Anglia gyors gólokkal zúzta szét Ukrajnát, 4-0-val elődöntős

Legfontosabb

2021. július 3. – 22:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Anglia 4-0-ra verte meg a második félidőben teljesen széteső ukrán válogatottat, és jutott be az Európa-bajnokság legjobb négy csapata közé. Ilyen különbséggel az angolok soha senkit nem vertek meg az Eb-k történetében. Az elődöntőben Dánia és Anglia játszik egymás ellen.

A mérkőzés előtt Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya meghallgatta a bátrabb játékot követelők kritikájának egy részét, és a kezdőcsapatba jelölte az Eb-n eddig csupán hat percet kapott Jadon Sanchót. A másik közönségkedvenc, a tornán két gólpasszt adó Jack Grealish viszont kispados volt, az előző két meccset karantén miatt kihagyó Mason Mount visszakerült a kezdőcsapatba. José Mourinho tanácsát, aki pihentette volna a sárga lapos Harry Maguire-t, Kalvin Phillipst és Declan Rice-t, az angol kapitány nem fogadta meg, mindannyian a kezdőcsapatban foglaltak helyet.

A negyeddöntős mezőny egyetlen NB I.-es játékosa, a ferencvárosi Oleksandr Zubkov sérüléséből visszatérve a kispadon kapott helyet. A Dinamo Kijevből, az FTC tavalyi BL-ellenfeléből hatan is a kezdőcsapatban voltak.

A meccset a római Stadio Olimpicóban rendezték, az angolok most először hagyták el a Wembley-t ezen az Eb-n. Az angolok utoljára 1997-ben, az ukránok 2006-ban játszottak ebben a stadionban, mindkétszer az olaszok ellen, előbbi meccs 0-0, utóbbi 1-0 volt az olaszoknak.

Kollégáim percről-percre tudósítását itt olvashatják.

A meccs előtt jó néhány statisztikai érdekességet jegyezhettünk fel, a meccs után már azt is tudjuk, volt-e értelme ezekkel statisztikákkal riogatni az ellenfelet:

  • Megkapja-e első gólját az Eb-n Jordan Pickford, az angol válogatott és az Everton kapusa? – Nem kapta.
  • Visszavág-e Ukrajna a 2012-es Eb-n az angoloktól elszenvedett vereségért, amikor Marko Devics gólját Vad II István alapvonali bíró téves döntése után Kassai Viktor játékvezető nem adta meg? – Nem vágott.
  • Kap-e újabb sárga lapot, ezzel angol továbbjutás esetén kihagyja-e az elődöntőt Maguire, Phillips vagy Rice? – Nem kaptak.
  • Visszavág-e Andrij Sevcsenko ukrán szövetségi kapitány Gareth Southgate-nek? Játékosként 2000-ben találkoztak, az angolok 2-0-ra nyertek. – Nem vágott.
  • 1996 után újra Eb-elődöntős lesz-e az angol válogatott? – Újra az lett.
  • Az ukránok már voltak negyeddöntősök nagy tornán, a 2006-os vébén, elődöntősök viszont még soha. Felállítják-e az új rekordjukat? – Nem állították fel.

Korai angol gól, kései ukrán támadások

A csapatok még csak ismerkedtek egymással, amikor a 4. percben a három gólos Raheem Sterling hozta kihagyhatatlan helyzetbe Harry Kane-t, aki a kapujából kilépő Buscsan mellett pöckölte a hálóba a labdát, 1-0.

Ez volt a legkorábbi angol gól (3:32) az Eb-k történetében Michael Owen 2004-ben a portugáloknak lőtt gólja (2:25) után. (opta)

Az Eb-n ez volt Kane második gólja, a másikat is az egyenes kiesési szakaszban szerezte, a három csoportmeccsen gólképtelen volt.

Sterling az angolok öt Eb-góljából négyben működött közre gólszerzőként vagy gólpasszt adóként. (squawka)

Ez volt Sterling hatodik gólpassza Kane-nek, a 21. században egyetlen ilyen eredményes párosa sem volt az angol válogatottnak. (opta)

A gól után álmoskás időszak jött, nem véletlen, volt vagy harminc fok Rómában, meg amúgy is egy fárasztó és a koronavírus matt különleges szezonon voltak túl a játékosok. A két csapat nagyjából azonos arányban birtokolta a labdát, különösebb veszélyt nem jelentettek egymás kapujára, leszámítva egy-két angol ritmusváltást, valamint egy éles szögből leadott Jaremcsuk-lövést.

