Ukrajna-Anglia 0-4

2021. július 3. – 20:55

frissítve

Ukrajna-Anglia 0-4
Fotó: Alberto Pizzoli / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa-bajnokság utolsó negyeddöntőjét az ukrán és az angol válogatott játssza. Az angolok 1996 után juthatnak ismét be a legjobb négy közé egy Eb-n, ráadásul a dánokkal hazai pályán, a Wembley-ben találkozhatnának. De ehhez előbb az ukránokat kell legyőzniük a római Olimpico Stadionban rendezett meccsen.

Az angolok a vártnál könnyebben győzték le ezt az elfáradt ukrán csapatot. A meccs tulajdonképpen már a 4. percben, Kane gólja után eldőlt. A második félidő elején az angolok gyorsan fejeltek három gólt, kiütésessé téve a győzelmüket. Gareth Southgate csapatának tökéletes ráhangolódás volt ez a dánok elleni elődöntőre. A meccsen minden húzásuk bejött, Sterlinget és Kane-t az ukrán védőknek nem sikerült kivenniük a játékból. Southgate a meccs végén még pihentetni is tudta a kulcsjátékosaikat. Az ukrán válogatott már a negyeddöntőbe jutással története legjobb eredményét érte el, de ez annyi erejüket felemésztette, hogy az angolok ellen már nem volt esélyük a továbbjutásra.

Szakkommentár

197 millió kontra 1,26 milliárd. Ez a két csapat keretének összértéke közötti különbség és ez a mai találkozón ki is jött, számokban, gólokban is megnyilvánult. Anglia győzelme egy másodpercig sem forgott veszélyben, a 4. perctől egyértelműsítették Harry Kane-ék, hogy ma este egy másodperc kétség nem fér ahhoz, hogy ki fog szerepelni az elődöntőben a Wembley-ben. Az eddigi legjobb támadómutatókat produkálva Anglia elődöntős a könnyebbnek tartott ágról, hazai pályán pedig a legnagyobb oddsokat nekik adják a végső győzelemre.

Nincs hosszabbítás, az angolok nagyon simán, négygólos győzelemmel jutnak tovább. Az ukránokak nem volt igazi helyzetük, a saját kapujuk előtt azonban nem álltak a helyzet magaslatán, amit az angolok könyörtelenül kihasználtak. Az angol győzelem egy percig sem volt kétséges.

Vége a mérkőzésnek
UKR Ukrajna 0 : 4 Anglia ENG

Az ukrán játékosok Henderson gólja után szinte minden reményüket elvesztették, azonban a második félidő végén hajtanak egy szépítő gólért. A védekezéssel nem sokat törődve próbálnak támadni, de már nem elég gyorsak ahhoz, hogy igazán nagy veszélyt jelentsenek Pickford kapujára. Úgy tűnik, a svédek elleni 120 perces nyolcaddöntő túl sok energiát emésztett fel, az angolok ellen pedig nem marad elég erejük.

Ugyanis Dominic Calvert-Lewin, az Everton csatára váltja a kétgólos angol csapatkapitányt. Ez volt Southgate utolsó cseréje, így se Grealisht, se Fodent nem látjuk már a meccsen.

Cihankov kapott egy kicsit hosszú indítást, viszont egyedül futhatott az angol kapu felé, így Pickford kirohant a kapujából, hogy ellője az ukrán szélső elől a labdát 25 méterre a kapujától. Azonban nagyon szerencsétlenül találta el a labdát, így az az ukránok elé került, de ők nem tudtak élni a lehetőséggel.

A negyedik angol gólt követően mindkét szövetségi kapitány változtat. Az ukránoknál Szidorcsuk helyett Makarenko, az angoloknál Shaw helyett Trippier, Sterling helyett Rashford, Phillips helyett pedig Bellingham érkezik a pályára.

Harry Kane a mai duplával már kilencgólos a nagy tornákon, a 2018-as vb-n hat gólt szerzett, a mostani Eb-n pedig háromnál jár. Az angol csatárlegenda, Alen Sheraer szintén kilenc gólt szerzett a válogatott tornákon. Ennél többet, tízet csak Gary Lineker szerzett az 1986-os és 1990-es vb-ken.

Szakkommentár

Hatékonyság, hatékonyság, hatékonyság: 9 kialakított helyzet, 4 kaput eltaláló lövés, 4 gól – hihetetlen, amit az angol válogatott csinál. A legrosszabb pedig, ami megtörténhet válogatottal, hogy egygólos hátrányban visszajössz a szünetből, reményekkel teli elkezded a második játékrészt, és rögtön két olyan pofont kapsz, ami a megoldhatatlan feladatok elé állít. Nem véletlen adtak a statisztikusok nagy százalékot Anglia végső győzelmére, megérkeztek a tornára.

Már 4-0-ra vezet az angol válogatott. Kane lőtt a tizenhatos sarkáról kapásból, az ukrán kapusnak azonban sikerült ujjheggyel szögletre ütnie a labdát. A sarokrúgást Mount végezte el, a kapu előtt pedig Henderson érkezett, és a kapuba fejelt. Ez már a harmadik alkalom a meccsen, hogy az angolok öt méterre az ukrán kaputól, senkitől sem zavartatva fejelhetnek kapura. Sikerült is gólra váltaniuk mindhárom akciót.

