Magyarországon is megjelent az indiai variáns

2021. május 28. – 11:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A megszokott módon, újságírók nélkül tartották meg pénteken is az operatív törzs tájékoztatóját, ami a járvány gyengülésével már csak „készültségi fokozatban működik”, és ahol már újságírói kérdéseket sem olvasnak be.

Elsőként György István, az országos oltási munkacsoport vezetője foglalta össze, hogyan is zajlott az oltási folyamat Magyarországon. Május 22-én átléptük az ország nyitásához szükséges ötmillió beoltottat. Szerinte a magyar oltási program „világviszonylatban is megkérdőjelezhetetlen”. Az oltás továbbra is folyamatos, ugyanakkor sokan várnak még az oltásra. Azt a félmillió regisztrált személyt, aki még nem oltatta be magát, sms-ben is kérték, hogy vegyék fel az oltást.

„Az indiai mutáns Magyarországon is jelen van, és a szakértők szerint nem lehet kizárni a járvány újabb hullámát”

– mondta az államtitkár.

Ezután Kiss Róbert alezredes beszélt arról, hogy az ötmilliomodik beoltottal milyen enyhítések léptek életbe. Így például

  • a zenés, táncos rendezvényeken kizárólag a koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt, vagyis azok, akik hat hónapon belül már átestek a fertőzésen vagy védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. A szabályok betartásáért a rendezvény szervezője felelős.
  • Más szabályok vonatkoznak a családi eseményekre és magánrendezvényekre. Utóbbiakon (ide tartoznak a lakodalmak is) egy időben 200 fő, minden más családi eseményen 50 fő lehet jelen.
  • A gyűléseken 500 főig azok is részt vehetnek, akik nem rendelkeznek védettséggel, 500 fő fölött viszont kizárólag olyanok tartózkodhatnak a gyűléseken, akik védett személyek, és a felügyeletük alatt álló kiskorúak vehetnek részt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a harmadik hullám lecsengőben van, majd megismételte a napi adatokat, amelyekről itt írtunk bővebben. A mai adatokat egyébként addig variáltak, hogy Orbán Viktor még az MTI-is is megvezette a kórházi ápoltak számával.

„Az elmúlt napokban két indiai variánssal fertőzött személyt azonosítottak. Egyikőjük már meg is gyógyult, ő enyhe tüneteket produkált, a másik beteg viszont még kórházban van, de nem lélegeztetett beteg, a rehabilitációja felé halad”

– mondta Müller.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy az indiai mutáns ellen a Magyarországon használt oltóanyagok védelmet biztosítanak.

Az operatív törzs legközelebb június 1-jén, jövő hét kedden tart tájékoztatót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!