Ukrajna-Anglia 0-4

2021. július 3. – 20:55

frissítve

Ukrajna-Anglia 0-4
Fotó: Alberto Pizzoli / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa-bajnokság utolsó negyeddöntőjét az ukrán és az angol válogatott játssza. Az angolok 1996 után juthatnak ismét be a legjobb négy közé egy Eb-n, ráadásul a dánokkal hazai pályán, a Wembley-ben találkozhatnának. De ehhez előbb az ukránokat kell legyőzniük a római Olimpico Stadionban rendezett meccsen.

Az angolok jobbszélső védője a pálya közepén akart visszafele passzolni Stonesnak, azonban Jaremcsuk lefülelte a passzt, és rögtön kapura tört. Pickfordnak végül sikerült szögletre ütnie az éles szögből, laposan megeresztett lövést.

A két csapat felállásból már sejteni lelehetett, hogy az angolok akarják többet birtokolni a labdát, míg az öt védővel felálló ukránok inkább a kontratámadásokra várnak majd. Az első percektől ezt is kaptuk, az angolok az oldalváltásokkal szét tudták húzni az ukránok védelmét, Sterling pedig meglátta azt a folyosót, amin keresztül gólhelyzetbe hozta Kane-t, aki az első ziccerét be is lőtte. Az ukránok a kapott gól után próbálták többet járatni a labdát, amiből sikerült helyzetbe is kerülniük, de egyenlíteni nem tudtak.

A 12. percben jutottak el először az ukránok az angol tizenhatosig. Jarmolenko adott be a tizenhatos jobbszélénél, azonban a középpályáról visszalépő Declan Rice-nak sikerült felszabadítania.

Alig kezdődött el a mérkőzés, máris vezet Anglia. Az angolok csatára közvetlen közelről pöckölt a kapuba. A gólpasszt az Eb-n eddig három gólt szerző Raheem Sterling adta.

GÓL!
ENG H. Kane
UKR Ukrajna 0 : 1 Anglia ENG

Az ukránok meg sem várták, hogy letérdelhessenek az angol játékosok, rögtön elkezdték volna a meccset. Végül a bíró intésére megvárták az angol válogatott szolidaritását a BLM-mozgalommal.

Felix Brych vezeti majd a mérkőzést. A német bíró már vezetett meccset az ukránoknak az Eb-n, a Hollandia-Ukrajna találkozót. Azon a meccsen kívül a finn-belga és a belga-portugál meccset vezette eddig az idei kontinensviadalon.

Brychen kívül a partjelzők, a videóbíró és a videóbíró asszisztensei is mind németek. Emiatt az angol szurkolók tegnap azon viccelődtek a Twitteren, hogy Brychék nehogy bosszút akarjanak állni amiatt, hogy az angol válogatott kedden kiejtette az ősi rivális németeket a nyolcaddöntőben.

Sevcsenko egy helyen változtatott az ukrán kezdőn a svédek elleni hosszabbításban megnyert nyolcaddöntő után. Visszakerült a kezdőbe a csoportmeccseken végig kezdő, majd a svédek elleni nyolcaddöntőn padozó Mikolenko, míg Sztyepanyenko most a padon kezd majd.

Az angoloknál Mount a nagy visszatérő, aki az első két csoportmeccset végigjátszotta, majd a skótok elleni mérkőzést követően karanténozni kényszerült, így az angol válogatott két legutóbbi találkozóján nem kapott szerepet. Bekerült Southgate kezdőjébe Jadon Sancho is, aki eddig mindössze 6 percet játszott az Eb-n. Sanchót az egyik legnagyobb angol tehetségként tartják számon, most csütörtökön igazolta le a Manchester United a Borussia Dortmundból.

Ukrajna: Buscsan – Zabarnij, Krivcov, Matvijenko – Karavajev, Szidorcsuk, Saparenko, Zincsenko, Mikolenko – Jarmolenko, Jaremcsuk

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Phillips, Rice – Sancho, Mount, Sterling – Kane

A 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság egyik legtöbb vitát kiváltó meccsét az ukrán és az angol válogatott játszotta Donyeckben. A D csoport utolsó játéknapján az angolok Wayne Rooney fejesgóljával 1-0-ra nyertek, de a találkozó nem erről, hanem egy meg nem adott ukrán gólról maradt emlékezetes. A 62. percben Marko Dević lövése után az angol kapuba pattant a labda, John Terry csak a gólvonal mögül tudta kirúgni a labdát. A magyar játékvezetői csapat, Kassai Viktor és a kapunál álló gólvonalbíró, Vad II. István azonban nem látta ben a labdát, nem jeleztek gólt. A jelenethez az is hozzátartozott, hogy az ukránok támadása lesről indult, amit az asszisztens nem vett észre. Egyébként ez a meccs volt Andrij Sevcsenko, a jelenlegi ukrán szövetségi kapitány utolsó, 111. válogatott mérkőzése.

