Skóciában közel kétezer koronavírus-fertőzést hoztak összefüggésbe az Európa-bajnoksággal

2021. június 30. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Skóciában csaknem kétezer koronavírus-fertőzést hoztak összefüggésbe az Európa-bajnoksággal. A skóciai közegészségügyi hivatal (Public Health Scotland, PHS) 1991 olyan megbetegedésről tud, ami valamilyen módon kapcsolódik a futballhoz – írja a BBC.

A PHS azokat a fertőzötteket sorolta ebbe a kategóriába, akik június 11. és 28. között ott voltak a glasgow-i vagy a londoni Eb-meccseken, netán a glasgow-i szurkolói zónában vagy egy kocsmában közösen nézték a meccseket.

A fertőzöttek kétharmada, 1294 fő a június 18-i angol–skót meccshez köthető. A figyelmeztetés ellenére több tízezer skót belépőjegy nélkül is elutazott Londonba. A Wembley-be csak 2600 vendégszurkolót engedtek be, közülük később 397 személynek lett pozitív a koronavírustesztje. A többi skót drukker a belvárosban, például a Leicester Square-en gyűlt össze nagy tömegben, és onnan követték a meccset.

Az angol–skót csoportmeccs után a skótok fiatal középpályása, Billy Gilmour is elkapta a koronavírust. Az angol válogatott két tagjának, Ben Chilwellnek és Mason Mountnak szintén karanténba kellett vonulnia, mert a meccs után közvetlen kapcsolatba kerültek Gilmourral.

A Hampden Parkban rendezett meccsekkel és a glasgow-i szurkolói zónával összefüggésben kevesebb fertőzöttet azonosítottak. A pozitív eredményt produkálók közül 55-en jelentették, hogy jártak a szurkolói zónában, 38-an a június 22-i skót–horvát meccsen voltak kint, 37-en pedig a csehek elleni június 14-i meccsen. A fertőzöttek mintegy 90 százaléka férfi, háromnegyedük (1470 fő) 20 és 39 év közötti.

Skóciában az Eb június 11-i kezdete óta Skóciában több mint 32 ezren fertőződtek meg, az elmúlt hetekben megugrott az új esetek száma, és a feltételezések szerint jelenleg Skóciában a legmagasabb a fertőzöttségi arány Nagy-Britanniában.

Humza Yousaf egészségügyi miniszter a hét elején azt nyilatkozta, hogy az új esetek aránytalanul nagy mértékben a fiatal férfiak körében fordultak elő, ami arra utalhat, hogy a közös meccsnézéseknek szerepük lehet a vírus terjedésében. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a skót kormány elnéző lett volna a futballszurkolókkal szemben. „Nagyon határozottan azt mondtuk azoknak a szurkolóknak, akiknek nincs jegyük a Wembley-be, hogy ne utazzanak” – mondta.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a június 19-i magyar–francia meccsen egy igazoltan koronavírus-fertőzött francia család is a szurkolók között ült a Puskás Arénában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!