A magyar–portugál meccs berobbanthatja az indiai variánst a szlovák kormány szerint

2021. június 17. – 22:40

frissítve

A magyar–portugál meccs berobbanthatja az indiai variánst a szlovák kormány szerint
Magyarország – Portugália mérkőzés előtt a Puskás Arénában. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Másolás

Vágólapra másolva

Bár Magyarországon nem nagyon beszél róla senki, Pozsonyban kifejezetten aggódnak a keddi Eb-meccs járványügyi következményei miatt. A szlovák egészségügyi minisztérium azt kéri, jelentkezzen, aki kint volt a Puskásban, még ingyenes PCR-tesztet is adnak. Portugáliában az elmúlt napokban aggasztóan megugrott a fertőzésszám, éppen akkor, amikor több százan jöttek Budapestre, hogy a maszk nélküli telt házas meccsen szurkoljanak.

A szlovák egészségügyi minisztérium attól tart, hogy a keddi magyar–portugál Eb-meccs bedurranthatja a koronavírus indiai (hivatalos nevén delta) variánsának elterjedését a régióban, többek között Szlovákiában is. Magyarországról nem is beszélve.

A szlovák minisztérium arra figyelmeztet, hogy ugyan Magyarországon most jó a helyzet járványszempontból, de Portugáliában emelkedik a fertőzésszám. A portugáloknál ráadásul egyre több az új megbetegedések között a fertőzőképesebb indiai variáns, ami miatt egyre több ország beszél arról, hogy közeleg a negyedik hullám.

A pozsonyi Sme arról ír, hogy a budapesti focimeccs egy új járványgóc lehet, hiszen sok portugál szurkoló érkezett a meccsre, a zsúfolásig telt stadionban (az Eb-helyszínek közül egyedül a magyar kormány vállalta a telt házat) pedig szinte mindenki maszk nélkül szurkolt.

„Megkérdeztünk egy rendezőt, hogy nekik sem kell-e maszk, mert még rajtuk se volt. Mutatták, hogy zsebre tehetjük”

– idéz az újság egy kassai szurkolót, aki szintén kint volt a Puskás Arénában. Több száz szlovákiai néző is volt a meccsen, ezért a szlovák egészségügyi minisztérium most hivatalosan is nagyon aggódik, sőt azt kérik, hogy akik Budapesten jártak az Eb miatt, jelentkezzenek, hogy nyilvántartásba vegyék őket.

Arra kérjük a június 15-i budapesti mérkőzés szlovák látogatóit, hogy regisztráljanak az „e-határon”

– szólította fel a nézőket Zuzana Eliášová minisztériumi szóvivő a sajtón keresztül. Bár elvileg a hazatéréshez elég lenne az a gyorsteszt, ami a meccsbelépőhöz is kellett, a minisztérium most mégis attól tart, hogy ez nem elég, és arra készülnek, hogy az érintettek ingyenes PCR-teszteket kaphassanak.

A pesti meccstől való szlovák félelmek mögött ott van az általánosabb aggodalom az indiai variáns várható elterjedése miatt. Csütörtökön Zuzana Čaputová szlovák államfő is egy újabb hullám veszélyére figyelmeztetett, de Igor Matovič volt kormányfő, a mostani pénzügyminiszter is arról beszélt, hogy egy-két hónapon belül uralkodóvá válik a delta variáns Szlovákiában is. Ezek a megszólalások ugyan nehezen válaszhatók el a szlovák belpolitikai csatározásoktól, hiszen Matovič éppen a járványkezeléssel kapcsolatos konfliktusok miatt veszítette el a székét, de nem redukálhatók kizárólag ezekre. A pozsonyi központi válságstáb ezekben a napokban éppen az új variáns várható terjedési sebességét kalkulálja, és a kormány már tervezi a beutazási szabályok újbóli korlátozását is. Erre a budapesti meccs miatti félelmek most rátettek egy lapáttal.

Portugáliában az elmúlt napokban valóban ugrásszerűen megnőtt az új megbetegedések száma. Bár ezeknek a volumene egyelőre meg sem közelíti a január–februári csúcsot (akkor volt, hogy egyetlen napon 15 ezer új megbetegedést regisztráltak), hétfőtől szerdára megduplázódott az új megbetegedések száma, szerdán már 1350 volt. Ilyen nagy emelkedésre február óta nem volt példa, és az új fertőzések között egyre több az indiai eredetű delta variáns. Hétfőig 92 esetet azonosítottak be ezek közül. Ezeket jellemzően nem külföldről viszik be, hanem – különösen Lisszabon környékén – már a helyi lakosság körében terjed az újabb mutáció.

Portugáliát sokat bírálták amiatt, hogy a közelgő turistaszezon miatt is túl hamar kezdett nyitni. Májusban feloldották a beutazási korlátozásokat Nagy-Britanniából is, az indiai variáns feltehetően így jutott be az országba, majd többek között éppen tömeges sportrendezvényeken terjedhetett a gyanú szerint. A delta variáns az eddigi számítások szerint legalább 50 százalékkal gyorsabban terjed a korábban domináló brit variánshoz képest, egy fertőzött átlagosan jóval több kontaktszemélynek adja át a vírust, és többen is kerülnek kórházba azok közül, akik ezzel fertőződnek meg. Az elfogadott oltások a kutatási eredmények szerint a delta ellen is védenek, bár a védelmi hatékonyságuk lehet, hogy valamivel kisebb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!