik. Mourinho azt nem vitatta, hogy a jobb csapat nyert és jutott tovább, de a továbbjutást hozó büntetővel nem volt kibékülve.

Az Arsenal vezetőedzőjeként korábban három angol bajnoki címet is nyerő Wenger a beIN SPORTS szakértőjeként beszélt arról, hogy nem volt büntető, de magát a tizenegyes megítélésének procedúráját is kritizálta. „Nem volt büntető. Nem tudom, miért nem hívták ki a bírót is, hogy nézze meg. Egy ilyen pillanatban nagyon fontos, hogy a bíró is 100 százalékig meg legyen győződve, de ez nem volt ennyire világos helyzet. A videóbíró cserben hagyta a játékvezetőt” – mondta Wenger, aki jelenleg a FIFA globális fejlesztési részlegének vezetője.

A két edző mellett több korábbi játékos és szakértő is azonnal arról írt a Twitteren, hogy nem büntető, amit láttak.

A videókon jól látszik, hogy Sterling pár araszra cselezte el magát a pályára került második labdától, de sem a bíró, sem valamelyik asszisztense nem állította meg a játékot, hogy eltávolítsák a potenciális zavaró tényezőt. A második labda tényére Kasper Hjulmand, a dánok szövetségi kapitánya fel is hívta a negyedik játékvezető figyelmét, de semmi nem történt, ahogy a szakvezető a büntető jogosságát is vitatta.

Jól láthatóan két labda volt a pályán, mielőtt Sterling büntetőt harcolt volna ki
Jól láthatóan két labda volt a pályán, mielőtt Sterling büntetőt harcolt volna ki

A meccs után előkerült videókon pedig az látszik, hogy a büntető előtt zöld lézerrel próbálták meg elvakítani, de minimum megzavarni a dán kapust, Kasper Schmeichel viszont így is hárítani tudott, igaz, ez sem volt elég a dánoknak.

Frissítés Az UEFA a meccs másnapján jelezte, hogy a Schmeichelre irányított lézer, a dán himnusz megzavarása (kifújolása) és pirotechnikai eszközök használata miatt vizsgálatot indított az elődöntő után.

Schmeichel arcán a zöld lézer nyoma
Schmeichel arcán a zöld lézer nyoma

Anglia Olaszországgal találkozik a vasárnapi döntőben a Wembley-ben. Az angolok az első, az olaszok a második Eb-címükért küzdenek majd. A mérkőzést élőben közvetítjük a Telexen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!