GÓL!
ENG J. Henderson
UKR Ukrajna 0 : 4 Anglia ENG

A Liverpool csapatkapitánya váltja a pálya közepén Declan Rice-ot. Southgate valószínűleg elővigyázatosságból cserélt, ugyanis ha Rice sárgalapot szerzett volna ezen a meccsen, ki kellett volna hagynia a dánok elleni elődöntőt.

Alig lőtték meg a második góljukat az angolok, máris jött a harmadik. Shaw adott be az ukrán tizenhatos baloldalánál, Kane pedig senkitől sem zavartatva a kapura fejelt öt méterről.

GÓL!
ENG H. Kane
UKR Ukrajna 0 : 3 Anglia ENG

Harry Kane került a földre másodpercekkel a középkezdés után a pálya bal szélén. A szabadrúgást Shaw végezte el, Maguire pedig öt méterről a kapuba fejelt.

GÓL!
ENG H. Maguire
UKR Ukrajna 0 : 2 Anglia ENG
Szakkommentár

Ha helyzetek számában ez nem is mutatkozott meg, de Anglia maximálisan a kezében tartja a mérkőzést. Ukrajnának egyetlen kaput eltaláló lövése nem okozott gondot Pickfordnak, szóval ezen az történik, amit Gareth Southgate és csapata akar. Az egygólos előny nem egy életbiztosítás, de a játék képe alapján Ukrajnának nem sok babér terem a meccsen. Sevcsenko csapata már így is elérte történelme legnagyobb sikerét, ez az angol csapat viszont egy más szintet képvisel. Ha véletlenül mégis valami probléma is adódna, minőségi játékosok állnak sorban.

Félidő
UKR Ukrajna 0 : 1 Anglia ENG

Zincsenko emelte be a kapu elé a labdát, de Walkernek sikerült kifejelnie azt Jarmolenko elől. A labda azonban így Saparenko elé került, aki húsz méterről, külsővel próbálkozott. A kifelé tekeredő lövés végül méterekkel elkerülte az angol kaput.

Brych három percet hosszabbít az első félidő végén az angolok gólöröme és Krivcov ápolása után.

A szélső Viktor Cihankov becserélése azt is jelenti, hogy az ukránok egy 4-2-3-1-es formációra váltottak át. Ez jót is tett a játékuknak, mert ezután több veszélyes támadást is sikerült vezetniük. A kapura lövések számában legalább már sikerült egyenlíteniük (5-5).

Az ukránok kilencese próbált a kapu elé passzolni az ötös és az alapvonal találkozásánál a baloldalon, azonban az angol védőknek sikerült szögletre menteniük.

A középső védő Kivcovot kell lecserélni sérülés miatt. Mivel azonban az ukránoknak nem volt egy középső védője sem a padon, így Sevcsenko a Dinamo Kijev szélsőjét, Viktor Cihankovot kényszerült behozni a helyére.

Megint az angolok támadtak. Mount is Sterling is megpróbálta bejuttatni a kapu elé a labdát, azonban az ukránoknak mindkét alkalommal sikerült felszabadítaniuk. Ezután került Rice elé a labda, aki nagyjából 18 méterről erőből rá is lőtte a labdát, ami azonban középre tartott, így az ukránok kapusa hárítani tudott.

Amikor az ukránok megszerezik a labdát, sok mindent nem tudnak vele kezdeni. A visszahúzódó angolok a legtöbbször már a középpályán megakasztották a támadásépítéseket. Labdavesztés után az ukránok nem támadnak vissza elég agresszívan, hagyják, hogy angolok kényelmesen passzolgassanak. Az angolok ezzel szemben már az ukránok térfelén elkezdik a letámadást, a széleken létszámfölényt alakítanak ki, komoly gondot okozva az ukrán védőknek.

Luke Shaw adott be egy szabadrúgást a balszélről, nagyjából 18 méterre a kaputól. Harry Kane emelkedett a legmagasabbra, de végül fölé bólintott.

Kyle Walker indította a Manchester United friss igazolását a jobbszélen, azonban Sancho fél-egy méteres lesen tartózkodott a labda elrúgásának pillanatában.

Szakkommentár

Ukrajna kezdte az utolsó negyeddöntőt, de három passz után máris az angolokhoz került a labda, akik azóta is hatalmas mezőnyfölényben vannak. Andrij Sevcsenko 5 védővel, 3 középre húzódó középpályással és két, a védekezésbe is besegítő támadóval próbálja útját állni az angol akcióknak, de kevés sikerrel. Alig van az ukránoknál a labda, Shaw és Walker felfutásai viszont számos lehetőséget hordoznak a középen záró ukránok ellen. Az eddig a gólokat szállító Kane-Sterling párosnak köszönhetően lett meg az előny, gyönyörű akció végén szereztek vezetést az angolok. Továbbra is nagyon hatékony Gareth Southgate csapata, 1 kísérlet/1 kaput eltaláló lövés/1 gól.

Jadon Sancho és Mason Mount hozta át a labdát a jobbszélről a baloldalra egyérintős passzokkal. Az akció végén Shaw adhatott be, de nem érkezett senki a második hullámban, így az ukránoké lett a labda.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!