Egy igazoltan koronavírus-fertőzött francia család is a szurkolók között ült a magyar–francia meccsen

2021. június 22. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Népegészségügyi Központ megerősítette a Telexnek, hogy a magyar–francia futball-Európa-bajnoki mérkőzésen egy koronavírus-fertőzött család is jelen volt, miattuk magyar szurkoló is karanténba került.

Egy Telex-olvasó jelezte szerkesztőségünknek, hogy feltételezhető kontaktszemélyként felhívta őt a járványügy, mert a magyar–francia meccsen igazoltan koronavírusos szurkolók közelében ült, és védettségi igazolvánnyal nem rendelkező kiskorú fiát jövő keddig karanténra kötelezték szóban.

Az ügyben megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), ami megerősítette értesüléseinket. Az NNK azt közölte, hogy egy francia származású család három tagja betegedett meg, akik vasárnap felkerestek egy egészségügyi szolgáltatót. Gyorstesztjük pozitív eredményt mutatott, így Covid-osztályra kerültek, ahol PCR-teszttel megerősítették a fertőzöttségüket.

„A járványügyi vizsgálatot, kontaktkutatást a BFKH Népegészségügyi Főosztály munkatársai azonnal megkezdték” – írta az NNK.

A központ arra is kitért, hogy az oltatlan kiskorú szurkolót tíznapos karanténra kötelezték a szoros kontaktus miatt, szülőjét oltása miatt védettnek tekintették, így vele nem volt járványügyi teendő.

„További magyar személyek más szektorban, a magyar táborban nézték végig a mérkőzést, így nem számítanak szoros kontaktnak. A francia kontaktok a mérkőzés után hazautaztak. A kontaktok megfertőződéséről nincs tudomásunk” – közölte az NNK.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott futball-Eb a Covidról is szól, több csapatban is találtak már fertőzött játékost az elmúlt napokban, míg a szlovák kormány arról beszélt, hogy a budapesti Puskás Arénában, 55 ezer néző előtt megtartott magyar–portugál meccs egész Európában berobbanthatja a járványt. Attól tartanak, hogy a koronavírus delta variánsa kezdhet majd el terjedni.

A járványhelyzet miatt a 11 rendező városból csak egyben, Budapesten mertek telt házas mérkőzéseket rendezni, a többi stadion általában csak 50 százalékos kapacitással működik, de valahová még ennyi nézőt sem engednek meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!