Rossz hírek az indiai variánsról: 60 százalékkal fertőzőbb, még távolabb a nyájimmunitás

2021. június 4. – 22:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Brit vizsgálatok szerint a koronavírus indiai mutációja, a „Delta variáns” 30-100 százalékkal fertőzőbb a brit („Alfa”) variánsnál. Hogy nagyobb a fertőzőképessége, idáig is tudható volt, de ez az adat rosszabb, mint amire sokan számítottak. A több fertőzés gyorsabb járványterjedést jelent, és így még nagyobb átoltottságra van szükség, hogy megközelítsük a nyájimmunitást.

A koronavírus elleni küzdelem alakulása leginkább az oltások számán, valamint az új variánsok fertőzőképességén múlik, sokszor lehet ezt hallani mostanában. Az oltási hajlandóság azonban kezd beállni egy szintre, egyre kevesebb benne a tartalék. Azokban az országokban, mint Magyarországon is, ahol az átoltottság magas, az új megbetegedések száma így is jelentősen csökkent. Az elmúlt héten azonban nálunk is megjelent a mutációk közül leginkább rettegett indiai variáns, igaz, ebből egyelőre csak néhány esetet azonosítottak.

Az indiai, hivatalos elnevezése alapján Delta variáns több mindenben eltér az „eredeti” változattól: atípusos tünetek (több hasmenés, hányás például), más reagálás a védőoltásokra (az eddigi kutatások szerint az elfogadott vakcinák ellene is hatásosak, de lehet, hogy csak kisebb védelmet nyújtanak, és különösen fontos a második oltás), és mindenekelőtt nagyobb fertőzőképesség. Hogy mennyivel nagyobb, még pontosan nem ismert: voltak becslések, amelyek szerint csak kismértékben, míg mások szerint jelentősen. Pedig a mérték nagyon nem mindegy: minél könnyebben fertőz az új változat, annál könnyebben válhat dominánssá, és annál nagyobb a kockázata egy esetleges negyedik járványhullámnak is.

Ebben egy ideje már mindenki Nagy-Britanniát figyeli, ahol Európában a leghamarabb kezdett terjedni az indiai változat. Idáig szerencsére úgy tűnt, hogy túlságosan nem dobta meg a fertőzésszámot a briteknél a Delta, az új fertőzésgócok lokálisak maradtak, az elmúlt héten azonban romlani kezdett a trend. Március óta most először újra meghaladja a napi megbetegedések száma a hatezret, az összes fertőzött száma pedig a múlt hétre 75 százalékkal nőtt egyetlen hét alatt.

Ez főleg azért aggasztó, mert Nagy-Britanniában Magyarországnál is nagyobb az átoltottság: a felnőtt népesség háromnegyede, a teljes lakosság több mint 58 százaléka kapta meg idáig legalább az első oltását (nálunk több mint 53 százalékos az arány), vagyis egy, a vakcinálásban élenjáró országban kezdtek újra emelkedni az esetszámok.

„A hírek a Delta variánsról sajnos egyáltalán nem olyan jók, mint szeretném. A jelenlegi legjobb becslés szerint ez a variáns 60 százalékkal fertőzőbb, mint az Alpha (a brit) variáns”

– mondta a friss adatokról Neil Ferguson, az Imperial College London vezető epidemiológusa, akinek meghatározó szerepe volt a járványmodellezésben már az első lezárások idején is.

A kutató szerint van még bizonytalanság a számokban, ezért ő 30 és 100 százalék közé teszi az indiai variáns fertőzéstöbbletét, vagyis ennyivel nagyobb eséllyel adhatja tovább a vírust egy fertőzött egy kontaktus során, mint az eredeti vírusvariáns.

Boris Johnson június 21-re tervezi a korlátozások feloldásának következő nagyobb körét Nagy-Britanniában, ezt a céldátumot azonban veszélyeztetheti a terjedő új változat. Az indiai variáns azonban nem csak a briteknél okoz aggodalmakat. Ha egy vírus gyorsabban terjed, akkor az azt jelenti, hogy magasabb a reprodukciós száma, magasabb reprodukciós szám esetén pedig még több embert kell beoltani, hogy közelebb kerüljünk a nyájimmunitáshoz. A hazai epidemiológusok is osztják a nézetet, hogy ehhez nagyságrendileg 80 százalékos átoltottságra lenne szükség a teljes népességben. Mivel egyelőre Magyarországon csak 16 év felett oltanak, a felnőttek között ez jócskán 90 százalék feletti átoltottságot feltételezne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!