Ez az eset még inkább rávilágított arra, hogy a felgyorsult játék miatt sok esetben szinte lehetetlen azonnal helyes döntéseket hozni, technikai segítségre van szükség az ilyen hibák elkerüléséhez. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és a Szabályalkotó Testület (IFAB) sok évnyi ellenkezés után végül elfogadta a gólvonal-technológia bevezetését, amit már a 2014-es vb-n és a 2016-os Eb-n is alkalmaztak. A 2018-as vb-n már a videóbírót (VAR) is használták, amivel már nemcsak a gólvonal körüli eseményeket, de a büntetőket, a kiállításokat és leshelyzeteket is ellenőrizni lehet.

Nem először találkozik egymással Gareth Southgate és Andrij Sevcsenko. Igaz az ominózus 21 évvel ezelőtti barátságos mérkőzésen még mindketten játékosként vettek részt. A mérkőzés az angol 2-0-ás győzelmével ért véget.

A két kapitány közül Sevcsenko lehet büszkébb a játékos pályafutására, hiszen Aranylabdát és Bajnokok Ligáját is nyert a Milan játékosaként, míg Southgate-nek be kellett érnie két angol Ligakupával az Aston Villa és a Middlesbrough játékosaként. Hazáik válogatottjaiban a csatárként játszó Sevcsenko 111, a védő Southgate pedig 57-szer szerepelt.

Sevcsenko (középen) és Southgate (jobbra) küzd a labdáért a 2000-ben rendezett Anglia-Ukrajna barátságos mérkőzésen – Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP
Sevcsenko (középen) és Southgate (jobbra) küzd a labdáért a 2000-ben rendezett Anglia-Ukrajna barátságos mérkőzésen – Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP

A még versenyben lévő csapatok közül az angol válogatott az egyetlen, amelyik még nem kapott gólt ezen a tornán. Amennyire hatékony a védekezésük, a támadójátékuk épp annyira visszafogott. A negyeddöntős csapatok közül ők szerezték a legkevesebb gólt. A csoportjukat a horvátok és csehek elleni 1-0-s győzelmekkel, valamint egy skótok elleni 0-0-val nyerték. A nyolcaddöntőben a németeket 2-0-ra győzték le. A góljaik 75 százalékát (hármat) Raheem Sterling szerezte, a maradék egyet pedig Harry Kane.

Ukrajna, az utolsó 18 mérkőzéséből mindösszesen négyet nyert meg, nyolcszor vereséggel kellett elhagyniuk a pályát. A tornán eddig hat gólt kaptak, viszont a szerencse és Danielson durva szabálytalansága segítségükre volt, Svédország ellen a 121. percben szerezték meg a továbbjutást jelentő gólt.

Anglia utolsó 10 mérkőzésén (9 győzelem) veretlen, ráadásul csak Lengyelország tudott egyszer Pickford kapujába találni. A könnyebb ágra való kerülés és a németek ellen mutatott játékuk miatt Anglia végső sikerére Spanyolország után a legnagyobb esélyt látják a statisztikusok. Eddig hétszer találkozott a két csapat egymással, Ukrajna egyetlen egyszer, 2009-ben, világbajnoki selejtezőn tudott nyerni Anglia ellen, az utolsó két meccsük döntetlennel végződött.

És már kezdődik is a szombat esti második negyeddöntő, ami egyben az utolsó is ebben a körben. Az már eldőlt ma este, hogy az Anglia-Ukrajna párharc győztese Dániával fog találkozni az elődöntőben, miután a dánok 2-1-re verték a cseheket.

A mérkőzést Pál Tamás és Dömötör Bálint fogja közvetíteni, a szakértőnk Hrutka János, az összefoglalóval pedig Tóth-Szenesi Attila fog jelentkezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!