Fél óra elteltével pörgették fel a ritmust az angolok. Előbb Kyle Walker indítása találta lesen Sanchót, majd a szenzációs Sterling ment el a bal szélen, a labda valahogy eljutott Declan Rice-ig, akinek 18 méterről leadott bombáját Buscsan védte.

Ukrajna a 37. percben mutatta meg, hogy ellenük nem biztos, hogy elég az egygólos vezetés. A Manchester Cityben játszó Olekszandr Zincsenko és a Gent légiósa, Roman Jaremcsuk kavart a bal oldalon, de helyzetig végül nem jutottak. Ugyanők volt a főszereplők pár perccel később, amikor John Stones mentett szögletre, egy zsinórban harmadik veszélyes ukrán akció pedig Mikola Safarenko bombájával ért véget.

Az ukránok feltámadásához hátvéd Krivcov sérülése is kellett, a szélső Cigankov beállásával ugyanis az ötvédős rendszerről négyvédősre váltottak, ami kifejezetten jót tett a játékuknak, bár magában hordozta annak lehetőségét is, hogy az angolok a második félidőben majd könnyebben fognak helyzetbe kerülni.

Az első félidőben mindkét csapat ötször lőtt kapura, az angolok kétszer, az ukránok egyszer találták el.

Az ukránok ötször, az angolok kétszer szabálytalankodtak.

Gyors gólok és minden eldőlt

Az angolok éppen úgy kezdték a második félidőt, ahogy az elsőt: egy gyors góllal. Luke Shaw szabadrúgása után Harry Maguire fejelte védhetetlenül a hálóba a labdát, ezzel lett 2-0.

A kétezres évek összes olyan Eb-jén, ahol az angolok szerepeltek, szerzett gólt Manchester United-játékos. Scholes, Rooney és Welbeck után Maguire a negyedik. (william hill)

Maguire a különleges alkalmakra tartogatja a góljait, a 2018-as vb-n a svédek elleni negyeddöntőben is betalált. (squawka)

Alig öt perc után minden eldőlt: Sterling indította Shaw-t, akinek beadásából Kane bólintott a hálóba, 3-0.

1996-ban Teddy Sheringham volt az utolsó angol játékos, aki két gólt szerzett az Eb-n.

Az angolok nem álltak le, a 63. percben a csereként beállt Henderson fejelte Buscsan kapujába a labdát Mount szöglete után, a meccsen ez volt zsinórban a harmadik fejesgól, 4-0.

Ez volt Henderson első gólja a válogatottban, 62 meccset kellett rá várni.

Az angolok utoljára 2004-ben Horvátországnak lőttek négy gólt Eb-meccsen, akkor 4-2-re nyertek.

Az angolok ezután kis túlzással a fél csapatukat lecserélték, lejött többek között a két gólt szerző Kane is, valamint a két sárga lapos védekező középpályás, Phillips és Rice.

A 4-0 azt jelentette, hogy első öt Eb-meccsükön gólt sem kaptak, ilyet nagy tornákon csak az olaszok tudtak elérni az 1990-es vébén. Pickford kapus bravúrja az Eb-ken egyedülálló rekord.

Az angolok a pazar teljesítményükkel nagy tornán zsinórban másodszor elődöntősök, és csak remélni tudják, hogy felülmúlják a 2018-as vébé negyedik helyét, ami ezúttal egyértelmű csalódás lenne. Az elődöntőben Dániával találkoznak.

A meccs embere: Harry Kane

Harry kane a harmadik gót ünnepli, a háttérben Sterling – Fotó: Ettore Ferrari / POOL / AFP
Harry kane a harmadik gót ünnepli, a háttérben Sterling – Fotó: Ettore Ferrari / POOL / AFP

Nem kérdés, hogy az egyenes kiesési szakaszban beinduló Harry Kane-re esett a választásunk. A szombat esti teljesítményével Kane a nagy tornákon lőtt gólok számát tekintve beérte a szintén 9 gólos Alan Shearert, előttük már csak a 10 gólos Gary Lineker van. És még egy rekord: Kane az első angol játékos, aki az Eb-k kieséses szakaszában két gólt szerzett.

Anglia–Ukrajna 4-0 (1-0)

Róma, 11 880 néző

Gólszerzők: Kane (4., 50. perc), Maguire (46. perc), Henderson (63. perc)

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw (Trippier) – Phillips (Bellingham), Rice (Henderson) – Sancho, Mount, Sterling (Rashford) – Kane (Calvert-Lewin)

Ukrajna: Buscsan – Zabarnij, Krivcov (Cigankov), Matvijenko – Karavajev, Szidorcsuk (Makarenko), Saparenko, Zincsenko, Mikolenko – Jarmolenko, Jaremcsuk

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!