Dánia átverekedte magát a cseheken, már elődöntős az Eb-n

Legfontosabb

2021. július 3. – 20:03

Dánia átverekedte magát a cseheken, már elődöntős az Eb-n
Fotó: OZAN KOSE / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Két olyan csapat játszotta a szombati első Eb-negyeddöntőt, amit előzetesen nem feltétlenül vártak volna a negyeddöntőbe, legalábbis Csehországot biztosan nem. Csoportharmadikként viszont mégis becsúsztak az egyenes kieséses szakaszba, ahol aztán a hollandokat verték 2-0-ra Budapesten.

A dánokkal már komolyabban számoltak a torna előtt, de aztán minden megváltozott, amikor a válogatott sztárja, Christian Eriksen az első Eb-meccsükön összeesett a pályán. A futballistának leállt a szíve, a stadionban élesztették újra, és szerencsére azóta már jobban van. A dánok ezek után álltak fel, és jutottak tovább a nyolcaddöntőbe, ahol a walesieket ütötték ki, ráadásul a szombati negyeddöntőt megelőző két meccsükön nyolc gólt vágtak.

Ott folytatták, ahol a nyolcaddöntőben abbahagyták

És a gólszerzés viszonylag hamar meglett a csehek elleni negyeddöntőn is, mert a 5. percben egy szöglet után Delaney tök üresen fejelhetett, ezt ki is használta, ezzel 1-0-ra vezetett Dánia.

Azt nem lehetett mondani, hogy a bekapott gól után a csehek magukhoz tértek volna, és őrült módjára szántották fel a pályát, ugyanis a dánok játszottak fölényben a folytatásban is, többet birtokolták a labdát, helyzeteket alakítottak ki. Úgy a huszadik perc környékén kezdett éledezni Csehország, az első komolyabb helyzetük Kasper Schmeichel dán kapus eladott labdája után jött, Luka Masopus közeli lövését kellett védenie a kapusnak. Dánia helyzetei sem tűntek el, elsősorban a gyors felpasszokból tudtak kialakítani helyzeteket csak a befejezés hibádzott, míg a másik oldalon kezdetben inkább csak pontrúgásból alakultak ki veszélyes helyzetek. Mondjuk a színvonal azért így sem verdeste az egeket, mert sok volt a pontatlanság, az eladott labda.

Aztán a dánok addig focizgattak, amíg lőttek egy álomgólt még a szünet előtt. Joakim Maehle indult meg a bal szélen, és egy érintésből, külsővel talán az Európa-bajnokság legszebb gólpasszát adta, a belőtt labdát Kasper Dohlberg vágta a léc alá, így már kettővel mentek. Dohlbergnek egyébként ez volt már a harmadik gólja az Eb-n.

A csehek villámgyorsan visszajöttek a meccsbe

Nem voltak könnyű helyzetben a csehek, a félidőben Jaroslav Silhavy szövetségi kapitány cserélt is kettőt, hogy felrázza a csapatot. Jól kezdték a második félidőt, mert két percen belül kétszer is védenie kellett Schmeichelnek, pár perc múlva viszont már ő sem tudott mit tenni: a tornán legeredményesebb cseh futballista, Patrick Shick talált be tizenegy méterről. A támadónak ez volt az ötödik gólja a tornán, ezzel beérte a góllövőlista élén Cristiano Ronaldót.

A csehek percei jöttek, jóval elszántabbak futballoztak, és benyomták az ellenfelüket, melynek kapujához is jóval gyakrabban értek oda, mint az első félidőben. A hatvanadik perc környékére azért csökkent a lendület, darabosabb lett a játék is. Csehországnak sérülés miatt cserélnie kellett, közben a dánok is frissítettek a csapatukon, a beálló Yuusuf Poulsen kapásból két helyzettel vetett észre magát, és később is ő maradt a legaktívabb dán játékos támadásban.

Egyre birkózósabb lett a mérkőzés, a két válogatott is látványosan fáradni kezdett, amin senki nem csodálkozott különösebben, mert óriási volt a páratartalom a bakui meccsen. A csehek ettől még mozgósították a maradék energiákat, és próbáltak menni előre, de már leginkább csak ívelésekre és átlövésekre futotta, bár pont egy ilyennél, egy beívelésnél nyúlt mellé majdnem a labdának Schmeichel. A másik kapunál is akadtak még meleg pillanatok, a 82. percben a dánok néhány húzásból kipasszolták az ellenfél védelmét, Mæhle próbálkozását Tomas Vaclik kapus lábbal védte.

Dánia végül megtartotta előnyét, és 2-1-re nyert Csehország ellen, a látottak alapján megérdemelten jutottak a legjobb négybe.

A dán válogatott 1992 óta először jutott az Európa-bajnokság elődöntőjébe, akkor a tornát is megnyerte. Ez most még odébb van, először az elődöntőben az Anglia-Ukrajna párharc győztesét kell megverni.

Csehország-Dánia 1-2

gólok: Delaney (5. perc), Dolberg (42.), illetve Shick (49.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!